Op de derde en laatste speeldag van de groepsfase van het Olympisch tornooi vrouwenvoetbal Paris 2024 kon mathematisch gezien elk team zich nog plaatsen voor de kwartfinales en dat omdat twee teams die derde eindigen in de groep naar de laatste acht mogen. Alleen wereldkampioen Spanje en viervoudig Olympisch kampioen Verenigde Staten hadden hun ticket voor die kwartfinales al verzekerd!

Op de derde speeldag was het uitkijken naar het duel tussen wereldkampioen Spanje en Brazilië, de organisator van het volgende WK! Foto – (c) FIFA

Het was wereldkampioen Spanje dat op woensdag 31 juli 2024 bij tropsche temperaturen in het Mahmut Atlantique van Bordeaux Brazilië partij mocht geven. Terwijl Spanje bij de eerste deelname na twee speeldagen al zeker was om verder te gaan gaf de Seleçao Brasileira Feminina de Futebol dat ticket in het slot van de vorige wedstrijd in het Parc des Princes tegen Japan uit handen (een 1-0-voorsprong werd in de toegevoegde tijd nog een 1-2-verlies) en dus had het team van bondscoach Arthur Elias minstens een punt nodig tegen Spanje om absoluut zeker te zijn van een plaatsje bij de laatste acht. De Spaanse rechtsachter Ona Batlle zette al in de derde minuut doelvrouw Lorena aan het werk maar het was Brazilië dat de score in de tiende minuut bijna openbrak. Ludmila, die diep gestuurd werd door Antonia, ging op het Spaanse doel af en haar poging werd met de rechtervoet tegen de eigen doelpaal gedevieerd door Laia Codina! Daarna was het vooral de Braziliaanse doelvrouw Lorena die zich in de kijker speelde omdat ze ondanks een vroege blessure aan de rib toch de Spaanse pogingen van Teresa Abelleira (27ste minuut) en van Eva Navarro met knappe reddingen uit haar doel hield (41ste minuut). Lorena had ook wel wat meeval toen ze in de 26ste minuut bijgestaan werd door eerst Antonia en vervolgens Tarciane om pogingen van dichtbij van respectievelijk Laia Aleixandri en Eva Navarro nog met glans af te weren. En dan voltrok zich in de toegevoegde tijd van de eerste helft een drama voor Brazilië. Na een afgeweerde hoekschop ging de bal richting Olga Carmona waarop Marta met een ware karatetrap naar de bal ging. Haar been ging nog net naast het hoofd van de maakster van het enige doelpunt op de voorbije WK-finale maar dit was overduidelijk bijzonder gevaarlijk spel. De Noorse scheidsrechter Espen Eskas hoefde niet lang na te denken over zijn beslissing. Hij gaf de levende legende van het vrouwenvoetbal meteen rood (45ste + 6′ minuut). Marta moest in haar 201ste interland en mogelijk laatste optreden voor Brazilië naar de kant. Een afscheid in mineur kondigde zich aan want Brazilië moest nu in deze hitte nog een volledige helft met tien verder en ze hadden een punt nodig om zeker te zijn van kwalificatie! Nadat Marta al wenend de kleedkamer had opgezocht redde Lorena de vrije trap van Teresa Abelleira waarna beide teams met een brilscore mochten gaan rusten.

Bekijk de rode kaart voor de Braziliaanse Marta met dank aan Eurosport:

