Share

Enkele weken nadat ze door de kijkers en lezers van BBC werd verkozen tot BBC Women’s Footballer of the Year heeft Mary Earps, de doelvrouw van het Engelse nationale vrouwenvoetbalteam die dit jaar de finale van het WK speelde, nu ook de trofee BBC Sportspersonality van het jaar gewonnen!

Mary Earps als doelvrouw die de ballen uit haar goal houdt! Hier in juni 2022 in Wolverhampton tijdens het oefenduel tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Op dinsdag 19 december 2023 vond in de Dock10 Studios in Salford de 70ste editie plaats van de BBC Sportpersoonlijkheid van het jaar. Het is een trofee die toegekend wordt aan de sporter wiens acties het meest tot de verbeelding van het publiek spreken. Op de lange erelijst met winnaars die begon in 1954 met atleet Christopher Chataway staan voorlopig met Bobby Moore (1966), Paul Gascoigne (1990), Michael Owen (1998), David Beckham (2001) en Ryan Giggs (2005) slechts vijf voetballers naast andere wereldwijd bekende sporters zoals Tom Simpson (wielrennen, 1965), Brendan Foster (atletiek, 1974), Sebastian Coe (atletiek, 1979), Lennox Lewis (boksen, 1999), Steve Redgrave (roeien, 2000), Andy Murray (tennis, 2013, 2015, 2016), Mo Farah (atletiek, 2019), Lewis Hamilton (Formule 1, 2014, 2020), … Van het vrouwenvoetbal was er tot en met vorig jaar geen spoor te bekennen maar toen won Beth Mead, de spits van Arsenal die op het EK in eigen land Europees kampioen en topschutter was geworden. Zij was de opvolgster van tennisvedette Emma Raducanu die in 2021 Wimbledon op haar naam schreef! En kijk ook in 2023 is het voor het derde jaar op rij een vrouw die de trofee wint en voor het tweede jaar op rij een vrouwelijke voetballer!

Mary Earps, hier na de winst tegen de Belgian Red Flames in Leicester! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Mary Earps dwong de voorbije maanden als sluitstuk van Manchester United en Engeland zoveel respect af bij het grote publiek waardoor ze op een bijzonder korte tijd immens populair is geworden. Met het redden van een strafschop tijdens de Finalissima begin april van dit jaar hielp ze Engeland op Wembley mee naar het winnen van deze nieuwe trofee. Ook met Manchester United liet ze van zich spreken door de club met 14 clean sheets en een tweede plaats te helpen aan een debuut in het Europese vrouwenclubvoetbal. Ze plaatste zich met de vrouwelijke Red Devils ook voor de finale van de FA Women’s Cup 2023 maar verloor wel op Wembley tegen Chelsea (1-0). Op het voorbije WK was ze belangrijk voor Engeland richting WK-finale waarin ze een strafschop stopte van Jennifer Hermoso maar ook in deze finale verloor ze met 1-0.

Mary Earps met een uittrap voor Manchester United! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Wat volgde was echter ongezien. Ze won de Golden Glove als beste keeper van het tornooi, ze werd in september verkozen tot England Women’s Player of the Year 2022/23 en ze was eind oktober ook de eerste keeper die in de top 5 van de Women’s Ballon d’Or van France Football eindigde. In Engeland zelf zorgde ze ervoor dat het bestaan van de doelvrouwen in een nieuw daglicht kwam te staan want nadat ze in juni van dit jaar haar eigen kledingmerk MAE27 had opgericht ijverde ze er rond het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland voor dat er ook van haar keeperstruitje een replica voor de fans zou te koop worden gesteld iets wat Nike over het hoofd had gezien want het ging volgens hen zogezegd slechts om de doelvrouw. Haar opzet slaagde, meer zelfs de voorraad was begin oktober binnen enkele uren uitverkocht! Begin december van dit jaar was haar shirt in de ‘England online store’ zelfs binnen de vijf minuten uitverkocht.

Mary Earps tijdens de Arnold Clark Cup 2023 in Bristol! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Begin november 2023 kreeg ze ‘The Billy Seymour Impact Award’ op de 2023 Northwest Football Awards. Een erkenning voor haar aanzienlijke positieve effect op het voetbal in de regio. In november 2023 werd ze zowel verkozen tot ‘Sunday Times Sportswoman of the Year’ en ook tot ‘BBC Women’s Footballer of the Year’. In december 2023 ging het verder. Ze kreeg een eredoctoraat aan de Loughborough University, waar ze eerder een diploma in Informatiemanagement en Bedrijfskunde haalde, voor haar diensten aan de sport! Nottingham Express Transit (NET) gaf tram nummer 222 in de stad Nottingham haar naam. Daarnaast kreeg ze van de kijkers en lezers van de sportwebsite van de Britse openbare omroep de trofee BBC Women’s Footballer of the Year en op dinsdagavond 19 december 2023 volgde nu dus ook de trofee BBC Sportspersonality of the Year voor Stuart Broad uit het cricket en Katarina Johnson-Thompson, de atlete die succes kende in de zevenkamp!

Bekijk hoe bekend werd gemaakt dat Mary Earps de winnaar was van de 70ste editie van BBC Sportpersoonlijkheid van het jaar met dank aan BBC Sport:

Mary Earps, geboren op 7 maart 1993, speelde in haar carrière voorlopig al 47 keer voor Engeland en recent in Leicester (1-0-winst) en in Leuven (3-2-verlies) nog tegen de Belgian Red Flames. Haar achtereenvolgende clubs waren Leicester City (2009-10), Nottingham Forest (2010-11), Doncaster Rovers Belles (2011-12), Coventry City (op uitleenbasis in 2011), Birmingham City (2013), Bristol City (2014-15), Reading (2016-18), VfL Wolfsburg (2018-19), Manchester United (sinds 2019).

Lees nog meer over de BBC Sportspersonality of the Year 2023 via:

Website BBC Sports

Lees ook nog over de editie van 2022 toen Beth Mead winnares werd via:

Website The Guardian

en via:

Website BBC Sports

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Nog meegeven dat er nog een aantal prijzen werden uitgedeeld op deze avond. Erling Haaland van Manchester City kreeg de BBC Sports Personality World Sport Star of the Year Award, Manchester City FC ontving de BBC Sports Team of the Year Award, ex-Schots international Kenny Dalglish (speler van Celtic en Liverpool en manager van Liverpool, Blackburn Rovers en Newcastle United) werd vereerd met een BBC Sports Personality of the Year Lifetime Achievement Award, Pep Guardiola kreeg de BBC Sports Personality of the Year Coach Award, ex-speerwerpster Fatima Whitbread mocht de BBC Sports Personality of the Year Helen Rollason Award in ontvangst nemen, snowboarder Mia Brookes kreeg de BBC Young Sports Personality of the Year Award en Desmond Smith werd vereerd met de BBC Sports Unsung Hero Award.

Snowboarder Mia Brookes! Foto – (c) BBC Sport

 

Share