Share

Op zaterdag 27 juli 2024, de dag dat Remco Evenepoel en Wout Van Aert respectievelijk Olympisch goud en brons pakten in de Olympische tijdrit op de weg, heeft de wereldvoetbalbond FIFA de Olympische titelverdediger in het vrouwenvoetbal Canada bestraft voor het bespioneren van de tegenstander in aanloop naar de eerste wedstrijd in Saint-Etienne tegen Nieuw-Zeeland.

Het vrouwenteam van Canada wordt tijdens dit tornooi in de groepsfase meteen 6 punten afgetrokken. Daarnaast worden de drie leden van de technische staf die betrokken waren bij de spionage voor een jaar lang geschorst. Dat zijn coach Beverly Priestman, assistent-coach Jasmine Mander en analist Joseph Lombardi. De drie waren al naar huis gestuurd door de Canadese Voetbalbond Canadian Soccer Association.

Het was Nieuw-Zeeland die de spionage aan het licht bracht en de Canadese Voetbalbond oordeelde dat het niet een eenmalig feit was maar iets dat systematisch gebeurde. Na afloop van de gewonnen wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland nam het daarom meteen zelf maatregelen, zo liet Kevin Blue, de baas van de Canadese Voetbalbond weten.

De zes punten in mindering betekenen een flinke streep door de rekening van Canada, dat dus na de eerste speeldag niet langer met 3 punten achter de naam staat maar wel met -3 punten. Uitschakeling in de groepsfase dreigt dus voor Canada, dat eventueel als het zowel tegen Frankrijk als tegen Colombia zou winnen wel nog in de kwartfinales van het tornooi kan geraken. Andy Spence is de bondscoach die zich aan deze uitdaging met Canada op zondag en woensdag mag wagen. De Canadese Voetbalbond (CSA) en het Canadese Olympisch Comité (COC) overwegen wel nog in beroep te gaan tegen de straf omdat die wel bijzonder hard is tegenover de speelsters van het team die vanuit zichzelf niets met deze spionage te maken hadden.

Lees nog meer hierover via:

Website BBC

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

 

Share