Op dinsdag 16 juli 2024 mochten de Belgian Red Flames het in de laatste wedstrijd in de groepsfase van de EK-kwalificatie richting Zwitserland 2025 opnemen tegen Spanje, de regerende wereldkampioen en de allereerste winnaar van de UEFA Women’s Nations League die kort voor de allereerste deelname aan een Olympisch vrouwenvoetbaltornooi stond. De Belgian Red Flames hadden iets recht te zetten want in de heenwedstrijd in Leuven gingen ze met maar liefst zeven doelpunten verschil onderuit!
Ook nu in het Estadio Municipal de Riazor van La Coruna waar voor de aftrap Jennifer Hermoso, Irene Paredes en Alexia Putellas gehuldigd werden voor hun 100 interlands, ondergingen de Belgian Red Flames de wedstrijd. Spanje, dit keer wel met Aitana Bonmati aan de aftrap maar zonder de in Leuven drie keer scorende Salma Paralluelo, kreeg alweer de mogelijkheden maar in eerste instantie wist Lisa Lichtfus nog haar netten schoon te houden bij pogingen van Lucia Garcia (15de minuut), Olga Carmona (25ste minuut) en een kopbal van Athenea del Castillo die ze knap in hoekschop devieerde (27ste minuut) maar zeven minuten voor de rust viel dan toch de openingsgoal. Laia Alexandri speelde de bal naar Olga Carmona die alleen op de linkerflank rustig mocht uitkijken waar ze de voorzet zou geven. Die ging zoals verwacht naar het centrum waar Women’s Ballon d’Or Aitana Bonmati van FC Barcelona sneller was dan Kassie Missipo en Laura Deloose om de bal glijdend met rechts tegen de netten te trappen (1-0, 38ste minuut).
Vanaf dat moment was het voor de Belgian Red Flames in feite uitkijken wat er in Denemarken-Tsjechië gebeurde om toch maar niet te degraderen uit die A-liga. Kort voor de rust kregen de Belgian Red Flames bij hun tweede hoekschop vanop rechts getrapt door Tessa Wullaert wel een eerste mogelijkheid maar de kopbal van Amber Tysiak (West Ham United) werd nog gered door Catalina Coll (FC Barcelona) waarna Aitana Bonmati de rebound van Kassie Missipo in een nieuwe hoekschop wist te deviëren (44ste minuut).
In de toegevoegde tijd verstuurde Laia Aleixandri een bal naar de rechterkant waar Athenea del Castillo eerst met rechts controleerde, iets naar binnen kwam en vervolgens met links uithaalde. De bal ging tegen de lat (45ste + 1′ minuut). Halfweg stond het in La Coruna slechts 1-0.
Na de rust had België in de beginfase even geluk toen Amber Tysiak na een dieptepass van Laia Codina de bal bijna in eigen doel devieerde (50ste minuut). En even later opnieuw toen Lucia Garcia, die na het winnen van de Engelse FA Women’s Cup met Manchester United naar Monterrey in Mexico verhuisde, na een dribbel in de zestien en na samenspel met Alexia Putellas ook tegen de lat trapte (51ste minuut).
Na tien minuten in de tweede helft kwam er dan plots goed nieuws uit Vejle want Signe Bruun had op aangeven van Pernille Harder Denemarken op voorsprong gekopt (1-0, 55ste minuut). Wie vreesde dat de Belgian Red Flames uit de A-liga zouden vallen was opgelucht en nog iets meer toen korte tijd later Janni Thomsen zelfs een tweede goal voor het team van bondscoach Andrée Jeglertz scoorde (2-0, 63ste minuut). Op het veld van Deportivo La Coruna waar ondertussen met Marie Detruyer, Jassina Blom en Sarah Wijnants bij de Belgian Red Flames iets meer aanvallend ingestelde speelsters waren ingevallen bleef Spanje wel domineren maar de score veranderde voorlopig niet.
