Op donderdag 25 januari 2024 hebben zowel het Noorse Brann als het Portugese Benfica zich voor het eerst geplaatst voor de kwartfinales van de UEFA Women’s Champions League. Zij eindigen al zeker op de tweede plaats en zullen de heenwedstrijd in die kwartfinales thuis mogen afwerken. Titelverdediger FC Barcelona, Olympique Lyonnais en Chelsea zijn als groepswinnaar zeker dat ze hun heenwedstrijd in die kwartfinale eerst op verpaatsing zullen spelen.

Brann verzekerde zich als eerste van een plaatsje bij de laatste acht door met het kleinste verschil te gaan winnen op bezoek bij Slavia Praag in het City Stadium van Mlada Boleslav. Op aangeven van Marit B. Lund ging drong Signe Gaupset aan de linkerkant de zestien binnen waarna ze vanuit een scherpe hoek naar doel trapte. Olivie Lukasova, de doelvrouw van Slavia Praag, devieerde die poging in de 65ste minuut in eigen doel en zo was de beslissing gevallen (0-1). Het Noorse Brann, dat dit jaar debuteerde in de UEFA Women’s Champions League en onder andere RSC Anderlecht uitschakelde, kwam zo op 10 punten uit 5 wedstrijden waardoor het zeker is van de kwalificatie. Slavia Praag heeft 4 punten maar het is als derde in de rangschikking nu al uitgeschakeld.

Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd Slavia Praag – Brann met dank aan DAZN:

In het andere duel in deze groep B won Olympique Lyonnais, dat al zeker was van de groepswinst, met ruime cijfers op bezoek bij het Oostenrijkse Sankt Pölten. Op de verjaardag van Amel Majri, die zelf voor een assist zorgde bij een van de doelpunten, won de achtvoudige UWCL-winnaar met maar liefst 0-7. Voor de rust waren Ada Hegerberg met twee goals (21ste en 36ste minuut) en Sara Däbritz (22ste minuut) succesvol. In de tweede helft kwamen de doelpunten op naam van Vanessa Gilles met een kopbal (55ste minuut), Dzsenifer Marozsan (79ste minuut), Kadidiatou Diani ook al met een kopbal na voorzet van Amel Majri (83ste minuut) en Sara Däbritz, die haar tweede van de avond lukte (87ste minuut). Olympique Lyonnais heeft 13 punten uit 5 wedstrijden, Sankt Pölten 1 punt uit 5 duels.

Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd Sankt Pölten – Olympique Lyonnais met dank aan DAZN:

Benfica moest op bezoek bij het Zweedse Rosengard minstens een geljkspel afdwingen om eventueel op deze donderdagavond al zekerheid te kunnen krijgen van een plaatsje in de kwartfinales. Nog voor het kwartier kwam het echter op achterstand na een knap met rechts gedraaid schot van Olivia Schough zuiver in de hoek (1-0, 13de minuut). In het eerste kwartier van de tweede helft sloeg Benfica echter terug eerst met een goal van Jéssica Silva die attent reageerde toen een schot van Andreia Faria de onderkant van de lat trof en terug het veld insprong (1-1, 52ste minuut). Vijf minuten later was het de Canadese Marie Alidou die profiteerde van een terugspeelbal van Emma Jansson om Benfica op voorsprong te trappen en op die manier bijna zeker van de kwalificatie want op dat moment zelfs na dubbele winst van Eintracht Frankfurt in de laatste twee duels niet meer bij te halen. Mai Kadowaki zorgde er echter op aangeven van Lia Öling acht minuten voor tijd nog voor dat Benfica nog minstens het resultaat van het latere duel tussen FC Barcelona en Eintracht Frankfurt zou moeten afwachten om zeker te zijn van een plaatsje bij de laatste acht. Rosengard – Benfica eindigde dus op 2-2. Zo pakte Rosengard op de vijfde speeldag in deze groepsfase een eerste punt. Benfica was met 8 punten flink op weg naar de kwartfinale maar het moest dus nog wachten op een overwinning van FC Barcelona thuis tegen Eintracht Frankfurt in de avondwedstrijd in deze groep A.

Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd Rosengard – Benfica met dank aan DAZN:

Titelverdediger FC Barcelona zorgde er nadien wel degelijk voor dat Benfica mocht feesten in Zweden want het won thuis tegen Eintracht Frankfurt met 2-0 en dat dankzij een doelpunt in elke helft. Patri Guijarro trapte FC Barcelona na 19 minuten op voorsprong (1-0) en de Noorse Caroline Graham Hansen verdubbelde na 73 minuten de voorsprong (2-0). Eintracht Frankfurt bood flink weerstand maar een punt halen zat er in het Estadi Johan Cruyff niet in waardoor het Duitse team met 4 punten uit 5 speeldagen ook uitgeschakeld is. FC Barcelona is ondertussen het enige team dat in deze groepsfase nog altijd het maximum van de punten heeft.

Bekijk de hoogtepunten van de wedstrijd FC Barcelona – Eintracht Frankfurt met dank aan DAZN:

De zesde en laatste speeldag van deze groepsfase in de UEFA Women’s Champions League staat op dinsdag 30 en woensdag 31 januari 2024 op het programma. Dan wordt beslist welke 3 ploegen nog verder gaan naar de kwartfinales. Vooraf zijn er nog 6 teams die daarop kans maken namelijk PSG, Ajax, Bayern München en AS Roma in groep C en BK Häcken en Paris FC in groep D. Op dinsdag 6 februari 2024 wordt er vervolgens geloot voor de kwart en halve finales op weg naar de finale van dit jaar in Bilbao op zaterdag 25 mei 2024.