Share

Op vrijdag 31 mei 2024 stond de derde speeldag in de kwalificatie voor het EK 2025 in Zwitserland op het programma. De Belgian Red Flames speelden in de Fortuna Arena van Praag hun eerste van twee ontmoetingen binnen de vijf dagen tegen Tsjechië, dat ook aan deze campagne gestart was met twee nederlagen.  Winst was een absolute must om nog kans te maken op een rechtstreeks ticket voor de EK-eindronde van volgend jaar. In Vejle stonden dan weer de twee ploegen tegenover mekaar die na twee speeldagen het maximum van de punten hadden namelijk Denemarken en wereldkampioen Spanje, tevens winnaar van de allereerste UEFA Women’s Nations League!

Tessa Wullaert haalt uit voor haar 83ste doelpunt bij de Belgian Red Flames! België staat in Praag 0-1 voor tegen Tsjechië! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Beide teams hadden elk een kans gehad vooraleer Marie Detruyer in de twaalfde minuut een uitgooi van doelvrouw Barbora Votikova richting Gabriela Salsjova onderschepte en de bal vervolgens naar Tessa Wullaert speelde. De viervoudige Gouden Schoen draaide knap de achter de bal hollende Tsjechische linksachter uit om vervolgens vanop de rand van de zestien met links zuiver in de hoek het openingsdoelpunt op het bord te zetten (0-1, 12de minuut). De Belgian Red Flames met een uit ziekte teruggekeerde bondscoach Ives Serneels sloegen nog voor het kwartier een tweede keer toe. Nog geen twee minuten later gaf Féli Delacauw na een mooie Belgische aanval via Laura Deloose – Tine De Caigny en Marie Detruyer de bal terug aan Tessa Wullaert. Zij speelde zich eerst vrij om met links naar doel te kunnen schieten. Dat lukte ook, doelvrouw Votikova loste de bal en Tine De Caigny was goed gevolgd om na een balcontrole met rechts het tweede Belgische doelpunt in de Fortuna Arena van Praag te scoren (0-2, 14de minuut). Nog voor het halfuur had het 0-3 kunnen staan maar Marie Detruyer reageerde iets te voorzichtig op de bal naar links van Tessa Wullaert waardoor Votikova erger kon voorkomen (26ste minuut).

Tine De Caigny was goed gevolgd en trapte de dubbele voorsprong op het bord onder de Tsjechische doelvrouw door! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

In het begin van de tweede helft hield Lisa Lichtfus met een mooie redding bij een schot met links van Michaela Khyrova de aansluitingstreffer uit haar netten (53ste minuut). Kort voor het uur had Féli Delacauw dan weer pech toen ze de bal kreeg van Tine De Caigny en met een mooie geplaatste bal de bovenkant van de lat trof (58ste minuut). Halfweg de tweede helft trof ook de thuisploeg de lat met een schot vanop ruim vijfentwintig meter van Aneta Dedinova (68ste minuut). Vier minuten later had Tsjechië na een hoekschop opnieuw de kans om te scoren maar Tine De Caigny voorkwam erger (72ste minuut). In het slot lukte Tsjechië uiteindelijk toch de aansluitingstreffer. Laura Deloose was iets te laat en te fel bij een tackle op de ingevallen en alleen op doel afgaande Kristyna Ruzickova waardoor de Italiaanse scheidsrechter Silvia Gasperotti niet anders kon dan de bal op de stip te leggen (85ste minuut). Kamila Dubcova zette zich achter de bal en trapte met rechts via de vingertoppen van Lisa Lichtfus binnen (1-2, 86ste minuut). Daarna hield België ook na vijf minuten toegevoegde tijd de overwinning overeind waardoor het opnieuw volop meedoet in de strijd voor de tweede plaats en een rechtstreeks ticket voor het EK 2025 in Zwitserland! Op dinsdag 4 juni 2024 staan België en Tsjechië opnieuw tegenover mekaar op Stayen in Sint-Truiden!

De Belgian Red Flames juichen met de fans na de winst op bezoek in Praag tegen Tsjechië! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

***Dit waren de doelpuntenmakers op vrijdag 31 mei 2024 in groep A2:

Tsjechië – België 1-2 (rust: 0-2);

Doelpunten: 12′ Tessa Wullaert 0-1, 14′ Tine De Caigny 0-2, 86′ Kamila Dubcova 1-2 op strafschop.

Bekijk de samenvatting met dank aan VRT / Sporza / RBFA:

Denemarken – Spanje 0-2 (rust: 0-2);

Doelpunten: 17′ Jennifer Hermoso 0-1, 28′ Mariona Caldentey 0-2 op strafschop.

Bekijk een samenvatting dankzij Se Futbol:

***De stand na de 3de speeldag:

Spanje 3-9 (12-1);

Denemarken 3-6 (7-5);

België 3-3 (4-12);

Tsjechië 3-0 (3-8);

***Dit zijn de volgende wedstrijden in groep A2:

*Dinsdag 4 juni 2024:

België – Tsjechië (Sint-Truiden, 20u);

Spanje – Denemarken (Tenerife, 21u30);

*Vrijdag 12 juli 2024:

België – Denemarken;

Tsjechiê – Spanje;

Dinsdag 16 juli 2024:

Spanje – België;

Denemarken – Tsjechië;

Bekijk de fotoreportage van Sevil Oktem en Stijn Audooren rond TsjechIê – België via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

PS: Voor tickets voor België – Tsjechië kan U hieronder terecht:

Tickets RBFA – Belgian Red Flames – Tsjechië

Share