De Belgian Red Flames U17 waren de voorbije dagen in Kroatië voor hun kwalificatiewedstrijden op weg naar de EK-eindronde 2024 met als tegenstanders Hongarije, Oostenrijk en Kroatië, dat gastland was voor deze eliteronde. Het team van bondscoach Lenie Onzia en haar assistent Thomas Jansen deden het daar bijzonder goed want ze hebben zich op donderdag 14 maart 2024 ook geplaatst voor de EK-eindronde 2024 in deze leeftijdscategorie!

Lenie Onzia (links) en Thomas Jansen zorgden voor een tweede kwalificatie van de Belgian Red Flames U17 voor een EK-eindronde! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

*De Belgian Red Flames begonnen op vrijdag 8 maart 2024 aan hun eliteronde in het Andelko Marusic-Ferata van Omis met een nederlaag tegen Hongarije 1-2 nadat het bij de rust 1-1 was. Petra Gégény bracht Hongarije op voorsprong maar Oona Careel van Club Brugge maakte nog voor het halfuur gelijk (1-1). Iets meer dan een kwartier voor tijd zorgde Julianna Brekovski met een vrije trap voor het winnende doelpunt van Hongarije. In de andere wedstrijd van de eerste speeldag eerder op de dag in Dugopolje won Oostenrijk met 2-0 tegen Kroatië dankzij doelpunten van de linksmidden Alessia Pamminger (1-0, 42ste minuut) en van de captain Valentina Illinger (2-0, 54ste minuut).

België speelde tegen Hongarije in volgende basisopstelling: Aude Waldbillig in doel; Kiki Peeters (83′ Febe Van Herreweghe), Chionne Bonny (83′ Louize Haentjens), Flo Hermans, Lise Bal in de verdediging; Alexia Dooms (60′ Clementine Reynebeau), Lola Vanluyten, Axelle Bamps (cap) op het middenveld; Manon Heremans, Fleur Heyman (75′ Megan Watson), Oona Careel in de aanval.

Kwamen niet in actie: Marie Pues, Finne Van Looveren, Fienelotte Valcke, Ylenka De Paradé.

Chionne Bonny kreeg in de toegevoegde tijd van de eerste helft een gele kaart voor een fout op Petra Gégény (45ste + 4′ minuut).

Fleur Heyman (met nr 16, KAA Gent Ladies), Manon Heremans (nr 9, OH Leuven) en Oona Careel (19, Club Brugge) mogen zich opmaken voor het EK U17 in Zweden! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

*Op de tweede wedstrijddag moesten de Belgian Red Flames U17 het op maandag 11 maart 2024 in het Stadion Poljud van Split, opnemen tegen Oostenrijk. Kroatië won daar eerder in de namiddag met het kleinste verschil tegen Hongarije dankzij een doelpunt van Ana Grdisa (1-0, 41ste minuut) en ook de Belgian Red Flames U17 wonnen hun wedstrijd in Split. Manon Heremans zorgde al vroeg voor het openingsdoelpunt (0-1, 5de minuut) maar twee minuten later stonden de bordjes dankzij een goal van Tina Krassnig terug gelijk (1-1, 7de minuut). België ging echter de rust in met een voorsprong na een doelpunt van Louize Haentjens (1-2, 41ste minuut) en kort voor het uur zorgde Victoria Glabonjat voor een owngoal (1-3, 59ste minuut). Oostenrijk kon in het laatste tien minuten van de wedstrijd nog milderen via Denise Lueger (2-3, 82ste minuut) en zij trof ook nog eens het doelhout maar de 3 punten gingen naar de Belgian Red Flames U19. De 2-3-overwinning van het team van Lenie Onzia betekende ook dat na 2 speeldagen in groep A3 alle teams 3 punten hadden met als gevolg dat het op de slotdag bijzonder spannend zou worden in de strijd om de groepswinst en het ticket voor de eindronde van het EK 2024 in Zweden!

België speelde tegen Oostenrijk in volgende basisopstelling: Aude Waldbillig in doel; Flor Hermans, Axelle Bamps (cap), Louize Haentjens, Lise Bal in de verdediging; Alexia Dooms (89′ Finne Van Looveren), Lola Vanluyten (89′ Fienelotte Valcke), Romy Wenning op het middenveld; Oona Careel (79′ Kiki Peeters), Clementine Reynebeau (79′ Megan Watson), Manon Heremans (62′ Fleur Heyman) in de aanval.

