Share

België heeft zich op vrijdag 24 maart 2023 samen met Nederland en Duitsland onder het motto ‘Breaking New Ground’ kandidaat gesteld voor het WK Vrouwenvoetbal 2027. Waren er oorspronkelijk nog drie andere kandidaturen dan bleef uiteindelijk enkel deze van Brazilië over. Op vrijdag 17 mei 2024 wordt er op het FIFA-congres in Bangkok gestemd en dus beslist of de 10de editie van de FIFA Women’s World Cup ook effectief gedeeltelijk in ons land zal plaatsvinden.

Mogen deze Belgian Red Flames straks een WK in eigen land spelen? Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De Belgian Red Flames waren nog nooit aanwezig op een WK en ze wisten zich ook nog nooit te plaatsen voor een WK-eindronde. Toch bestaat er een kans dat ze al in 2027 hun eerste WK gaan spelen indien de FIFA morgen de organisatie aan België, Nederland en Duitsland toewijst. Recent gaf het evaluatierapport van de FIFA echter aan dat Brazilië om een aantal redenen een betere keuze zou zijn. Maar de echte beslissing valt echt pas vrijdag want dan wordt er ook effectief gestemd. Aangezien er minder dan drie kandidaten zijn zal een gewone meerderheid (meer dan 50%) van de uitgebrachte geldige stemmen door de aanwezige stemgerechtigde lidbonden voldoende zijn om dit wereldevenement binnen te halen. Blanco stemmen op papier, ongeldige stemmen of elektronische stemmen die op een andere manier gemanipuleerd zijn, evenals onthoudingen, worden buiten beschouwing gelaten bij het berekenen van de gewone meerderheid.

Het WK 2027 in eigen land kunnen ontvangen en spelen is uiteraard belangrijk voor het Belgische vrouwenvoetbal in het algemeen en uiteraard is dat ook het geval voor de speelsters die actief zijn zoals U ook al in interviews kon horen.

Luister naar Amy Littel (KVC Westerlo Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Laura De Neve (RSC Anderlecht) dankzij Vrouwenteam TV:

Nog meegeven dat Brazilië ook al kandidaat was voor het WK Vrouwenvoetbal 2023 maar het trok zich toen terug als kandidaat door de ontstane economische crisis in het land als gevolg van de coronapandemie. Het schaarde zich destijds uiteindelijk achter Colombia dat wel kandidaat bleef maar het moest afleggen tegen Australië en Nieuw-Zeeland. België was dan weer al één keer eerder kandidaat om een WK Voetbal te organiseren maar dat was bij de mannen. Voor het WK 2018 ging het samen met Nederland waarmee het eerder een succesvol EK 2000 had georganiseerd. Het gezamenlijke bid België-Nederland overleefde de eerste stemronde en het deed met 4 van de 22 te behalen stemmen zelfs beter dan Engeland dat slechts 2 stemmen kreeg. In de tweede stemronde na het afvallen van Engeland kwam het niet verder dan 2 stemmen. Het gezamenlijke bid Spanje-Portugal kreeg 7 stemmen en Rusland de meerderheid met 13 van de 22 stemmen. Achteraf is echter gebleken dat dit tornooi ‘verkocht’ was aan Rusland! Op vrijdag 17 mei 2024 wordt er niet meer volgens deze oude procedure gestemd waardoor de kans op een eerlijke stemming mogelijk groter is geworden.

Voor meer over de stemming rond het WK Vrouwenvoetbal 2027 ga naar:

Webstie FIFA

Lees nog meer over het WK Vrouwenvoetbal 2027 via:

Vrouwenteam.be

En via:

Vrouwenteam.be

Lees ook nog:

Sporza.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share