Op de 14de speeldag in de Women’s Lotto Super League was het uitkijken naar zaterdag vroeg in de namiddag toen titelverdediger RSC Anderlecht op bezoek ging bij herfstkampioen en leider OHL Women in het King Power Stadion at Den Dreef. Met een achterstand van 7 punten kon vrouwelijk paars-wit zich tegen een rechtstreekse titelconcurrent geen nieuwe nederlaag veroorloven.

Marie Detruyer probeert hier Esther Buabadi uit te spelen! Laura Deloose volgt het duel op de voet! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De topaffiche zelf zorgde voor een matige eerste helft waarin Lore Jacobs na 36 minuten op aangeven van Esther Buabadi de beste kans kreeg om de score te openen maar de profvoetbalster van het vorige seizoen kopte naast. Ook in de tweede helft had ze kort voor het uur de mogelijkheid om vrouwelijk paars-wit op voorsprong te brengen maar nu ging haar poging met links van in de zestien nipt naast het doel van Faye Lammertijn (58ste minuut). OHL Women trapte ook wel naar doel in dit duel maar de pogingen van Jeslynn Kuijpers (6de minuut), Marie Detruyer, die voor de wedstrijd bloemen kreeg voor haar tweede plaats bij de Gouden Schoen (24ste minuut) en Zenia Mertens (45ste minuut) voor rust en van opnieuw Jeslynn Kuijpers (55ste minuut) en halvelings Nikée van Dijk (62ste minuut) in de tweede helft waren eenvoudig te pakken voor Milla-Maj Majasaari, de nieuwe Finse doelvrouw van RSC Anderlecht. Zeven minuten voor tijd kreeg Stefania Vatafu een mooie kans uit een vrije trap maar haar plaatsbal werd gepakt door de Leuvense doelvrouw (83ste minuut). Het was slechts uitstel want bij de eerstvolgende hoekschop van Vatafu was het Lore Jacobs die de door Sari Kees weggekopte bal mooi naar de tweede paal gaf waar Amélie Delabre op de juiste plaats stond om het enige doelpunt van de wedstrijd met haar rechtervoet binnentrapte (0-1, 84ste minuut). RSC Anderlecht (*) is nog niet uitgeteld voor de titel, OH Leuven verloor voor de tweede keer dit seizoen.

Lore Jacobs kreeg de beste kansen in deze OHL Women – RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Op zaterdagavond was het Standard die de kloof met OH Leuven voorlopig helemaal heeft uitgewist want het won op Sclessin met 2-0 tegen een door verkeersproblemen bijna te laat in het stadion aangekomen KAA Gent Ladies. De vrouwelijke Rouches scoorden een doelpunt in elke helft. Kort voor het halfuur was Zoe Van Eynde, die na de rust via Riet Maes ook nog de paal trof, succesvol (1-0, 29ste minuut), op het uur was Maud Coutereels de speelster die haar naam op het scorebord zette (2-0, 60ste minuut). Na de zevende thuisoverwinning van het seizoen en de zevende clean sheet is het duidelijk dat Standard een serieuze titelkandidaat is. KAA Gent Ladies moet in het slot van de competitie opletten dat ze hun ticket voor play-off 1 niet alsnog kwijtspelen.

Zoe Van Eynde opende de score voor Standard thuis tegen KAA Gent Ladies! Justine Blave (rechts) viert mee! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

SV Zulte Waregem sluipt immers naderbij. Het won thuis eenvoudig tegen KV Mechelen na vroege doelpunten van Imani Prez (1-0, 2de minuut met een knappe draaibal) en Rose Adewusi (2-0, 11de minuut met links alleen voor de keeper. Elke Van Gorp zette kort voor het uur de eindstand op het bord (3-0, 58ste minuut) voor SV Zulte Waregem waar Amber De Priester besliste om vanwege blessureleed te stoppen met voetballen. Daarna stak KV Mechelen ook nog even de neus aan het venster maar pogingen van Ibtissam Bouharat (een vrije trap gered door Lowiese Seynhaeve) en Daisy Baudewijns (kopbal naast) kenden geen succes.

Rose Adewusi zorgde voor de dubbele voorsprong van SV Zulte Waregem tegen KV Mechelen! Elke Van Gorp en Imani Prez die ook scoorden komen haar feliciteren! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Ondertussen is Inne De Smet, die als T2 in december van vorig jaar tijdelijk overnam ad interim na het stopzetten van de overeenkomst met Farid Goreishvand, ook niet langer bij KV Mechelen. Hilde Clessens werd de nieuwe hoofdcoach bij de club en naar verluidt is er een verschil in visie waardoor een verdere samenwerking niet meer mogelijk is.

Inne De Smet, eerst T2, in december tijdelijk hoofdcoach en inmiddels niet meer bij KV Mechelen. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Club YLA ontving de vrouwelijke Zebra’s in Knokke waar het al vroeg op voorsprong kwam via Angel Kerkhove op aangeven van Rania Boutiebi (1-0, 6de minuut). Sporting de Charleroi kwam echter snel langszij via Lise Michalak (1-1, 10de minuut) en het had daarna de pech dat er geen VAR is in het vrouwenvoetbal is want het tweede Brugse doelpunt van Angel Kerkhove, die bij het schot van Jody Vangheluwe dat gered werd door Selenay Dogan buitenspel stond, werd door de assistent-scheidsrechter en de scheidsrechter goedgekeurd (2-1, 28ste minuut). Deze stand bleef lang op het bord staan maar in het slot kon Club YLA nog twee keer scoren eerst via Sterre Gielen (3-1, 84ste minuut) en dan via Aisse Tamara Gumbs (4-1, 88ste minuut). Zo werd het nog een resultaat met ietwat overdreven cijfers!

Angel Kerkhove met Rania Boutiebi, Davinia Vanmechelen (rechts) en Isabelle Iliano (links) na de openingsgoal van Club YLA in Knokke tegen Sporting de Charleroi! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Nog meegeven dat KRC Genk Ladies, waar ondertussen al een flink aantal speelsters omwille van financiële redenen vertrokken zijn (**) (de club wil in de toekomst immers de kaart van de jeugd trekken), op vrijdagavond 26 januari 2024 voor een doelpuntenfestival zorgde tegen Fémina White Star Woluwe. Thirsa De Meester was de speelster van de eerste helft met eerst twee assists voor Gwen Duijsters waarna ze zelf ook twee keer scoorde. Lisa Petry had voor rust ook al de paal getroffen. Bij de rust stond het 4-0. In de tweede helft liep de score verder op. Eerst scoorde Luna Vanzeir op aangeven van Lisa Petry de 5-0, dan lukte Gwen Duijsters haar derde goal na een diepe bal van Charlotte Tison (6-0). Luna Vanzeir, diep gestuurd door Charlotte Tison, schonk Anissa Giuga dan nog een eenvoudig doelpunt voor de 7-0 en helemaal in het slot maakte Clotilde Codden dan nog een fout op Romy Camps waarna een opstootje volgde met een rode kaart voor de speelster van FWS Woluwe tot gevolg (86ste minuut). Luna Vanzeir zette zich achter de bal en trapte in twee tijden de 8-0-eindstand op het bord!

Gwen Duijsters lukte 3 goals voor KRC Genk Ladies thuis tegen FWS Woluwe! Foto – (c) Sportpix.be / Kristof De Moor

***Dit zijn alle doelpuntenmakers op de 14de speeldag in de Women’s Lotto Super League:

Vrijdag gespeeld:

KRC Genk Ladies – FWS Woluwe 8-0 (rust: 4-0);

Doelpunten: 8′ Gwen Duijsters 1-0, 20′ Gwen Duijsters 2-0, 26′ Thirsa De Meester 3-0, 41′ Thirsa De Meester 4-0, 46′ Luna Vanzeir 5-0, 76′ Gwen Duijsters 6-0, 77′ Anissa Giuga 7-0, 86′ Luna Vanzeir 8-0 op strafschop.

Rode kaart: 86′ Clotilde Codden (FWS Woluwe).

Op zaterdag 27 januari 2024 gespeeld:

OHL Women – RSC Anderlecht 0-1 (rust: 0-0);

Doelpunt: 84′ Amélie Delabre 0-1.

Bekijk een samenvatting met dank aan Christophe Evrard en RSCA TV:

SV Zulte Waregem – KV Mechelen 3-0 (rust: 2-0);

Doelpunten: 2′ Imani Prez 1-0, 11′ Rose Adewusi 2-0, 58′ Elke Van Gorp 3-0.

Imani Prez zorgde met een draaibal voor de openingsgoal in SV Zulte Waregem – KV Mechelen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Club YLA – Sporting de Charleroi 4-1 (rust: 2-1);

Doelpunten: 6′ Angel Kerkhove 1-0, 10′ Lise Michalak 1-1, 28′ Angel Kerkhove 2-1, 84′ Sterre Gielen 3-1, 88′ Aisse Tamara Gumbs 4-1.

Standard – KAA Gent Ladies 2-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 29′ Zoe Van Eynde 1-0, 60′ Maud Coutereels 2-0.

Bekijk een samenvatting van alle duels met dank aan de Pro League / DAZN Eleven Sports:

Dilja Yr Zomers (OHL Women);

Dilja Yr Zomers, voorlopig nog altijd topschutter in de Women’s Lotto Super League 2023/24! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

11 goals:

Davinia Vanmechelen (Club YLA), Amber Barrett (Standard), Nikée van Dijk (OHL Women);