Kwamen niet in actie: Marie Pues, Febe Van Herreweghe, Ylenka De Paradé.

Romy Wenning kreeg in de toegevoegde tijd van de tweede helft een gele kaart (90ste + 1′ minuut).

De Belgian Red Flames U17 eerder dit seizoen in Tubeke! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

*Op de derde en laatste wedstrijddag moesten de Belgian Red Flames U17 het op donderdag 14 maart 2024 in het SC Hrvatskih vitezova van Dugopolje, iets ten noorden van Split, opnemen tegen gastland Kroatië. Het duel Hongarije – Oostenrijk eindigde in het Andelko Marusic-Ferata van Omis op een ruime overwinning voor Oostenrijk. Het was daar eigenlijk al vroeg beslist dankzij doelpunten in de eerste helft van Tina Krassnig (0-1, 26ste minuut) en Aleissa Pamminger (0-2, 28ste minuut). In de toegevoegde tijd van de tweede helft lukte Tina Krassnig nog een tweede doelpunt (90ste + 4′ minuut) waardoor het uiteindelijk nog 0-3 werd. Toch zou Oostenrijk U17, hoewel het er dus lang wel naar uitzag, het ticket voor het EK U17 in Zweden niet halen want nadat het bijzonder lang 0-0 bleef in het duel tussen Kroatië en België viel er in het slot toch nog een doelpunt. Het was Louize Haentjens die de Belgian Red Flames U17 in de 90ste minuut na een hoekschop van Fleur Heyman de overwinning en de kwalificatie voor het EK U17 in Zweden bezorgde! Het is pas de tweede keer dat deze jonge lichting, de Belgian Red Flames U17, zich weten te plaatsen voor een EK-eindronde. De vorige keer dat dit gebeurde was op woensdag 3 april  2013 toen de U17 onder leiding van Joëlle Piron zich in Tongeren dankzij een 0-0 en enkele schitterende reddingen van Diede Lemey ten koste van Duitsland wisten te plaatsen voor de Final Four 2013 in Zwitserland!

België speelde tegen gastland Kroatië in volgende basisopstelling: Aude Waldbillig in doel; Flor Hermans, Chionne Bonny, Louize Haentjens, Lise Bal (82′ Febe Van Herreweghe) in de verdediging; Axelle Bamps (cap) (66′ Fleur Heyman), Lola Vanluyten, Romy Wenning op het middenveld; Oona Careel (66′ Alexia Dooms), Clementine Reynebeau (90′ + 3′ Megan Watson), Manon Heremans in de aanval.

Kwamen niet in actie: Marie Pues, Kiki Peeters, Finne Van Looveren, Fienelotte Valcke, Ylenka De Paradé.

Axelle Bamps kreeg een gele kaart voor een fout op Petra Bandula (59ste minuut) en Alexia Dooms voor een fout op Luana Vanjak (68ste minuut).

Louize Haentjens van OH Leuven zorgde voor het winnende doelpunt tegen Kroatië! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

***Dit is de eindstand in groep A3:

België 3-6 (2+, 5-4);

Oostenrijk 3-6 (2+, 7-3);

Kroatië 3-3 (1+, 1-3);

Hongarije 3-3 (1+, 2-5).

De Belgian Red Flames U17 zijn als winnaar van de groep A3 (omdat ze hun duel tegen Oostenrijk hebben gewonnen) geplaatst voor deelname aan het EK in Zweden dat van zondag 5 tot en met zaterdag 18 mei zal plaatsvinden. Naast het gastland Zweden heeft ook Portugal zich al op dinsdag 27 februari 2024 geplaatst. De andere deelnemers aan de eindronde in Zweden met wedstrijden in Malmö en Lund zullen op zondag 24 maart 2024 ten laatste bekend zijn. De loting voor deze EK-eindronde zal plaatsvinden op dinsdag 26 maart 2024 in de Lund City Hall, gelegen op 20 km ten noordoosten van Malmö. De eindrondes zullen ook dienen als kwalificatie voor de 2024 FIFA U-17 Women’s World Cup waarbij 3 Europese landen een plaats kunnen veroveren voor de eindronde die tussen woensdag 16 oktober en zondag 3 november 2024 in de Dominicaanse Republiek zal plaatsvinden.