Share

Op woensdag 24 juli 2024 heeft de voetbalsport zich meteen van zijn slechtste kant laten zien op de Olympische Spelen Parijs 2024. Twee dagen voor de officiële openingsceremonie waren er al op twee vlakken problemen die het imago van de voetbalsport flink bezoedelen.

Foto – (c) Fb Lion de l’Atlas

 

Deelnemen is belangrijker dan winnen is een citaat dat toegeschreven wordt aan de Franse baron Pierre de Coubertin. Het was volgens hem waar de Olympische Spelen voor staan. In 2024 is dat citaat ver te zoeken want het draait bijna uitsluitend nog om het winnen van de wedstrijd, de medailles en de bijhorende financiële vergoedingen. Op het einde van het duel bij de mannen in groep B tussen Argentinië en Marokko in het Stade Geoffroy Guichard van Saint-Etienne dat om 15 uur begonnen was zorgde Cristian Medina in de toegevoegde tijd (90ste + 15de minuut) voor de gelijkmaker 2-2. Maar dat was niet echt naar de zin van de Marokkaanse supporters die als reactie rookbommetjes en flesjes op het veld begonnen te gooien. Daarnaast betraden een aantal fans zelfs het veld om hun ongenoegen te uiten over de vele minuten toegevoegde tijd. Scheidsrechter Glenn Nyberg uit Zweden liet dit niet zomaar gebeuren. Hij greep in en stuurde alle spelers naar de kleedkamers. De organisatoren lieten weten dat de supporters het stadion moesten verlaten en velen dachten op dat moment dan ook dat de scheidsrechter het eindsignaal had geloften. Dat bleek niet het geval te zijn want beide ploegen kwamen na meer dan anderhalf uur terug op het veld om de match te hervatten. Vervolgens keurde de scheidsrechter op aangeven van de VAR onder leiding van de Italiaan Paolo Valeri de 2-2 van Cristian Medina alsnog af voor buitenspel. In de resterende tijd die er nog over bleef om te spelen, drie minuten, hield Marokko de 2-1 vast en dat tot onvrede van de Argentijnen. Marokko won dus het eerste duel op de Olympische Spelen Parijs 2024 dankzij een dubbel van de in de Verenigde Arabische Emiraten bij Al Ain FC spelende Soufiane Rahimi. Hij scoorde in de toegevoegde tijd van de eerste helft na een assist van Bilal el Khannous van KRC Genk (45ste + 2′ minuut) en in het begin van de tweede helft op strafschop na een duwfout van Julio Soler  op Ilias Akomach (51ste minuut). Giuliano Simeone (Atlético Madrid maar in 2023/24 uitgeleend aan Deportivo Alavés) lukte in de 68ste minuut de aansluitingstreffer voor Argentinië na een assist van Julio Soler (1-2). In het andere duel in groep B won Irak in Lyon met 3-1 tegen Oekraïne.

Ook In het vrouwenvoetbal begonnen de Olympische Spelen Parijs 2024 met een fikse rel rond titelverdediger Canada. Zij hadden er immers niet beter op gevonden dan een trainingssessie van Nieuw-Zeeland, de eerste tegenstander op donderdag 25 juli 2024 in Saint-Etienne, te gaan bespioneren met een drone. Dat werd opgemerkt door supporters van het team die melding maakten van het incident bij de politie. Zij kwamen er op uit dat het toestel werd bestuurd door Joseph Lombardi, een ondersteunend staflid van Canada, die inmiddels al veroordeeld werd tot 8 maanden cel met uitstel. Bondscoach Beverly Priestman besliste vervolgens zelf om de ploeg niet te coachen tegen Nieuw-Zeeland. Haar assistente Jasmine Mander en Joseph Lombardi werden ondertussen al naar huis gestuurd! Het Nieuw-Zeelandse Olympisch Comité (NZOC) heeft daarnaast ook een klacht over Canada ingediend bij het Internationaal Olympisch Comité (IOC) over spionage terwijl de FIFA bekijkt welke verdere stappen het kan ondernemen tegen de Canadese Voetbalbond, Beverly Priestman, Joseph Lombardi en Jasmine Mander. Het Canadese Olympische Comité zelf was enorm verontwaardigd over dit incident omdat het voor fair play staat en het heeft al uitvoerig excuses aangeboden aan Nieuw-Zeeland! Voetbal een feest? U mag zelf oordelen.

Lees nog meer over de spionage van Canada via:

Website BBC Sports

En via:

Sporza.be

En via:

Website Olympics.ca

En via:

NOS Sport

Voor nog meer over Argentinië – Marokko ga naar:

Website Olympics Paris 2024

En bekijk ook:

Sporza.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share