Share

Op vrijdag 21 juni 2024 maakte Club YLA, de Belgische bekerwinnaar van het seizoen 2023/24, de naam bekend van de nieuwe trainer en die getuigt wel van enorm veel ambitie want met de Duitse Inka Grings krijgt de Women’s Lotto Super League in 2024/25 dan niet alleen opnieuw een vrouwelijke coach in de reeks maar ook iemand met enorm veel internationale ervaring.

Inka Grings wordt de enige vrouwelijke coach in de Women’s Lotto Super League 2024/25! Foto – (c) Club Brugge

Inka Grings hoeven we aan de kenners van het internationale vrouwenvoetbal niet voor te stellen. Ze voetbalde als speelster een mooie erelijst bijeen met een Duitse titel in 2000 met FCR Duisburg, twee Zwitserse landstitels met FC Zürich in 2012 en 2013, drie Duitse bekers (1998, 2009 en 2010 met FCR Duisburg), twee Zwitserse bekers (in 2012 en 2013 met FC Zurich) en ze won in 2009 samen met ex-Belgisch international Femke Maes in dienst van FCR 2001 Duisburg de UEFA Women’s Cup (de voorloper van de UWCL). Ze werd maar liefst 6 keer topschutster in de vrouwelijke Bundesliga wat ook 1 keer lukte in Zwitserland (2013) om haar verschillende titels als Duits voetbalster van het jaar niet te vergeten. Met het Duitse nationale team speelde ze 96 interlands waarin ze 64 keer scoorde en ze werd in het nationale shirt twee keer Europees kampioen in 2005 en in 2009 de tornooien waarin ze ook topschutster werd. Op de Olympische spelen van 2000 in Sydney won ze met Duitsland de bronzen medaille!

Inka Grings, hier in het shirt van Duitsland tijdens het WK 2011 in eigen land tegen Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Na haar carrière als speelster waarbij ze uitkwam voor FCR Duisburg (met tussen 1995 en 2011 maar liefst 253 goals in 271 duels), FC Zürich (2011-2013) , Chicago Red Stars (2013) en 1. FC Köln (2013-14) werd ze eerst coach bij het vrouwenteam van MSV Duisburg. In haar debuutseizoen als hoofdcoach degradeerde ze maar het seizoen nadien in 2016 werd ze kampioen (2014-2017). Vervolgens trainde ze de U17-junioren van FC Viktoria Köln, het mannenteam van SV Straelen om daarna naar Zwitserland uit te wijken en daar opnieuw in het vrouwenvoetbal verder te gaan en de dubbel te winnen met FC Zürich Frauen. Met dat team stond ze ook in de groepsfase van de UWCL 2022/23 met als tegenstanders Arsenal, Olympique Lyonnais en Juventus. Het werd een parkoers zonder succes want alle wedstrijden werden verloren. Begin 2023 werd ze de opvolger van de Deen Nils Nielsen als bondscoach van Zwitserland en met dat land mocht ze zich meteen voorbereiden op de tweede WK-deelname van het team dat in het rood en wit speelt. Op het voorbije WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland bereikte ze de achtste finale! Nadat Zwitserland de groep met Noorwegen, Nieuw-Zeeland en de Filipijnen gewonnen had (met 5 punten uit 3 duels) ging het bij de laatste zestien onderuit tegen de latere wereldkampioen Spanje (1-5).  Uiteindelijk won Inka Grings slechts 1 van haar 14 wedstrijden als bondscoach van Zwitserland (de 2-0 tegen de Filipijnen op het WK) waarna er op vrijdag 17 november 2023 een einde kwam aan de samenwerking met de Zwitserse voetbalbond SFV. Nu gaat ze dus vanaf maandag 15 juli 2024 een nieuwe uitdaging aan in België met bekerwinnaar Club YLA, dat aan de nieuwe competitie begint op zaterdag 31 augustus 2024 thuis tegen OH Leuven Women! Inka Grings tekende bij Club YLA een overeenkomst van onbepaalde duur!

Lees nog meer hierover via:

Website Club Brugge

Lees over haar loopbaan als bondscoach van Zwitserland via:

Website SRF

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

 

 

Share