Share

Het is eindelijk zover. Clubs die het vrouwenvoetbal niet steunen en een Europese licentie aanvragen krijgen vanaf het seizoen 2024-25 een boete opgelegd. De Belgische titelverdediger en bekerhouder Royal Antwerp FC is de eerste Belgische club die wegens het niet opvolgen hiervan een boete krijgt opgelegd door de Licentiecommissie van de KBVB!

Royal Antwerp FC had één seizoen een vrouwenteam namelijk in 2013-14 toen het tijdelijk de plaats innam van Kontich FC in de Women’s BeNeLeague! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In het dossier van de Licentiecommissie van de KBVB dat te vinden is in Sportleven van woensdag 24 april 2024 over  Royal Antwerp FC staat te lezen:

De LICENTIECOMMISSIE,

Legt een boete op van 50.000€ zoals bepaald in artikel P7.26 van het bondsreglement. 

Wat zegt Artikel P7.26 ?

Bij niet-naleving van een A-criterium krijgt de kandidaat geen UEFA-licentie, en is bijgevolg niet gemachtigd om deel te nemen aan de UEFA-competitie noch aan de testwedstrijden tussen de club uit de Champions play-off en club uit de play-off Europa League om zich te kwalificeren voor een UEFA-competitie.
Bij het niet-naleven van het zogenoemde B-criterium, zal de club niet worden uitgesloten van een UEFA-competitie.
Bij het onderzoek tot toekenning van een licentie door de Licentiecommissie wordt iedere tekortkoming betreffende een verplicht B-criterium bestraft met een boete van 2.500,00 EUR per tekortkoming. In geval van herhaling tijdens het daaropvolgende seizoen, wordt de boete verhoogd tot 5.000 EUR.


Met ingang op 1 juli 2023 en dus in het kader van de aanvragen voor het seizoen 2024-2025 en de daaropvolgende seizoenen, wordt bij het onderzoek tot toekenning van een licentie door de Licentiecommissie voor iedere tekortkoming betreffende het criterium voorzien in artikel 21 van UEFA Club Licensing and Financial Sustainability Regulations – Editie 2022 een boete van 50.000,00 EUR opgelegd.

Op dinsdag 3 september 2013 kwam SC Heerenveen als eerste op bezoek naar het Bosuilstadion en wie scoorde toen een doelpunt? Vivianne Miedema! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

En wat zegt Artikel 21 van de UEFA Club Licensing and Financial Sustainability Regulations – Editie 2022 ?

‘Article 21 Women’s football activities’

The licence applicant must support women’s football by implementing measures and activities aimed to further develop, professionalise and popularise women’s football such as:

  1. entering a first and/or youth team in official competitions;

  2. providing support to an affiliated women’s football club; or

  3. organising other women’s football initiatives as defined by the licensor.

Er waren ook flink wat toeschouwers op de Bosuil voor het bezoek van SC Heerenveen op dinsdag 3 september 20213!

Dus vertaald naar het nederlands geeft dit:

De licentieaanvrager moet het vrouwenvoetbal ondersteunen door maatregelen en activiteiten uit te voeren die gericht zijn op de verdere ontwikkeling, professionalisering en popularisering van het vrouwenvoetbal, zoals

1. het inschrijven van een eerste en/of jeugdteam in officiële competities;

2. het ondersteunen van een aangesloten vrouwenvoetbalclub; of

3. het organiseren van andere vrouwenvoetbalinitiatieven zoals gedefinieerd door de licentiegever.

Zoals iedereen weet is dit dus niet het geval bij Royal Antwerp FC en dus krijgt de Great Old hiervoor als eerste Belgische club een boete van 50.000 euro!

U kan de motiveringen van de beslissing van de Licentiecommissie voor het Belgische mannenvoetbal lezen via Sportleven:

Website RBFA

Het dossier van Royal Antwerp FC is te vinden via:

Website RBFA – Document Licentiecommissie KBVB – R. Antwerp FC

Lees ook nog via:

Sporza.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

 

 

Share