Share

In Frankrijk werd ex-Frans international Elise Bussaglia op woensdag 17 juli 2024 aangesteld als de nieuwe coach van het mannenteam van Sedan, een ex-profclub die op korte tijd naar de Franse regionale reeksen is gezakt bij onze zuiderburen. Daarmee volgt ze in de voetsporen van enkele vrouwen die eerder al de leiding hadden over een mannenploeg.

Elise Bussaglia in de Duitse Bundesliga bij VfL Wolfsburg. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Ex-Italiaans international Carolina Morace was in 1999 bij Viterbese in de Italiaanse Serie C de pionier wat dat betreft. Het was tot 2014 wachten tot de Portugese Helena Costa werd aangesteld bij de Franse profclub Clermont Foot om een nieuwe naam op dat bijzondere lijstje te vinden. Helena Costa bleef echter nauwelijks enkele dagen bij die club vooraleer ze met Corinne Diacre een opvolgster kreeg. Diacre bleef drie seizoenen bij Clermont Foot vooraleer ze in augustus 2017 bondscoach werd bij het Franse nationale vrouwenteam.

Corinne Diacre , hier tijdens het WK 2019 in Frankrijk, had maar liefst 3 jaar de leiding over het mannenteam van Clermont Foot! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

In Duitsland was het Inka Grings, de nieuwe coach van Club YLA die in het seizoen 2018/19 SV Straelen in de Regionalliga Nord trainde. In oktober 2019 zorgde de ex-bondscoach van Zwitserland overigens voor nog een opmerkelijk feit door als eerste vrouw en als eerste in 20 jaar tijd 5 keer te scoren an der Torwand in het bekende zaterdagavondprogramma van ZDF ‘Das Aktuelle SportStudio’.

Inka Grings in de spits van het Duitse nationale vrouwenteam tijdens het WK 2011 in Duitsland tegen Frankrijk! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Eind december 2018 kwam vervolgens de aankondiging dat Imke Wübbenhorst ook een mannenteam zou coachen. Zij deed dat bij BV Cloppenburg, waar ze al actief was geweest bij het vrouwenteam, in de Duitse Oberliga Niedersachsen (5de niveau).

Imke Wübbenhorst die zowel coach was van het vrouwen- als het mannenteam van BV Cloppenburg! Foto – (c) BV Cloppenburg

Meest recent dwong Sabrina Wittmann met FC Ingolstadt 04 de promotie af naar de tweede Bundesliga waar ze inmiddels aan het seizoen 2024/25 begonnen is.

Sabrina Wittmann, de vrouwelijke coach van FC Ingolstadt 04, dat zopas promoveerde naar de tweede Bundesliga! Foto – (c) FC Ingolstadt 04

Ook in Engeland is er al een vrouwelijke coach die even een mannenteam onder haar leiding had. Hannah Dingley kreeg in de zomer van 2023 de leiding bij Forest Green Rovers in de League Two, op het vierde niveau, maar na dertien dagen koos eigenaar Dale Vince alweer voor een mannelijke opvolger.

Elise Bussaglia was bij VfL Wolfsburg zelfs ploeggenote van Tessa Wullaert op weg naar de finale van de UWCL 2016! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Op woensdag 17 juli 2024 kwam dan de aankondiging dat Elise Bussaglia, die zelf op het hoogste niveau speelde bij o.a. Saint-Memmie Olympique, CNFE Clairefontaine, Juvisy, Montpellier, PSG, Lyon, FC Barcelona, VfL Wolfsburg en Dijon, tot 192 interlands kwam en verschillende titels en bekers won, nu dus de uitdaging aangaat in het mannenvoetbal bij Club Sportif Sedan Ardennes (CSSA) in de Régional 2, dat is het zevende niveau in Frankrijk. CSSA is niet alleen haar favoriete club maar ook de club van de plaats waar ze geboren is. Sinds 2020 was ze coach bij het vrouwenteam van Olympique de Charleville-Mézières.

Lees meer hierover via:

Website L’Equipe

Lees nog meer over Inka Grings via:

Website Der Spiegel – Sport

Lees over Imke Wübbenhorst via:

Website Sportbuzzer

En via:

Website Der Spiegel – Sport

Lees over Hannah Dingley via:

Website The Gaffer

Lees meer over vrouwelijke coaches in het mannenvoetbal via:

The Guardian

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share