Op dinsdag 16 juli 2024 stond de zesde en laatste speeldag in de kwalificatie voor het EK 2025 in Zwitserland op het programma. De Belgian Red Flames moesten dit keer naar Spanje trekken om op bezoek bij de regerende wereldkampioen te proberen iets te sprokkelen om zekerheid te krijgen over het behoud in de A-liga terwijl het afgelopen vrijdag voor het EK geplaatste Denemarken in Vejle Tsjechië ontving.

De toss in La Coruna met Alexia Putellas voor Spanje en Tessa Wullaert! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

In het Estadio Municipal de Riazor van La Coruna boekte een dominerend Spanje een verdiende overwinning tegen de Belgian Red Flames. Het werd 2-0 na doelpunten voor de rust van Aitana Bonmati op aangeven van Olga Carmona (38ste minuut) en van Teresa Abelleira in de toegevoegde tijd van de tweede helft toen de speelster van Real Madrid met een poging vanop ruim 40 meter Lisa Lichtfus, die te ver uit haar doel stond, verraste (2-0, 90ste + 1′ minuut). Spanje trof in dit duel ook drie keer de lat eerst via Athenea del Castillo (45ste + 1′ minuut), dan via Lucia Garcia (55ste minuut) en helemaal in het slot nog eens via Jennifer Hermoso (90ste + 5′ minuut). De Belgian Red Flames kwamen kort voor de rust bijna tot een goal toen Amber Tysiak (West Ham United) een hoekschop vanop rechts van Tessa Wullaert perfect op het hoofd nam en doelvrouw Catalina Coll tot een redding dwong (44ste minuut). De 2-0-nederlaag was uiteindelijk een eervol verlies voor de Belgian Red Flames, die in de heenwedstrijd in Leuven nog met 0-7 ten onder gingen tegen de regerende wereldkampioen en winnaar van de eerste editie van de UEFA Women’s Nations League.

Signe Bruun kopte Denemarken op voorsprong tegen Tsjechië. Mede dankzij dat doelpunt blijft België in de A-liga van het Europese vrouwenveotbal! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Na de wedstrijd mocht het team van bondscoach Ives Serneels ook nog Denemarken bedanken dat op hetzelfde moment (dankzij doelpunten van Signe Bruun met het hoofd op aangeven van Pernille Harder) en van Janni Thomsen) in Vejle met 2-0 won tegen Tsjechië. Dat betekende immers dat België ook in de volgende editie van de UEFA Women’s Nations League in de A-liga mag blijven en dat Tsjechië naar de B-liga zakt. Dat behoud is belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de Belgian Red Flames, die in deze EK-kwalificatiecampagne niet echt vooruitgang wisten te boeken want ze wonnen slechts één keer en dat op bezoek in Praag tegen Tsjechië. Thuis kwamen ze slechts tot een 1 op 9, scoorden ze slechts 1 doelpunt en moesten ze maar liefst 11 goals toestaan.

***Dit waren de doelpuntenmakers op dinsdag 16 juli 2024 in groep A2:

Spanje – België 2-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 38′ Aitana Bonmati 0-1, 90′ + 1′ Teresa Abelleira 2-0.

Bekijk de samenvatting met dank aan Se Futbol:

Denemarken – Tsjechië 2-0 (rust: 0-0);

Doelpunten: 55′ Signe Bruun 1-0, 63′ Janni Thomsen 2-0.

Bekijk beelden van Denemarken – Tsjechië dankzij DR 1 / Women’s Football:

***De eindstand na de 6de speeldag:

Spanje 6-15 (18-5);

Denemarken 6-12 (14-8);

België 6-4 (5-18);

Tsjechië 6-4 (6-12);

Spanje en Denemarken zijn zeker van kwalificatie voor het EK Vrouwenvoetbal 2025 in Zwitserland!

België en Tsjechië spelen de barrages richting het EK 2025 in Zwitserland. De loting daarvoor is nu vrijdag 19 juli 2024 in Nyon en België speelt de heenwedstrijd op verplaatsing en de terugwedstrijd in eigen huis (tussen 23 en 29 oktober 2024). Mogelijke tegenstanders zijn daarbij in de eerste plaats Slovenië, Roemenië, Wit-Rusland, Griekenland, Albanië, Luxemburg, Montenegro en Georgië. Dankzij de derde plaats in deze groep blijft België ook in de A-liga voor de volgende editie van de UEFA Women’s Nations League. Tsjechië valt terug naar de B-liga.