In de slotfase probeerden de Belgian Red Flames dan toch iets meer vooruit te voetballen maar het bracht weinig op. In de toegevoegde tijd zette de ingevallen Teresa Abelleira van Real Madrid dan op aangeven van de ook al ingevallen Mariona Caldentey eerst nog Tine De Caigny, op het veld gekomen voor haar 101ste interland, eenvoudig opzij om vervolgens van iets buiten de middencirkel met rechts naar doel te trappen. Lisa Lichtfus was te ver uitgekomen en zag de bal over zich heen tegen de netten verdwijnen (2-0, 90ste + 1′ minuut). In de vijfde minuut van de toegevoegde tijd had ook de laat voor Alexia Putellas ingevallen Jennifer Hermoso nog pech toen ze op aangeven van Ona Batlle met een schot met rechts nog voor de derde keer voor de thuisploeg in dit duel de lat trof. Het had geen zware gevolgen.
Spanje won dus verdiend tegen de Belgian Red Flames, die Signe Bruun, Janni Thomsen en Denemarken mogen bedanken om ondanks hun zekerheid over EK-deelname in Zwitserland toch voluit te gaan en te winnen tegen Tsjechië. Daardoor mogen ze ook in de volgende campagne van de UEFA Women’s Nations League in de A-liga blijven en dus uitkijken naar enkele leuke affiches. Zelf gaan ze zich op weg daar naartoe echter samen met de bondscoach wel even moeten bezinnen om toch beter te verdedigen (ze moesten in deze campagne alleen al 18 doelpunten toestaan) en aanvallender (ze scoorden slechts 5 keer in 6 duels) sterker voor de dag te komen dan dat ze in deze EK-kwalificatiecampagne hebben gedaan. Deze campagne toonde vooral aan dat deze groep aan de limiet zit. Willen de Belgian Red Flames in de toekomst nog hoger mikken dan zijn er meer dan waarschijnlijk zowel op structureel, sportief, technisch en taktisch vlak veranderingen en/of verbeteringen nodig. Het EK 2025 in Zwitserland halen zou op papier nog geen probleem mogen zijn maar om nadien in 2027 op deze manier voor een allereerste keer een WK-eindronde te halen. De toekomst kunnen we niet voorspellen maar men mag zich wat dat betreft terecht grote vragen stellen.
Bekijk een korte samenvatting met dank aan SeFutbol:
***DIGEST:
UEFA WOMEN’S EURO 2025 – Kwalificatie Groep A2:
Estadio Municipal de Riazor, La Coruna – Dinsdag 16 juli 2024:
Spanje – België 2-0 (rust: 1-0);
Doelpunten: 38′ Aitana Bonmati 0-1, 90′ + 1′ Teresa Abelleira 2-0.
SPANIË speelde met: Catalina Coll; Ona Batlle, Laia Codina (71′ Teresa Abelleira), Laia Aleixandri, Olga Carmona; Aitana Bonmati, Patri Guijarro, Alexia Putellas (captain) (89′ Jennifer Hermoso); Athenea del Castillo (71′ Mariona Caldentey), Lucia Garcia (71′ Alba Redondo), Eva Navarro (60′ Oihane Hernandez).
Bondscoach: Montserrat Tomé.
Kwamen niet in actie: Misa Rodriguez, Elene Lete, Jana Fernandez, Maria Mendez, Vicky Lopez, Leila Ouahabi, Maite Oroz.
BELGIË speelde met: Lisa Lichtfus; Janice Cayman, Amber Tysiak, Sari Kees, Laura Deloose (72′ Saar Janssen); Kassie Missipo, Féli Delacauw, Justine Vanhaevermaet (84′ Tine De Caigny), Jill Janssens (72′ Marie Detruyer), Tessa Wullaert (captain) (72′ Jassina Blom), Elena Dhont (60′ Sarah Wijnants).
Bondscoach: Ives Serneels.
Kwamen niet in actie: Nicky Evrard, Diede Lemey, Davina Philtjens, Ella Van Kerkhoven, Jarne Teulings, Zenia Mertens, Amy Littel.
Gele kaarten: geen.
Rode kaart: geen.
Scheidsrechter: Iuliana Demetrescu (Roemenië);
Bekijk een samenvatting met dank aan RBFA / VRT / RTBF:
Lees over Spanje – België via:
UEFA.com – UEFA Women’s Euro 2025 Qualifying
Lees ook nog over Spanje – België via:
Website Spaanse Voetbalbond RFEF
Lees over Denemarken – Tsjechië via:
UEFA.com – UEFA Women’s Euro 2025 Qualifying
Lees nog meer over de loting van de play-offs nu vrijdag 19 juli 2024 in Nyon:
UEFA.com – Draw Play-off UEFA Women’s Euro Switzerland 2025
Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV