RSC Anderlecht haalde de voorbije dagen wereldwijd het nieuws met de drie gemiste strafschoppen op de 10de speeldag van de Jupiler Pro League van Dennis Praet, Stefano Okaka en Youri Tielemans tegen Jean-François Gillet en YR KV Mechelen.

Het trauma kwam nu ook zelfs even ter sprake toen vrouwelijk paars-wit in de klassieker op bezoek bij Standard op zaterdag 10 oktober 2015 in het begin van de tweede helft een strafschop toegewezen kreeg na handspel van Davina Philtjens. Je hoorde de toeschouwers op de Académie Robert Louis Dreyfus in Angleur al denken: dit loopt verkeerd want Anderlecht en strafschoppen … De technisch vaardige Portugese Solange Carvalhas deed echter het geroezemoes verstommen. Ze zette zich achter de bal en trapte met rechts koelbloedig voorbij de doelvrouw van Standard Renate Verhoeven. Vrouwelijk paars-wit kon opgelucht adem halen want het stond op voorsprong (0-1, 55ste minuut).

De Belgische titelverdediger gaf zich echter niet gewonnen. Het begon meer druk te zetten en dat resulteerde uiteindelijk in een verdiende gelijkmaker toen Maud Coutereels mee naar voren trok, de bal aangespeeld kreeg op rechts van de ingevallen Julie Grégoire en terugspeelde op Aline Zeler waarna de Belgian Red Flame raak trof (1-1, 76ste minuut). Maar de Luikse vreugde was van korte duur. Nauwelijks afgetrapt verstuurde Tiana Andries vanop links de bal richting doel waar Solange Carvalhas dit keer met het hoofd de Luikse doelvrouw met een kopbal in de hoek te grazen nam (1-2, 77ste minuut).

Standard leek drie minuten voor tijd toch nog langzij te komen maar een afgeweken schot van Audrey Demoustier werd alsnog afgekeurd voor buitenspel. De vrouwelijke Rouches bleven aandringen maar ze raakten niet meer voorbij Diede Lemey, de doelvrouw van RSC Anderlecht, die in-extremis een schot van Aline Zeler nog met de voet wist te redden. RSC Anderlecht won zo de klassieker in het Belgische vrouwenvoetbal waardoor het na 5 speeldagen in de Super League alleen aan de leiding komt.

Luister naar reacties na de wedstrijd met Sarah Wijnants (Standard en België U17):