Share

Nu duidelijk is geworden dat België in de nabije toekomst ook geen WK Vrouwenvoetbal zal organiseren kan iedereen zich opnieuw gaan richten op de kwalificatie voor het EK 2025 in Zwitserland. Het goeie nieuws is dat bondscoach Ives Serneels hersteld is van long covid waardoor hij vol goeie moed gaat proberen de slechte start in deze EK-campagne alsnog om te draaien in een positief scenario.

Ives Serneels is hersteld en kan terug aan de slag met de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Daarvoor heeft Ives Serneels 23 speelsters opgeroepen voor de dubbele ontmoeting tegen Tsjechië met eerst een uitwedstrijd in Praag en vervolgens een thuiswedstrijd op Stayen in Sint-Truiden. In vergelijking met de vorige duels vinden we na een tijdje van afwezigheid Laura De Neve (RSC Anderlecht) en Elena Dhont, dit seizoen in Nederland kampioen met FC Twente, terug in de selectie. Volledig nieuw is dan weer Saar Janssen. De flankspeelster van OH Leuven Women kwam ook al van een zware blessure terug om dit seizoen haar plaats in de basis bij het team van Jimmy Coenraets op te eisen. Recent zorgde ze ook voor het Leuvense doelpunt in de met strafschoppen verloren finale van de Beker van België tegen Club YLA!

De wedstrijden tegen TsjechIë worden een primeur voor Saar Janssen van OH Leuven Women die voor het eerst bij de selectie van de A-ploeg zit! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

***Dit is de volledige selectie van bondscoach Ives Serneels voor de dubbele ontmoeting tegen Tsjechië:

Doel: Diede Lemey (Fortuna Sittard), Lisa Lichtfus (Dijon), Riet Maes (KAA Gent Ladies);

Verdediging: Janice Cayman (Leicester City), Tine De Caigny (RSC Anderlecht), Laura Deloose (RSC Anderlecht), Laura De Neve (RSC Anderlecht), Sari Kees (OH Leuven), Saar Janssen (OH Leuven), Zenia Mertens (OH Leuven), Davinia Philtjens (Sassuolo), Amber Tysiak (West Ham United);

Middenveld: Valesca Ampoorter (OH Leuven), Féli Delacauw (Fortuna Sittard maar vertrekkend naar TSG Hoffenheim), Marie Detruyer (OH Leuven), Kassandra Missipo (Sassuolo), Jarne Teulings (Fortuna Sittard), Justine Vanhaevermaet (Everton), Jill Janssens (TSG Hoffenheim);

Aanval: Jassina Blom (Tenerife), Elena Dhont (FC Twente), Sarah Wijnants (RSC Anderlecht), Tessa Wullaert (Fortuna Sittard).

Back-ups: Isabelle Iliano (Club YLA), Loredana Humartus (Standard), Welma Fon (Standard), Mariam Abdulai Toloba (Standard). (Bron: RBFA / KBVB)

Nog meegeven dat België de eerste ontmoeting op vrijdag 5 april 2024 thuis verloor tegen Spanje met 0-7. Op dinsdag 9 april 2024 ging het vervolgens onderuit op bezoek bij Denemarken met 4-2. T2 Kris Van Der Haegen was in beide wedstrijden de coach langs de lijn aangezien Ives Serneels thuis zat met long covid. Nog meegeven dat na het dubbele duel tegen Tsjechië (op vrijdag 31 mei 2024 om 18u30 in de Fortuna Arena, het stadion van Slavia Praag, en op dinsdag 4 juni 2024 om 20 uur op Stayen in Sint-Truiden) er in de zomerperiode nog twee EK-kwalificatieinterlands volgen. Op vrijdag 12 juli 2024 om 20 uur ontvangen de Belgian Red Flames dan Denemarken, een wedstrijd die ook op Stayen zal gespeeld worden en op dinsdag 16 juli 2024 gaan ze op bezoek bij wereldkampioen Spanje. Die wedstrijd tegen de eerste winnaar van de UEFA Women’s Nations League, die op dat moment vlak voor hun afreis naar de Olympische Spelen 2024 in Parijs staan, zal wellicht doorgaan in het Estadio Balaidos van Vigo maar een bevestiging van de Spaanse Voetbalbond RFEF daarrond is er voorlopig nog altijd niet.

Het stadion van Slavia Praag waar vorig jaar de finale van de UEFA Conference League werd gespeeld tussen West Ham United en Fiorentina is het meest moderne voetbalstadion in Tsjechië en het is al een tijdje omgedoopt van de oorspronkelijke naam Eden Arena naar Fortuna Arena! Foto – (c) Fortuna Arena / Sinobo Stadium / Slavia Praha

Wat de kwalificatie voor het EK 2025 in Zwitserland betreft zijn de eerste twee teams uit de vier groepen van de A-League rechtstreeks geplaatst voor het EK. De derdes en vierdes zijn echter nog niet uitgeschakeld (!) want zij krijgen nog barrages voorgeschoteld tegen landen uit de B-League en de C-League. In die play-off wedstrijden, die in heen- en terugwedstrijden worden afgewerkt, kan men zich dus ook als vierde in deze groepsfase uiteindelijk nog plaatsen voor het EK 2025 in Zwitserland want daar zijn nog zeven tickets beschikbaar om dat te doen.

Voor nog meer over de selectie voor de duels van de Belgian Red Flames tegen Tsjechië ga naar:

Website KBVB – RBFA

Voor tickets voor de wedstrijden van de Belgian Red Flames kan U hieronder terecht:

RBFA – Tickets Belgian Red Flames

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Share