Share

Het Olympisch vrouwenvoetbal stond voor het eerst op de agenda tijdens de Olympische Spelen Atlanta 1996. Sindsdien vond er om de vier jaar een Olympisch vrouwenvoetbaltornooi plaats dat nu dus in 2024 in Frankrijk aan de achtste editie toe is en waar Canada als titelverdediger begint.

Vond het allereerste WK vrouwenvoetbal in 1991 in China plaats dan was het dus nog vijf jaar wachten vooraleer het allereerste Olympisch vrouwenvoetbaltornooi op gang werd getrapt. Dat gebeurde dus in de Verenigde Staten toen er in Atlanta acht teams aan de aftrap kwamen. Ook bij de Olympische Spelen 2000 in Sydney werd er nog met acht teams gestreden om drie Olympische medailles terwijl het deelnemersveld in 2004 in het Griekse Athene al uitgebreid was naar tien teams. Vanaf de Olympische Spelen 2008 in China tot en met vandaag beginnen er telkens twaalf landen aan een tornooi met als inzet een gouden, zilveren en bronzen medaille.

Het Olympische vrouwenteam van de Verenigde Staten, het land dat al 4 keer de gouden medaille won in het vrouwenvoetbal! Foto – (c) US Soccer

De Belgian Red Flames mochten na thuiswinst tegen Nederland (2-1) en tegen Engeland (3-2) in de UEFA Women’s Nations League in november 2023 even dromen van de Olympische Spelen maar uiteindelijk haalde geen enkel land van de groep met België het eindtornooi. Voor Europa zijn gastland Frankrijk, wereldkampioen Spanje en Duitsland, Olympisch kampioen in Brazilië in 2016, de vertegenwoordigers. Noorwegen, winnaar van het Olympisch vrouwenvoetbaltornooi in Sydney 2000 is als enige ex-winnaar niet aanwezig. De Verenigde Staten wonnen al 4 keer Olympisch Goud namelijk op het openingstornooi in 1996 voor eigen volk in Atlanta en vervolgens drie keer op rij in 2004 (Athene), in 2008 (Beijing) en in 2012 (Londen). Emma Hayes, sinds kort bondscoach van de VS, wil daar een vijfde gouden medaille aan toevoegen. Canada nam in 2008 voor het eerst deel aan het Olympisch vrouwenvoetbal en het haalde zowel in 2012 als in 2016 de bronzen medaille. Het Olympisch tornooi in Tokyo 2020 (maar vanwege Covid gespeeld in 2021) werd het grootste succes want Canada won daar voor het eerst goud na een gewonnen finale tegen Zweden (1-1 na verlengingen en 3-2 na strafschoppen).

Kan Spanje met Alexia Putellas, Irene Paredes en Jennifer Hermoso en nog enkele andere toppers na de wereldtitel en de allereerste UEFA Women’s Nations League nu bij hun eerste deelname ook de Olympische titel veroveren? Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Met de Verenigde Staten, Duitsland en Canada staan er dus in Frankrijk 3 ex-winnaars aan de start. Van de 9 andere deelnemende landen zijn er 2 die ook al Olympisch eremetaal haalden. Brazilië won 2 zilveren medailles, Japan 1. Er komen dus 7 landen aan de start die op Olympisch vlak nog niets hebben gewonnen. 3 landen (Colombia, de regerende wereldkampioen Spanje en Zambia) nemen voor het eerst deel.

Frankrijk gaat als organisator uiteraard voor een medaille tijdens dit Olympisch tornooi! Het begint in Lyon en hoopt uiteraard de finale in Parijs te bereiken! Foto – (c) FFF

De 26 wedstrijden zullen gespeeld worden in 7 verschillende stadions (Bordeaux, Lyon, Marseille, Nantes, Nice, Parijs en Saint-Etienne) met als hoogtepunt de Olympische finale op zaterdag 10 augustus 2024 om 17 uur in het Parc des Princes van Parijs. De wedstrijd voor de bronzen medaille zal een dag eerder plaatsvinden het stadion van Olympique Lyonnais!

Voor de volledige kalender van het Olympisch vrouwenvoetbaltornooi kan U hier terecht:

Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

 

 

 

 

Share