Brazilië kwam met frisse moed aan de aftrap van de tweede helft en hoewel de Spaanse druk bleef aanhouden (Teresa Abelleira mikte meteen na de rust naast) konden ze al vroeg in de tweede helft toch even dreigen. Kerolin brak uit op rechts en bediende Ludmila da Silva die met een schot met links Catalina Coll aan het werk zette. De fase liep verder en kort daarna mikte ook Jhennifer naar doel maar de Spaanse doelvrouw stond op de goede plaats (51ste minuut). Aan de overkant mikte Mariona Caldentey over het doel van Lorena (52ste minuut). Even over het uur nadat Brazilië drie wissels had doorgevoerd stak het nog even de neus aan het venster maar een mislukt schot van de ingevallen Ana Vitoria sprong van de voet van Lauren in de handen van Catalina Coll die nog even aangeraakt werd door de Braziliaanse centrale verdediger waardoor ze later door Misa vervangen zou worden (62ste minuut). En dan gebeurde wat Brazilië probeerde te verhinderen. Mariona Caldentey gaf de bal voor vanop links die week nog even af waarna Lorena de bal loste en Athenea del Castillo in het centrum goed gevolgd was om de rebound binnen te trappen (1-0, 68ste minuut). Spanje was op weg naar een derde Olympische overwinning op rij en het maximum van de punten, Brazilië misschien wel naar de uitschakeling. Alhoewel het bleef aanklampen met alweer een schitterende redding van Lorena die een raket van Laia Codina over haar doel tikte (70ste minuut). De hoekschop die volgde werd door Olga Carmona over het Braziliaanse doel getrapt (70ste minuut). Brazilië sleepte zich nadien met tien zo goed als mogelijk naar het einde van de reguliere speeltijd maar toen stak de vierde ref, de Servische Jelena Cvetkovic, het bordje met maar liefst 16 minuten toegevoegde tijd de lucht in. Het was bijna vijf voor zeven in Bordeaux en er moest nog meer dan een kwartier gespeeld worden. Voor Brazilië werd het vervolgens nog erger want in het slot had ook rechtsachter Antonia zich geblesseerd. De vijf wissels waren opgebruikt en dus moest zij uiteindelijk al hinkend verder. Spanje bleef ondertussen een tweede doelpunt zoeken maar Alexia Putellas vond de keeper op haar weg (90ste + 7′ minuut), Mariona Caldentey zag haar poging via Lauren in hoekschop gaan (90ste + 8′ minuut) en diezelfde Mariona mikte nog eens over (90ste + 10′ minuut). Voor Antonia die hinkend vooraan van bal naar bal liep lukte het na 103 minuten niet meer. Zelfs de speelsters van Spanje voelden met haar mee en kwamen haar even moed inspreken met de blessure voor ze van het veld gedragen werd. Helemaal in het slot kopte Gabi Nunes nog voor Brazilië, dat toen dus nog slechts met 9 op het veld stond, naar het Spaanse doel maar zonder echt gevaar voor de ingevallen Misa Rodriguez. Aan de andere kant lukte Alexia Putellas met een bal met links via de paal nog de verdubbeling van de score (2-0, 90ste + 17′ minuut). Het zou bij die 2-0 blijven want na 109 minuten en 15 sekonden vond de Noorse scheidsrechter Espen Eskas het welletjes en floot hij de wedstrijd naar de geschiedenisboeken.

Bekijk een samenvatting met dank aan Eurosport:

Voor Brazilië begon de wachttijd of het nu eventueel als een van de beste derdes kon doorgaan of niet want Japan had in de andere slotwedstrijd in deze groep in het Stade de la Beaujoire in Nantes met 3-1 gewonnen, cijfers die overigens al bij de rust bereikt waren. Maika Hamano mocht na 22 minuten wedstrijd op aangeven van Riko Ueki de bal eenvoudig binnentrappen (1-0). Even over het halfuur kopte Riko Ueki de bal tegen de lat waarna de goed gevolgde Mina Tanaka de score kon verdubbelen (2-0). Jennifer Echegini lukte drie minuten voor de rust de aansluitingstreffer voor Nigeria op aangeven van Christy Ucheibe (2-1, 42ste minuut) maar dankzij een succesvolle vrije trap van Hikaru Kitagawu werd het nog voor de rust 3-1. Die score veranderde in de tweede helft niet meer zodat Japan met 6 punten de tweede plaats veroverde in deze groep achter Spanje en voor Brazilië. Nigeria dat uiteindelijk toch scoorde op deze Olympische Spelen moet na drie nederlagen op rij het Olympisch tornooi vrouwenvoetbal vaarwel zeggen.

Om 19 uur werd er dan afgetrapt in groep B en het was Duitsland, dat in het Stade Geoffroy-Guichard van Saint-Etienne,het eerst scoorde tegen Zambia. Op aangeven van Klara Bühl lukte Lea Schüller al in de tiende minuut het eerste Duitse doelpunt (0-1). Onmiddellijk na de rust was het Klara Bühl die met een schot met rechts van buiten de zestien zuiver in de benedenhoek de score verdubbelde (0-2, 47ste minuut). Twee minuten later speelde doelvrouw Ann-Katrin Berger de bal dan in de voeten van Barbra Banda en aan deze speelster moet je zo’n kans uiteraard niet geven. De Zambiaanse controleerde de bal, speelde Berger uit en trapte met rechts in de verste hoek buiten het bereik van Bibiane Schulze Solano haar 10de doelpunt ooit op de Olympische Spelen tegen de netten (1-2, 49ste minuut). Duitsland liet Zambia niet dichterbij komen want even over het uur zorgde Lea Schüller na een voorzet vanop links van Klara Bühl voor het derde Duitse doelpunt (1-3, 61ste minuut) en later in de tweede helft troffen zowel Klara Bühl als Janina Minge nog de lat vooraleer de ingevallen Elisa Senss in de toegevoegde tijd met een volley de eindstand op het bord zette (1-4, 90ste + 7′ minuut). Duitsland was zeker van de kwartfinales, het immer verrassende Zambia was uitgeschakeld!

Bekijk een samenvatting met dank aan Eurosport (het laatste doelpunt ontbreekt wel):

In Marseille kon Australië, dat al drie punten op zak had, eventueel de kwartfinales halen als het niet verloor tegen de Verenigde Staten. De Matilldas speelden voor wat ze waard waren maar kort voor de rust kregen ze een doelpunt tegen nadat Sophia Smith een hoekschop vanop rechts van Rose Lavelle terugkopte en Trinity Rodman van dichtbij met de rechtervoet binnentikte (1-0, 43ste minuut). Tony Gustavsson, de Zweedse coach van Australië, geloofde in buitenspel maar door technische problemen was het eerst niet meteen mogelijk om de beelden te bekijken. Toen dat na veel discussie uiteindelijk toch gelukt was besliste François Letexier, de Franse scheidsrechter die de finale van het EK 2024 tussen Spanje en Engeland floot in Berlijn, dat het doelpunt gewoon geldig was! Emma Hayes en de Verenigde Staten gingen in de tweede helft verder op zoek naar een derde overwinning op rij. Dertien minuten voor tijd kwam daar zekerheid over toen de ingevallen Korbin Albert een schitterend doelpunt lukte toen ze van buiten de zestien met rechts in de bovenhoek van het doel verdedigd door Mackenzie Arnold trapte (2-0, 77ste minuut). Australië gaf nog niet op en in de eerste minuut van de toegevoegde tijd lukte de mee opgerukte Allana Kennedy de aansluitingstreffer toen ze met de linkervoet binnentikte na een doorgekopte bal van Michelle Heyman op voorzet van Caitlin Foord (2-1, 90ste + 1′ minuut) maar verder dan dit kwamen de Matildas niet meer. Met 3 punten op 9 en een minder doelsaldo dan Brazilië (7-10 tegenover 2-4) moesten zij nu de wachtkamer in om te zien of ze eventueel komende zaterdag 3 augustus 2024 nog een Olympische kwartfinale mochten spelen.

Eventuele kwalificatie voor de Matildas hing dus af van de resultaten van de slotwedstrijden in groep A waar Frankrijk terug in Lyon maar zonder de geblesseerde Wendie Renard de beste start nam tegen Nieuw-Zeeland. Bijna halfweg de eerste helft speelde Sandy Baltimore, die in het komende seizoen in Engeland zal spelen voor Chelsea, op links de Nieuw-Zeelandse Catherine Joan Bott uit. Het was Marie-Antoinette Katoto die haar voorzet binnenkopte met de hulp van een spartelende Anna Leat (0-1, 22ste minuut). Frankrijk leek op weg naar een makkelijke overwinning maar het had kort voor de rust pech dat eerst Delphine Cascarino met rechts tegen de paal mikte (41ste minuut) en even later bij het eerste schot naar doel van Nieuw-Zeeland was het meteen raak. Kate Taylor, die zopas een overeenkomst voor twee seizoenen bij het Franse Dijon, controleerde een inworp vanop rechts van Catherine Joan Bott (Leicester City) en haalde vervolgens uit met rechts. Pauline Peyraud-Magnin ging te laat naar de hoek (1-1, 42ste minuut). Kort na de rust zette Frankrijk echter de situatie opnieuw recht. Griedge Mbock, die recent haar overgang naar PSG aankondigde, speelde op links naar Sandy Baltimore. Zij speelde door naar Sarina Karchaoui en haar voorzet werd nu centraal in de zestien door Marie-Antoinette Katoto met links in doel verlengd (1-2, 49ste minuut). Het vijfde doelpunt al voor de speelster van PSG die voorlopig als enige op dit tornooi in elke wedstrijd scoorde. Daarna kreeg Frankrijk nog de kans om verder uit te lopen maar Delphine Cascarino, die mogelijk voor lange tijd haar laatste wedstrijd speelde in het stadion van Lyon, kopte eerst nog een voorzet van Sandy Baltimore tegen de buitenkant van de paal (54ste minuut) en even later mikte ze van buiten de zestien met rechts met een schot dat richting de winkelhaak ging nog eens tegen de paal (58ste minuut). Even over het uur mocht de jarige Kenza Dali (Aston Villa) dan nog invallen voor Grace Geyoro terwijl Kadidiatou Diani topschutter Marie-Antoinette Katoto mocht komen aflossen. Frankrijk moest uiteindelijk nog de wedstrijd uitspelen met tien toen Sakina Karchaoui in de derde minuut van de toegevoegde tijd geblesseerd uitviel. Hervé Renard had alle wissels inmiddels al opgebruikt. Het had geen invloed meer op het resultaat want na nog enkele minuten toegevoegde tijd eindigde Frankrijk – Nieuw-Zeeland op 2-1. Frankrijk was met een 6 op 9 zeker van de kwartfinale. Nieuw-Zeeland was zonder punten uit drie wedstrijden definitief uitgeschakeld. Het was nu nog uitkijken naar het resultaat van de andere wedstrijd in deze groep.

