Share

Manchester United heeft op zondag 12 mei 2024 voor het eerst een trofee gewonnen in het Engelse vrouwenvoetbal. Voor een uitverkocht Wembley won het de finale van de FA Women’s Cup 2024 met ruime cijfers tegen Tottenham Hotspur.

Beide teams tijdens het Engels volkslied voorafgaand aan de bekerfinale! Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

Ella Toone had voorafgaand aan deze finale in zes wedstrijden op het ‘heilige’ gras al drie doelpunten gescoord. Op Wembley had ze ook al twee keer een trofee gewonnen met Engeland namelijk UEFA Women’s Euro 2022 tegen Duitsland (2-1 na verlengingen) en de Finalissima 2023 tegen Brazilië (1-1 nv, 4-2 na strafschoppen). Dat zij wel eens de figuur van de wedstrijd kon worden stond in de sterren geschreven. Het kwam ook uit want na een eerste helft die op 0-0 leek te gaan eindigen vuurde zij in de toegevoegde tijd, nadat ze de bal op het middenveld ontvangen had van Lisa Naalsund, oprukte richting het doel van Tottenham en een tackle van de Finse Eveliina Sumanen ontweken had, met haar rechtervoet een raket af. De bal belandde onhoudbaar voor Rebecca ‘Becky’ Spencer in de bovenhoek van het doel. Wat een goal!!! Manchester United, dat vorig seizoen bij de finale van de FA Women’s Cup nog met 1-0 verloren had tegen Chelsea, stond net voor het naar de kleedkamers trok op voorsprong (1-0, 45ste + 3′ minuut).

Foto – (c) Vrouwenvoetbal.be / MaMPict

 

Na de rust wou Tottenham terugslaan en net toen Manchester United een vrije trap mocht nemen wisselde coach Robert Vilahamn twee speelsters. Shuang Wang (voor Matilda Vinberg) en Celin Bizet (voor Jessica Naz) vormden meteen het muurtje om de vrije trap af te weren maar ze zagen hoe Rachel Williams de mooie voorzet van Katie Zelem zuiver naar de hoek en tegen de netten binnenkopte (2-0, 54ste minuut). Hoe zou Tottenham Women hiervan herstellen? Kon dat eigenlijk wel? Neen, het lukte niet want drie minuten later ging tot overmaat van ramp doelvrouw Becky Spencer zwaar in de fout toen ze de terugspeelbal van Amy Turner wilde doorspelen richitng de Zwitserse international Luana Buhler. De Spaanse Lucia Garcia kreeg een doelpunt in geschenkverpakking voorgeschoteld en ze bedankte gretig om na een balcontrole met rechts de 3-0 op het bord te zetten (57ste minuut). Het was niet de dag van Tottenham en dat bleek ook nog even later toen Bethany England een voorzet vanop links van Amanda Nilden tegen de lat kopte (66ste minuut). Manchester United bleef voor 76.082 toeschouwers met vertrouwen voetballen en het zorgde voor nog een vierde doelpunt toen Lisa Naalsund in het strafschopgebied afspeelde naar Lucia Garcia en de spits, die in de zomer van 2022 overkwam van Athletic Bilbao om het team van Mark Skinner te versterken, nu met links haar tweede van de namiddag binnentrapte (4-0, 77ste minuut). De vele meegereisde fans van Manchester United vierden uitbundig, de supporters van Tottenham zochten al hun weg richting uitgang.

Manchester United won zo dus voor het eerst in de clubgeschiedenis de FA Women’s Cup. Daarmee is het nog ver verwijderd van recordhouder Arsenal, dat al 14 keer de trofee won. Het sluit na een voor de rest ontgoochelend seizoen (de club geraakte immers niet in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League en het plaatste zich ook al niet voor Europees voetbal volgend seizoen) toch met een prijs af.  Het moet nog één wedstrijd spelen in de Barclays Women’s Super League en dat is tegen titelverdediger Chelsea op zaterdag 18 mei 2024 om 15 uur lokale tijd op Old Trafford.

Bekijk een samenvatting van de FA Women’s Cup 2024 met dank aan Manchester United TV:

Luister naar Robert Vilahamn (coach Tottenham) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Melvine Malard (Manchester United) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Jayde Riviere (Manchester United) dankzij Vrouwenteam TV:

Lees nog meer over de FA Women’s Cup via:

Website The FA

en via:

Website BBC Sports

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

 

Share