De tweede speeldag van het Olympisch tornooi vrouwenvoetbal Paris 2024 zorgde voor spektakel en onwaarschijnlijke scenario’s. In de 6 wedstrijden op zondag 28 juli 2024 vielen er maar liefst 25 doelpunten en ploegen die lange tijd dachten dat ze de drie punten op zak hadden stonden bij het affluiten van hun wedstrijd plots met lege handen …

Het was allereerst uitkijken naar het Parc des Princes waar voor een zeer goed gevuld stadion vrouwenvoetballegende Marta haar 200ste interland voor Braziliê speelde. Het Braziliaanse nationale vrouwenteam speelde inderdaad voor het eerst in hun geschiedenis in Parijs en dat op de tweede speeldag van het Olympisch tornooi in groep C tegen Japan, dat iets over het kwartier een reuzekans miste toen Mina Tanaka een voorzet van Hinata Miyazawa naast trapte (18de minuut). Brazilië had onder leiding van bondscoach Arthus Elias het balbezit maar Japan kreeg in de toegevoegde tijd van de eerste helft een strafschop toen een schot van Hinata Miyazawa tegen de handen van Rafaelle Souza (ex-Arsenal nu Orlando Pride) belandde. Op het voorbije EK was deze zelfde fase tijdens Duitsland – Spanje (Marc Cucurella weet U nog) geen strafschop. Voor scheidsrechter Rebecca Welsh was dit het nu wel. MIna Tanaka zette zich achter de bal maar de Braziliaanse doelvrouw Lorena, die uitkomt voor Grëmio, stopte haar zwakke inzet met rechts (45′ + 3′ minuut) waardoor het halfweg nog 0-0 stond.

Elf minuten na de rust was het dan Marta die de bal diep stuurde richting de ingevallen Ludmila, die op haar beurt doorspeelde naar de ook al op het veld gekomen Jhennifer (in de plaats van Gabi Nunes) en de 22-jarige spits van Corinthians trapte de bal met rechts mooi tegen de netten (1-0 voor Brazilië, 56ste minuut). In de 68ste minuut had Japan kunnen gelijkmaken maar Lorena tikte een poging met rechts uit de draai van Mina Tanaka over haar doel. Brazilië leek evenwel op weg naar de volle buit en met de kwalificatie voor de kwartfinales in zicht kwam Kerolin in de plaats van Marta. Even later zag VAR David Coote echter een onvrijwillig handspel van de vallende Braziliaanse linksachter Yasmim in het strafschopgebied. Rebecca Welch die de actie eerst nog wegwuifde liet zich uiteindelijk overhalen en wees naar de strafschopstip. Saki Kumagai, die in 2011 in Frankfurt Japan naar de wereldtitel trapte, zette zich achter de bal en schoof die met rechts beheerst binnen (1-1, 90ste + 2e minuut). Het zou dus een gelijkspel worden tussen Brazilië en Japan dacht iedereen maar toen verspeelde de Braziliaanse verdediging de bal via Rafaelle Souza en mikte Momoko Tanikawa, die in Zweden bij Rosengard speelt, de bal over de uitgelopen Lorena. Dat schot ging binnen en Japan stond op voorsprong (1-2, 90ste + 6′ minuut). Japan, dat op weg naar de uitschakeling leek, had plots 3 punten op zak en het team van bondscoach Futoshi Ikeda deed opnieuw volop mee in de Olympische strijd, Brazilië dat de kwalificatie voor de kwartfinales op zak leek te hebben droop ontgoocheld af, Japan groette de vele enthousiaste fans na een onwaarschijnlijk scenario in het Parc des Princes!

Bekijk de gelijkmaker en het winnende doelpunt van Japan met dank aan Eurosport:

Bekijk het winnende doelpunt van Japan met dank aan Eurosport:

Later op de namiddag speelde wereldkampioen Spanje in dezelfde groep C in het Stade de la Beaujoire van Nantes tegen Nigeria, dat het vooral van de reddingen van doelvrouw Chiamaka Nnadozie moest hebben. Spanje domineerde doorlopend en Nigeria kwam er zelden uit. Scoren lukte echter niet meteen. Net voor de rust was Alexia Putellas dichtbij maar Nnadozie wist nog in hoekschop te tikken (42ste minuut). In het begin van de tweede helft gaf Teresa Abilleira de bal na een kort genomen hoekschop voor en Salma Paralluelo tikte met de bal binnen. Doelpunt zo leek het want Alexia Putellas had de bal wellicht niet aangeraakt (hier was er geen chip in de bal om dat te bewijzen) maar de VAR besliste anders en zo bleef het 0-0. Wat volgde was een resem kansen voor Spanje die over het doel gingen of naast gekopt werden en zelfs een poging van Alexia Putellas die op de lijn gered werd door Osinachi Ohale (81ste minuut). Net toen iedereen dacht dat Nigeria een punt zou halen tegen de wereldkampioen stond doelvrouw Nnadozie bij een vrije trap van Alexia Putellas vanop rechts iets te ver voor haar doel. Haar indraaiend schot met links ging mooi in de verste hoek binnen (1-0, 85ste minuut). Spanje start de Olympische campagne met een 6 op 6. Nigeria, dat twee keer met 1-0 verloor, mag al bijna de koffers pakken!

Bekijk een samenvatting met dank aan Eurosport:

Zambia zorgde bij het debuut op de Olympische Spelen Vrouwenvoetbal 2020 in Tokyo voor enkele opmerkelijke resultaten. Tegen Nederland verloor het met 3-10, tegen China speelde het 4-4-gelijk waarna het in de laatste groepswedstrijd met slechts 1-0 verloor tegen Brazilië. In Frankrijk begon het met een 3-0-nederlaag tegen de Verenigde Staten maar op op de tweede speeldag lukte het Barbra Banda voor de derde keer om 3 doelpunten te scoren in één Olympisch duel. Barbra Banda opende op zondag 28 juli 2024 al na 39 sekonden de score in Nice tegen Australië (geen record want dat staat op naam van de Canadese Janine Beckie die tijdens de Olympische Spelen Rio 2016 al na 19 seconden raak mikte tegen jawel Australië). Australië kwam 6 minuten later op gelijke hoogte via een kopbaldoelpunt van de mee opgerukte Alanna Kennedy na een vrije trap van Steph Catley (Arsenal). De eerste helft was echter voor Zambia dat eerst uitliep tot 1-3 via Racheal Kundananji (21ste minuut) en Barbra Banda (33ste minuut) en nadat Hayley Raso met een kopbal had gemilderd tot 2-3 (35ste minuut)  zette Barbra Banda in de toegevoegde tijd van de eerste helft de ruststand op het bord (2-4, 45ste + 2′ minuut). Zambia liep nog voor het uur uit tot 2-5 via een kopbal van Racheal Kundananji (56ste minuut). Leek het duel toen definitief gespeeld dan was dat buiten Australië gerekend dat eerst op 3-5 kwam via een hakje van de ingevallen Michelle Heyman gevolgd door een owngoal van keeper Ngambo Musole nadat Lushomo Mweemba de bal probeerde te ontzetten (58ste minuut) en vervolgens de aansluitingstreffer lukte via Steph Catley uit een vrije trap en na een blunder van doelvrouw Ngambo Musole (65ste minuut). Met een succesvol omgezette strafschop trapte Steph Catley met links de bordjes helemaal terug in evenwicht (5-5, 78ste minuut) en in het slot zorgde Michelle Heyman nog met een geplaatste bal met rechts voor het winnende doelpunt voor de Matildas (6-5, 89ste minuut). Elf doelpunten in één wedstrijd! Even meegeven dat op de eerste speeldag in de Belgische Jupiler Pro League 2024/25 er dit weekend slechts acht doelpunten in acht wedstrijden te zien waren! (*)

In groep B was het daarna eveneens in het zuiden van Frankrijk uitkijken naar het duel tussen de viervoudige Olympische kampioen Verenigde Staten tegen de Olympische kampioen van Rio 2016 Duitsland. Ook in die wedstrijd bleven de toeschouwers wat doelpunten betreft niet op hun honger zitten want met doelpunten van Sophia Smith (10de minuut), Giula Gwinn (22ste minuut), Mallory Swanson (26ste minuut) en opnieuw Sophia Smith (44ste minuut) stond het daar bij de rust na een aangenaam kijkstuk al 3-1 voor Team USA. De laat ingevallen Lynn Williams zorgde er uiteindelijk nog voor dat de eindstand 4-1 werd waardoor het team van bondscoach Emma Hayes zich met nog een groepswedstrijd te gaan in Nice tegen Australië rustig kan opmaken voor de kwartfinales. Voor Horst Hrubesch en Duitsland mag  de slotwedstrijd tegen Zambia in Saint-Etienne geen probleem vormen om bij de laatste acht te komen.

In Lyon had Colombia in groep A met een doelpunt in elke helft afstand genomen van Nieuw-Zeeland. Marcela Restrepo, die in de tweede helft ook nog de paal trof, lukte kort voor het halfuur  het openingsdoelpunt voor Colombia (0-1, 27ste minuut). Leicy Santos lukte in dezelfde minuut in de tweede helft het tweede doelpunt voor het team van bondscoach Angelo Marsiglia Colombia is met 3 op 6 in de race voor een ticket voor de kwartfinale.

De opstelling van Colombia tegen Nieuw-Zeeland in Lyon! Foto – (c) Colombiaanse Voetbalbond FCF

Aangezien Canada vanwege het spioneren met een drone tegen Nieuw-Zeeland een zespuntenaftrek had gekregen kon Frankrijk titelverdediger Canada in het Stade Geoffroy-Guichard van Saint-Etienne definitief naar huis spelen. Na een actie van Kadidiatou Diani en Kenza Dali kwam Marie-Antoinette Katoto in de zestien aan de bal. De midvoor van PSG speelde zich knap vrij tussen Jade Rose en Kadeisha Buchanan en trapte vervolgens met rechts de bal ook voorbij Vanessa Gilles en de Canadese doelvrouw Kailen Sheridan tegen de netten (1-0, 42ste minuut). Maar net als in het eerste duel tegen Colombia liet het team van Hervé Renard zich na de rust van haar veel mindere kant zien. Doelvrouw Pauline Peyraud-Magnin liet een voorzet van Ashley Lawrence uit de handen glippen waarna Jessie Fleming de gelijkmaker aantekende (1-1, 68ste minuut). Doelvrouw Peyraud-Magnin moest daarna geblesseerd naar de kant en Frankrijk zag even later ook captain Wendie Renard met een beenblessure uitvallen. In de twaalfde minuut van de toegevoegde tijd kreeg Adriana Leon dan van achteruit de bal van Janine Beckie toegespeeld. Ze trok vanop rechts naar binnen en speelde Jordyn Huitema aan die met een knap schot met rechts de ingevallen doelvrouw Constace Picaud aan het werk zette waarna Vanessa Gilles de rebound met links via de paal tegen de netten trapte (1-2, 90ste + 12′ minuut). Titelverdediger Canada, dat op de rand van de uitschakeling stond, leefde nog. Het moet op de laatste speeldag wel winnen tegen Colombia om eventueel nog de kwartfinales te halen. Frankrijk heeft genoeg aan een gelijkspel om bij de laatste acht te komen.

Abc

***DIGEST TWEEDE SPEELDAG:

***Groep A:

Nieuw-Zeeland – Colombia 0-2 (rust: 0-1);

Doelpunten: 27′ Marcela Restrepo 0-1, 72′ Leicy Santos 0-2.

Bekijk de goals uit Nieuw-Zeeland – Colombia met dank aan Futbol Champagne:

Frankrijk – Canada 1-2 (rust: 1-0);

Doelpunten: 42′ Marie-Antoinette Katoto 1-0, 68′ Jessie Fleming 1-1, 90′ + 12′ Vanessa Gilles 1-2.

Stand na 2 speeldagen:

Colombia 2-3 4-3;

Frankrijk 2-3 4-4;

Canada 2-0 4-2;

Nieuw-Zeeland 2-0 1-4

Canada doet ondanks de puntenaftrek nog mee voor een plaats in de kwartfinales! Foto – (c) Canada Soccer Association

***Groep B:

Australië – Zambia 6-5 (rust: 2-4);

Doelpunten: 1′ Barbra Banda 0-1, 7′ Alanna Kennedy 1-1, 21′ Racheal Kundananji 1-2, 33′ Barbra Banda 1-3, 35′ Hayley Raso 2-3, 45′ + 2′ Barbra Banda 2-4, 56′ Racheal Kundananji 2-5, 58′ Ngambo Musole 3-5, owngoal, 65′ Steph Catley 4-5, 78′ Steph Catley 5-5 op strafschop, 89′ Michelle Heyman 6-5.

Verenigde Staten – Duitsland 4-1 (rust: 3-1);

Doelpunten: 10′ Sophia Smith 1-0, 22′ Giula Gwinn 1-1, 26′ Mallory Swanson 2-1, 44′ Sophia Smith 3-1, 89′ Lynn Williams 4-1.

Verenigde Staten 2-6 7-1;

Duitsland 2-3 4-4;

Australië 2-3 6-8;

Zambia 2-0 5-9;

Zambia scoorde in 5 wedstrijden op de Olympische Spelen ondertussen 12 doelpunten! Foto – (c) FAZ

***Groep C:

Brazilië – Japan 1-2 (rust: 0-0);

Doelpunten: 56′ Jhennifer 1-0, 90′ + 2′ Saki Kumagai 1-1 op strafschop, 90′ + 6′ Momoko Tanikawa 1-2.

Website Olympics.com – Paris 2024 – Women Soccer

(*) De resultaten op de 1ste speeldag in de Jupiler Pro League 2024/25 waren: op vrijdagavond Club Brugge – KV Mechelen 1-1, op zaterdag Dender – Union 0-0, Beerschot – OH Leuven 0-0, RSC Anderlecht – STVV 1-0 en op zondag KRC Genk – Standard 0-0, KV Kortrijk – KAA Gent 0-1, Sp. de Charleroi – R. Antwerp FC 0-1 en KVC Westerlo – Cercle Brugge 3-0.