Op zaterdag 25 mei 2024 is RSC Anderlecht in het eigen Lotto Park na een overwinning tegen KRC Genk Ladies voor de zevende keer op rij landskampioen geworden. Op die manier doet het inmiddels wat de succesreeks betreft even goed als Standard dat in de periode 2011-2017 ook zeven keer op rij de Belgische landstitel veroverde.

Sarah Wijnants scoorde al heel vroeg twee doelpunten en bezorgde zichzelf zo al voor de 9de keer op rij de Belgische landstitel in het vrouwenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

RSC Anderlecht had thuis tegen KRC Genk Ladies aan een punt genoeg om de titel te veroveren meer zelfs want het mocht zelfs verliezen als Standard maar niet won tegen Club YLA. Vrouwelijk paars-wit deed echter wat het moest doen en het nam op een warme zaterdagnamiddag meteen afstand van het bezoekende team uit Limburg. Nog voor het kwartier stond RSC Anderlecht op voorsprong. Lore Jacobs zette Laura Deloose met een snel genomen vrije trap vrij op rechts. Mirthe Claes kon de voorzet nog even deviëren maar aan de tweede paal stond Sarah Wijnants klaar om binnen te koppen (1-0, 12de minuut). De fanfare had net voor de eerste keer ‘Walking on Sunshine’ van Katrina and the Waves ingezet toen Stefania Vatafu de bal diep speelde en Sarah Wijnants de te ver uitgelopen Mirthe Claes passeerde en met rechts in het lege doel binnentrapte (2-0, 22ste minuut). Anderlecht was walking on sunshine and the fans? Yeah they did feel good! Het feest ging nog verder want even over het halfuur mocht Stefania Vatafu een vrije trap nemen op een goeie 25 meter links voor doel. Ze schilderde de bal met rechts mooi richting het strafschopgebied waar Ludmila Matavkova kon binnenkoppen (3-0, 31ste minuut). Een Roemeens-Slovaaks doelpunt in de Belgische Women’s Lotto Super League! De wedstrijd was gespeeld, de landskampioen bekend. We mochten eigenlijk naar huis voor het vervolg van een drukke zaterdagse voetbalnamiddag met ook nog de UWCL-finale tussen FC Barcelona – Olympique Lyonnais op het programma. Of toch niet want daar kwam RSC Anderlecht weer. In de 39ste minuut kreeg de thuisploeg dan binnen de minuut vier keer de kans om de score op 4-0 te brengen maar eerst hield Mirthe Claes Esther Buabadi met een voetveeg van succes, kort daarna was ze attent bij een poging van Sarah Wijnants, ook de trap van Lore Jacobs wist ze te keren en uiteindelijk trapte Laura Deloose bij terugleggen van Esther Buabadi over doel (40ste minuut)!

Ludmila Matavkova bedankt Stefania Vatafu voor de assist bij haar kopbaldoelpunt in de kampioenswedstrijd! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

En KRC Genk Ladies die werden beter naar het einde van de eerste helft toe eerst toen Luna Vanzeir op aangeven van Myrthe Knols oprukte op links, Tine De Caigny op de rand van het strafschopgebied uitspeelde maar Gwen Duijsters in het centrum net te kort kwam om haar voorzet binnen te tikken (41ste minuut). Korte tijd later gaf Joyce De Meester de bal aan Myrthe Knols die met een hakje zowel Tine De Caigny als Ludmila Matavkova op het verkeerde been zetten en vervolgens de bal met links net naast het doel mikte (44ste minuut). In de toegevoegde tijd van de eerste helft hadden de bezoekers dan toch succes. Charlotte Tison onderschepte een bal en speelde naar Joyce De Meester. Dan ging het naar Luna Vanzeir die het overzicht bewaarde en de perfecte voorzet verstuurde richting de vrijstaande Gwen Duijsters. De Limburgse speelde de bal voorbij de uitgelopen Milla-Maj Majasaari en trapte vervolgens met links binnen (3-1, 45ste + 2′ minuut). De ruststand stond op het bord!

Gwen Duijsters lukte kort voor de rust al het eerreddende doelpunt voor KRC Genk Ladies, dat ook na de rust leuk bleef meevoetballen en nog eens zou scoren! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Kort voor het uur zorgde de hoogstwaarschijnlijk bij RSC Anderlecht vertrekkende Lore Jacobs op aangeven van Esther Buabadi voor een vierde doelpunt. Ze liep uitstekend in de ruimte, omzeilde zo de Genkse buitenspelval om vervolgens de bal met rechts zuiver en eenvoudig in de verste hoek binnen te trappen (4-1, 58ste minuut). De wedstrijd bleef boeien want ook KRC Genk Ladies bleef met een positieve ingesteldheid voetballen en ze werden daarvoor iets over halfweg de tweede helft beloond. Luna Vanzeir mocht een vrije trap nemen vanop rechts, Sien Vandersanden kon de bal verlengen en de pas ingevallen Tess Lameir kon na een goeie balcontrole vervolgens met rechts binnentrappen (4-2, 69ste minuut). En dan hadden we nog recht op een van de reddingen van het jaar. Marie Minnaert speelde van heel ver terug richting Tine De Caigny. Luna Vanzeir onderschepte de bal en kapte zichzelf mooi in een schietpositie om vervolgens vanop ruim vijfentwintig meter een draaibal met rechts te versturen. De Finse Milla-Maj Majasaari haalde de bal echter uit de bovenhoek! Heel knap gedaan van beide speelsters! Voor zo’n acties kom je naar het vrouwenvoetbal (70ste minuut)!

Luna Vanzeir, hier op de huid gezeten door Juliette Vidal, was betrokken in beide Genkse goals en dwong Milla-Maj Majasaari tot een bijzondere redding! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Daarna kon het aftellen voor de thuisfans beginnen. De scheidsrechter liet nog drie minuten overspelen maar aan de stand veranderde niets meer! RSC Anderlecht won met 4-2! Dave Mattheus is als coach voor het tweede jaar op rij landskampioen, vrouwelijk paars-wit voor de zevende keer op rij waardoor het even goed doet als de reeks van landstitels van Standard tussen 2011 en 2017.

Bekijk een samenvatting van RSC Anderlecht – KRC Genk Ladies met dank aan Christophe Evrard / RSC Anderlecht TV / DAZN/Eleven Sports:

Deze redactie wenst het bestuur van RSC Anderlecht, coach Dave Mattheus en zijn technische staf en de speelsters te feliciteren met de behaalde titel in de Women’s Lotto Super League.

Bekijk de fotoreportage van Stijn Audooren en David Catry rond RSC Anderlecht – KRC Genk Ladies via: