Share

Ook in het weekend van zaterdag 18 en zondag 19 november 2023 stonden er in de buitenlandse competities weer enkele topaffiches op het programma. Dat was zo in Nederland met het duel tussen Ajax en FC Twente maar ook in Spanje waar FC Barcelona het thuis opnam tegen Real Madrid.

FC Barcelona, winnaar van de UEFA Women’s Champions League 2022/23, mocht het in Olympisch Stadion (Estadi Olímpic Lluis Companys) waar recent Royal Antwerp FC nog in het kader van de UEFA Champions League ging voetballen, opnemen tegen Real Madrid. Vooraf had FC Barcelona 8 keer op rij gewonnen en het had als leider 3 punten voorsprong op Real Madrid dat 21 op 24 had. Real Madrid verloor eerder dit seizoen al thuis tegen Levante UD met 1-2 op 22 oktober 2023.

U kan een samenvatting van deze topaffiche in Spanje bekijken dankzij Barça TV / Liga F:

FC Barcelona won dus op de 9de speeldag met 5-0 tegen Real Madrid dankzij doelpunten voor de rust van Aitana Bonmati (17de minuut), Caroline Graham Hansen, die eerst nog de lat trof en dan scoorde in de rebound na een schot tegen de lat van Salma Paralluelo (43ste minuut), Mariona Caldentey (45ste + 1′ minuut), In de tweede helft waren ook Claudia Pina op aangeven van Aitana Bonmati (90ste + 1′ minuut) en Vicky Lopez na een assist van Esmée Brugts (90ste + 3′ minuut) nog succesvol. In de stand heeft FC Barcelona nu met 27 punten 6 punten voorsprong op Real Madrid en Levante, die allebei 21 punten hebben. Atlético Madrid is vierde met 19 punten, Madrid CFF vijfde met 18 punten.

In Nederland waren op zondag 19 november 2023 alle ogen uiteraard gericht op het duel tussen het team van coach Suzanne Bakker dat op De Toekomst FC Twente ontving. Ajax had midweeks immers bij het debuut in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League meteen gewonnen!

Bekijk een samenvatting van de topaffiche tussen Ajax en FC Twente dankzij Ajax / ESPN:

FC Twente won dus met het kleinste verschil dankzij een doelpunt van Renate Jansen nadat een voorzet van Liz Rijsbergen met een beetje geluk bij haar terechtkwam (0-1, 21ste minuut). In een al bij al matig duel kwam Nadine Noordam het dichtst bij de gelijkmaker toen Tiny Hoekstra in de 85ste minuut de bal op haar afspeelde en zij met een afstandsschot de lat trof. FC Twente heeft nu 21 punten uit 7 wedstrijden. Dat zijn er 4 meer dan FC Utrecht en 5 meer dan Ajax, dat ook 7 wedstrijden telt. Fortuna Sittard is vierde met 16 punten uit 8 duels en PSV Eindhoven is vijfde met 14 punten uit 9 duels.

Dit waren alle uitslagen van het voorbije weekend:

Ajax – FC Twente 0-1;

FC Utrecht – AZ 2-2;

Feyenoord – PSV 0-2;

Telstar – ADO Den Haag 1-0;

Excelsior – PEC Zwolle 1-1;

Fortuna Sittard – Heerenveen 4-0

Jarne Teulings scoorde was een van de drie Belgische speeslters die scoorde voor Fortuna Sittard tegen SC Heerenveen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Voor Fortuna Sittard scoorden Hildur Antonsdottir (1-0, 30ste minuut), Feli Delacauw (2-0, 47ste minuut), Tessa Wullaert die in de eerste helft ook al de lat trof (3-0, 57ste minuut) en Jarne Teulings (4-0, 85ste minuut)..

Bekijk een korte samenvatting met dank aan Heerenveen / ESPN:

Tot slot ook nog meegeven dat Janice Cayman op de 7de speeldag in de Barclays Women’s Super League haar tweede competitiegoal van het seizoen lukte en dat in de thuiswedstrijd van Leicester City tegen Tottenham Hotspur. De Belgische recordinternational deed dit al na 18 minuten toen ze op aangeven van Hannah Cain met links doelvrouw Rebecca Spencer kon verslaan (1-0). In de tweede helft scoorde ook Célin Bizet Ildhusoy voor de tweede week op rij. De Noorse zorgde met de gelijkmaker op aangeven van de Schotse Martha Thomas voor haar tweede competitiegoal van het seizoen (1-1, 59ste minuut). Thuisspeelster Sam Tierney trof daarna nog de lat!

Bekijk een korte samenvatting met dank aan Tottenham TV:

In de andere wedstrijden op zondag 19 november 2023 was er uitwinst voor Arsenal (0-3 op Brighton waar Nicky Evrard op de bank bleef), Manchester City (1-3 op Old Trafford tegen Manchester United) en Aston Villa (2-3 op West Ham United waar Amber Tysiak de volledige wedstrijd speelde). Bristol City en Everton (Justine Vanhaevermaet stond vanaf het begin tot het einde van de wedstrijd in de basis) deelden de punten 2-2. Op zaterdag 18 november 2023 won Chelsea al met 5-1 thuis op Stamford Bridge tegen Liverpool (zonder Yana Daniëls) dankzij onder andere 3 doelpunten van Lauren James.

Lees meer over de Barclays Women’s Super League via:

BBC Sport

Lees meer over de Nederlandse competitie via:

Website NOS – Sport

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

Share