Op zaterdag 27 juli 2024 heeft Spanje voor de derde keer op rij en voor de zesde keer in totaal het UEFA Women’s Under-19 Championship gewonnen. In de finale in het Litouwse Kaunas won het na verlengingen tegen Nederland met 2-1.

In de groepsfase van dit tornooi had Spanje, dat ook de voorbije twee jaar al dit tornooi won waaronder vorig jaar in Leuven na strafschoppen tegen Duitsland, op donderdag 18 juli 2024 op de tweede wedstrijddag in Marijampole nog met 1-0 verloren tegen Nederland na een laat doelpunt van Lotte Keukelaar (87ste minuut). Daardoor stond het na een 0-0 in de eerste wedstrijd tegen Ierland en een 1 op 6 dicht bij de uitschakeling. Op de derde speeldag van de groepsfase scoorde het team van bondscoach Sonia Bermudez voor het eerst en die 2-0-overwinning tegen Duitsland was meteen genoeg om zich ten koste van Duitsland ook te plaatsen voor de halve finales. Daarin werd met 3-1 gewonnen tegen Engeland terwijl Nederland onder leiding van Sherida van Bruggen in de andere halve finale met 2-0 beter was dan Frankrijk dankzij doelpunten van Karlijn Woons (19de minuut) en Danique Tolhoek (42ste minuut)..

Op de finaledag in Kaunas, waar de Belgische Caroline Lanssens de vierde ref was, kwam Spanje al vroeg op voorsprong dankzij een schot van Marisa met links van in de zestien (1-0, 6de minuut). Kort voor het uur leed Ainhoa Alquacil echter in de buurt van de eigen zestien balveries. De opzittende Lotte Keukelaar. tikte meteen naar Danique Tolhoek die met rechts voor de Nederlandse gelijkmaker zorgde (1-1, 59ste minuut).

Caroline Lanssens, hier naast de Deense Fie Bruun (links), de Italiaanse hoofdscheidsrechter Silvia Gasperotti en Svitlana Grushko uit Oekraïne (helemaal rechts), was vierde ref bij de finale in Kaunas! Foto – UEFA.com

Net als vorig jaar in Leuven kwamen er dus verlengingen aan te pas en nu wist Spanje kort voor het einde van de tweede verlenging de overwinning naar zich toe te halen. Oihane San Martin gaf de bal voor en die kwam dankzij twee Nederlandse achterspeelsters aan de tweede paal bij Intza Equiguren terecht die met links binnentikte (2-1, 118de minuut).

Bekijk een samenvatting van de finale dankzij UEFA en Youth Football:

Nog meegeven dat de Servische Nina Matjic van Rode Ster Belgrado met 5 doelpunten topschutster werd van het tornooi. Ze scoorde in de groepsfase zowel tegen Frankrijk (1 keer), Engeland (1 keer) als Litouwen (3 keer). Servië kwam met 4 punten op 9 echter niet in de halve finales terecht.

De Spaanse Daniela Agote Aguirre, die uitkomt voor Athletic Club Bilbao, werd verkozen tot speelster van het tornooi!

Daniela Agote Aguirre werd in Litouwen verkozen tot 2024 Women’s Under-19 EURO Player of the Tournament! Foto – (c) UEFA.com