Share

FC Barcelona heeft op zaterdag 25 mei 2024 in Bilbao voor de derde keer de UEFA Women’s Champions League gewonnen. Dat gebeurde in een finale waarbij het voor de eerste keer Europees won tegen Olympique Lyonnais dankzij doelpunten van hun laatste twee winnaressen van de Women’s Ballon d’Or!

Kort nadat RSC Anderlecht voor de zevende keer op rij Belgisch landskampioen werd in het Lotto Park stond in het Stadion San Mamés van Bilbao de finale van de UEFA Women’s Champions League op het programma tussen titelverdediger FC Barcelona en achtvoudig winnaar Olympique Lyonnais, een topaffiche die voor de derde keer ooit (na Boedapest in 2019 en Turijn in 2022) de eindstrijd was in de belangrijkste competitie van het Europese vrouwenvoetbal. Tot op heden was FC Barcelona er nog nooit in geslaagd om het jarenlang dominante Franse vrouwenteam in Europa te verslaan maar deze keer liep het anders!

FC Barcelona domineerde deze finale met een eerste schot tussen de palen van Salma Paralluelo op aangeven van Caroline Graham Hansen (6de minuut) en even later een poging naast het doel van Fridolina Rolfö aan de tweede paal na een voorzet vanop rechts van opnieuw de Noorse Graham Hansen (10de minuut). Net voor het kwartier even gevaar voor FC Barcelona toen Lucy Bronze, die al 3 keer eerder deze beker won met Lyon, bij een hoekschop op haar eigen dwarslat kopte maar de bal sprong weg van het doel (14de minuut). Even voor het halfuur leed Lindsey Horan dan dicht bij haar eigen zestien balverlies waardoor Patri Guijarro zich nadat ze ook Vanessa Gilles uitspeelde plots in een scoringspositie bevond. Ze mikte echter van dichtbij met rechts op Endler waarna de bal via het lichaam van Horan richting het doel van Lyon ging maar Selma Bacha op de lijn redding kon brengen  waarna Guijarro uiteindelijk over mikte (28ste minuut). Bij de derde hoekschop van Lyon vanop rechts van Selma Bacha kon Wendie Renard met een kopbal voor het eerst Catalina Coll aan het werk zetten (39ste minuut). Op slag van rust speelde Lucy Bronze nog maar eens Caroline Graham Hansen aan en de Noorse dribbelde zich met Wendie Renard voor zich vrij naar doel maar haar schot met rechts ging voorlangs (45ste minuut). Halfweg stond het voor 50.827 toeschouwers in het zonnige Bilbao nog altijd 0-0!

 

Onmiddellijk na de rust probeerde Melchie Dumornay het met een schot van bijna tegen de achterlijn in de zestien maar Catalina Coll stond op de goeie plaats (46ste minuut). Even later werd een hoekschop vanop rechts van Lyon afgeweerd. Lindsey Horan tikte een mooie voorzet van Daniëlle van de Donk bijzonder knap met de buitenkant van de rechtervoet terug tot bij Wendie Renard maar de captain van de Franse landskampioen mikte van dichtbij met rechts over het doel (49ste minuut). Nog voor het uur zette ook Vanessa Gilles doelvrouw Catalina Coll met een kopbal na een vrije trap van Selma Bacha opnieuw aan het werk. De nul bleef echter op het bord. Even later speelden Patri Guijarro en Mariona Caldentey dan Aitana Bonmati vrij. De winnares van de Women’s Ballon d’Or kon vrij de zestien van Lyon binnendringen en ze had geluk bij het afwerken dat Vanessa Gilles de bal nog lichtjes devieerde met het rechterbeen waardoor Christiane Endler kansloos was! 1-0 voor FC Barcelona. Net als bij de terugwedstrijd op Stamford Bridge was het dus het nummer 14 dat de score opende (63ste minuut). Na mooi samenspel met Salma Paralluelo leek Caroline Graham Hansen op weg naar de 2-0 maar Selma Bacha kon in de eigen zestien nog net gepast tussenkomen om dat te verhinderen (75ste minuut). Lyon wilde nog wel maar pogingen van Kadidiatou Diani (76ste minuut) en een kopbal van de ingevallen Ada Hegerberg na een voorzet van Selma Bacha gingen over het doel (88ste minuut). In de toegevoegde tijd mocht Alexia Putellas, die net voor twee jaar bijgetekend had, net als vorig jaar in Eindhoven onder luid applaus nog invallen voor Kheira Walsh. Op hetzelfde ogenblik mocht ook Claudia Pina haar opwachting maken ter vervanging van Mariona Caldentey. Niet onbelangrijk want het was Pina die na samenspel met Ona Batlle, iets meer dan 3 minuten later de assist gaf waarna Alexia Putellas de bal met links hard, zuiver en hoog in het Franse doel trapte! Wat een knal! Zelfs Christiane Endler zag de bal enkel voorbij zoeven! Het stadion werd euforisch, Alexia trok haar truitje uit en ze was na de teleurstelling van opnieuw niet aan de aftrap te staan van deze finale uiteraard enorm blij want met dit moment kwam er voor haar hoogstwaarschijnlijk een einde aan een bijzonder moeilijke periode waarin lang getwijfeld werd of het icoon Alexia nog terug haar oude niveau zou halen. Twijfelen mag nog altijd maar dit fantastisch moment zal niemand haar nog ooit kunnen afnemen. Even later mocht ze voor de derde keer de trofee voor de winnaar van de UEFA Women’s Champions League in de lucht steken nadat FC Barcelona voor het eerst een Europese wedstrijd won tegen grootmacht Olympique Lyonnais!

FC Barcelona bij de overhandiging van de trofee als winnaars van de UEFA Women’s Champions League Finale 2024 in Bilbao!Foto – (c) UEFA.com

***DIGEST:

Finale UEFA Women’s Champions League 2023/2024 – Vrijdag 25 mei 2024;

Estadio de San Mamés, Bilbao 

FC Barcelona – Olympique Lyonnais 2-0 (rust: 0-0);

Doelpunten: 63′ Aitana Bonmati via Vanessa Gilles 1-0, 90′ + 5′ Alexia Putellas 2-0.

 

FC Barcelona speelde met: Catalina Coll; Lucy Bronze, Irene Paredes, Ingrid Syrstad Engen, Fridolina Rolfö (67′ Ona Batlle); Aitanan Bonmati, Kheira Walsh (90′ + 2′ Alexia Putellas), Patri Guijarro (captain); Caroline Graham Hansen, Salma Paralluelo (85′ Esmée Brugts), Mariona Caldentey (90′ + 2′ Claudia Pina).

Coach: Jonatan Giráldez

Kwamen niet in actie: Sandra Panos, Gemma Font, Mapi León, Jana Fernandez, Marta Torrejon, Bruna Vilamala, Vicky Lopez, Martina Fernandez.

Olympique Lyonnais speelde met: Christiane Endler; Elllie Carpenter, Wendie Renard (captain), Vanessa Gilles (81’Vicki Becho), Selma Bacha; Lindsey Horan, Damaris Egurrola, Daniëlle van de Donk (81′ Ada Hegerberg); Kadidiatou Diani, Melchie Dumornay, Delphine Cascarino (63′ Amel Majri). 

Coach: Sonia Bompastor.

Kwamen niet in actie: Féérine Belhadj, Laura Benkarth, Perle Morroni, Dzsenifer Marozsan, Alice Sombath, Alice Marques, Griedge Mbock Bathy 

Gele kaarten: 70′ Wendie Renard (Olympique Lyon), 90′ + 6′ Alexia Putellas (FC Barcelona) en 90′ + 8′ Christiane Endler (Olympique Lyonnais).

Scheidsrechter: Rebecca Welch (England);

Assistent-scheidsrechters: Natalie Aspinall  (Engeland) en Emily Carney   (Engeland);

Vierde scheidsrechter: Ivana Martinčić (Kroatië).

Reserve assistent scheidsrechter: Natalie Aspinall (Engeland);

Video Assistant Referee: Stuart Attwell (Engeland);

Assistant Video Assistant Referee: Katrin Rafalski (Duitsland);

Support Video Assistant Referee: Katalin Kulcsár (Hongarije);

Toeschouwers: 50.827.

U kan de volledige wedstrijd herbekijken dankzij DAZN:

Lees nog meer hierover via:

Website UEFA.com – UEFA Women’s Champions League Final 2024

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
 
PS: Nog meegeven dat Jonatan Giráldez, de coach van FC Barcelona, de club verlaat en naar het Amerikaanse Washington Spirit trekt. Sonia Bompastor wordt al enkele weken genoemd als nieuwe coach van Chelsea waar Emma Hayes ook naar de Verenigde Staten vertrok om er bondscoach te worden. De officiële overstap wordt binnenkort verwacht.
Share