En die andere wedstrijd tussen Colombia en titelverdediger Canada in Nice moest dan uiteindelijk beslissen welke teams als derde uit welke groep eventueel naar de kwartfinales zouden doorstoten. Het gegeven vooraf was eenvoudig. Canada had eerder op de dag te horen gekregen van het TAS (Tribunal Arbitral du Sport, het Arbitragehof voor de Sport) dat hun beroep tegen de puntenaftrek voor het bespioneren van tegenstander Nieuw-Zeeland voor het eerste Olympische groepsduel behouden bleef. De zes punten die ze in mindering kregen betekende dat ze moesten winnen tegen Colombia want als dat niet lukte waren Australië in groep B en Brazilië in groep C als beste derdes geplaatst. Zelfs een punt volstond niet voor Canada! Het bleef dus lang spannend in deze wedstrijd die onder leiding stond van de Engelse scheidsrechter Rebecca Welch en waarbij Colombia opnieuw geen beroep kon doen op Mayra Ramirez, de spits van Chelsea die haar tweede speeldag schorsing uitzat na haar rode kaart in het slot van het eerste duel tegen Frankrijk. Beide teams kregen zowel voor als na de rust mogelijkheden om te scoren maar er viel uiteindelijk slechts één doelpunt en dat was even over het uur toen Jessie Fleming een vrije trap nam vanop links en Vanessa Gilles, jawel de speelster van Olympique Lyonnais die ook al het winnende doelpunt tegen Frankrijk scoorde, aan de eerste paal de bal tegen de touwen kopte (0-1, 61ste minuut). Zo behaalde Canada een 9 op 9 en kwam het uiteindelijk met 3 punten en een doelsaldo van 5-2 nog op de tweede plaats terecht achter groepswinnaar Frankrijk (6 op 9) maar voor Colombia dat ook met 3 punten eindigde en als doelsaldo 4-4 kon voorleggen! Colombia uit groep A was dus de eerste van de beste derdes, Brazilië (doelsaldo 2-4) uit groep C de tweede van de beste derdes en Australië (doelsaldo 7-10) eindigde dus uiteindelijk als derde en laatste van de beste derdes waardoor het op deze Olympische Spelen in het vrouwenvoetbal uitgeschakeld was.

Bekijk een samenvatting en de goal met dank aan Futbol Champagne:

***DIGEST DERDE SPEELDAG:

***Groep A:

Nieuw-Zeeland – Frankrijk 1-2 (rust: 1-1);

Doelpunten: 22′ Marie-Antoinette Katoto 0-1, 42′ Kate Taylor 1-1, 49′ Marie-Antoinette Katoto 1-2.

Australië – Verenigde Staten 1-2 (rust: 0-1);

Doelpunten: 43′ Trinity Rodman 0-1, 77′ Korbin Albert 0-2, 90′ + 1′ Alanna Kennedy 1-2.

Zambia – Duitsland 1-4 (rust: 1-3);

Doelpunten: 10′ Lea Schüller 0-1, 47′ Klara Bühl 0-2, 49′ Barbra Banda 1-2, 61′ Lea Schüller 1-3, 90′ + 7′ Elisa Senss 1-4.

Verenigde Staten 3-9 9-2;

Duitsland 3-6 8-5;

Australië 3-3 7-10;

Zambia 3-0 6-13.

***Groep C:

Brazilië – Spanje 0-2 (rust: 0-0);

Doelpunten: 68′ Athenea del Castillo 0-1, 90′ + 17′ Alexia Putellas 0-2.

Rode kaart: 45′ + 6′ Marta (Brazilië).

Japan – Nigeria 3-1 (rust: 3-1);

Doelpunt: 22′ Maika Hamano 1-0, 32′ Mina Tanaka 2-0, 42′ Jennifer Echegini 2-1, 45′ + 5′ Hikaru Kitagawa 3-1.

Spanje 3-9 5-1;

Japan 3-6 6-4;

Brazilië 3-3 2-4;

Nigeria 3-0 1-5.