Op vrijdag 20 januari 2017, de dag van de inauguratie van Donald Trump als 45ste president van de Verenigde Staten, speelden twee van de drie tegenstanders van de Belgian Red Flames op het toekomende EK in Nederland een oefenwedstrijd op vreemde bodem.

Het gastland Nederland speelde in het Spaanse La Manga voor het eerst onder leiding van de nieuwe bondscoach Sarina Wiegman tegen Roemenië, het land dat zich in de barrage voor het laatste ticket richting EK gewonnen moest geven tegen Portugal. Na een misverstand in de Nederlandse verdediging kon Florentina Olar Roemenië op voorsprong brengen (0-1, 21ste minuut) maar via Lineth Beerensteyn kwam vrouwelijk Oranje net voor de rust op gelijke hoogte (1-1, 44ste minuut). Niets deed op dat ogenblik vermoeden dat het uiteindelijk een zware afstraffing zou worden voor Roemenië want in de tweede helft lukten de Oranje Leeuwinnen maar liefst 6 doelpunten! De bij de rust voor Jeslynn Kuijpers ingevallen Jill Roord zorgde binnen de vijf minuten voor twee doelpunten (2-1, 48ste en 3-1, 50ste minuut). Stefanie van der Gragt van Bayern München zorgde even over het uur voor de 4-1 (62ste minuut). Een kwartier voor tijd dikte Sherida Spitse met een vrije trap die door een Roemeense speelsters in eigen doel werd gedevieerd aan tot 5-1 (75ste minuut) en in het slot maakte Vivianne Miedema met nog eens twee doelpunten (haar 30ste en 31ste al in het nationale shirt) de Roemeense afgang compleet (6-1, 88ste en 7-1, 90ste minuut).

Nederland speelt de volgende oefeninterland toekomende dinsdag 24 januari 2017 opnieuw in La Manga maar dit keer tegen Rusland.

KNVB
en via:
Roemeense Voetbalbond FRF

De Deense Johanna Rasmussen, hier nog aan de bal in het Stade Leburton in Tubeke tegen de Belgian Red Flames, scoorde in Cyprus tegen Schotland! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Denemarken, de eerste tegenstander van de Belgian Red Flames op het toekomende EK, kwam in Larnaca tegen Schotland al na 6 minuten op voorsprong via Pernille Harder, de nieuwe ploeggenote van Tessa Wullaert bij VfL Wolfsburg, die ook al 2 keer succesvol was tegen de Belgian Red Flames eind november 2016 (0-1). Een kwartier later stond Schotland gelijk. Kim Little gaf de diepe bal richting Jane Ross en de spits van Manchester City Ladies trapte vanop afstand met rechts voorbij Stina Lykke Petersen (1-1, 21ste minuut). Nog voor het halfuur zag Schotland echter doelvrouw Gemma Fay uitvallen met een beenblessure! Haar vervangster Shannon Lynn kwam haar vervangen maar moest meteen een tweede tegengoal toestaan. Sanne Troelsgaard zorgde voor een slimme doorsteekbal richting Johanna Rasmussen die de bal glijdend binnentrapte (1-2, 32ste minuut). In het vijfde kwartier kon Schotland alsnog terugslaan toen Erin Cuthbert (die zopas de overstap maakte van Glasgow City naar Chelsea Ladies) oprukte en na een mooie één-twee de bal met rechts hard in het dak van het doel knalde (2-2, 72ste minuut).

Schotland en Denemarken spelen op maandag 23 januari 2017 opnieuw tegen mekaar maar dit keer in Paralimni.

Voor de volledigheid alle doelpuntenmakers van deze 2 oefenduels op een rijtje:

In La Manga, Spanje:
Nederland – Roemenië 7-1 (rust: 1-1):
Doelpunten: 21′ Florentina Olar 0-1, 44′ Lineth Beerensteyn 1-1, 48′ Jill Roord 2-1, 50′ Jill Roord 3-1, 62′ Stefanie van der Gragt 4-1, 75′ Sherida Spitse via Roemeense speelster 5-1, 88′ Vivianne Miedema 6-1, 90′ Vivianne Miedema 7-1.

In Larnaca, Cyprus:
Schotland – Denemarken 2-2 (rust: 1-2);
Doelpunten: 6′ Pernilla Harder 0-1, 21′ Jane Ross 1-1, 32′ Johanna Rasmussen 1-2, 72′ Erin Cuthbert 2-2.

Bekijk de video rond Schotland – Denemarken met dank aan DBU TV:
Deense Voetbalbond DBU

Website Schotse Voetbalbond SFA
en via:

Bekijk de opstellingen van Schotland – Denemarken:
Website Deense Voetbalbond DBU

Ook nog melden dat Portugal, een tegenstander van Schotland op het EK 2017 in Nederland, op donderdag 19 januari 2017 het tweede oefenduel thuis tegen Noord-Ierland in Agueda verloor met 0-1. Het enige doelpunt van de wedstrijd viel in de 66ste minuut via Marissa Callaghan.