Op dinsdag 6 augustus 2024 stonden op de Olympisch Spelen Paris 2024 de halve finales in het tornooi van het vrouwenvoetbal op het programma. Het waren twee duels die ook al in de groepsfase gespeeld werden en dus was de vraag of Duitsland of Brazilië, de verliezers in die wedstrijden dit keer een ander resultaat zouden kunnen forceren tegen de Verenigde Staten en Spanje.

Foto – (c) FB US Soccer

De avond begon al om 18 uur in het Groupama Stadium van Décines-Charpieu (de thuishaven van Olympique Lyonnais) waar Duitsland en de Verenigde Staten, jarenlang de toplanden in het vrouwenvoetbal, dus op herhaling gingen. Op zondag 28 juli 2024 werd dat in het Stade Vélodrome van Marseille nog een ruime 4-1-overwinning voor de VS met o.a. twee doelpunten van Sophia Smith en het was ook zij die in deze eerste halve finale in de eerste verlenging het enige doelpunt van dit wel spannend maar niet echt hoogstaand duel wist te scoren. Beide teams probeerden zowel voor als na de rust het verschil te maken maar de pogingen bleven meestal onder de noemer doelgevaar steken. In de vijfde minuut van de eerste verlenging speelde Mallory Swanson dan de bal mooi de diepte in waar Sophia Smith sneller was dan Felicitas Rauch en de uitgelopen doelvrouw Ann-Katrin Berger om de bal met rechts binnen te trappen (1-0)! Duitsland, dat het moest doen zonder Lea Schüller (geblesseerd aan de linkerknie) en zonder Alexandra Popp (ziek), had nog wel de intentie om de bordjes in evenwicht te brengen maar het team van bondscoach Horst Hrubesch slaagde daar niet meer in. De Verenigde Staten bereikten zo onder leiding van Emma Hayes, de voorbije seizoenen bijzonder succesvol bij Chelsea, voor de 6de keer op 9 edities de finale. Ze gaan na het weekend ook zeker met een medaille naar huis. Duitsland, de Olympische kampioen van Rio 2016 met de in Eupen geboren Kathrin Hendrich in de ploeg, zal voor die medaille in de wedstrijd voor de derde plaats op vrijdag 9 augustus 2024 in Lyon nog hun beste beentje moeten voorzetten. Lukt dat dan doen ze even goed als in 2000, 2004 en 2008 toen ze zowel in Sydney, Athene als Beijing brons veroverden.

Bekijk een samenvatting met dank aan Eurosport:

Drie uur na de aftrap in Lyon ging het vizier van het vrouwenvoetbal richting het Stade Vélodrome in Marseille waar Brazilië, 9de op de FIFA-wereldranglijst, het zes dagen na de eerste ontmoeting in Bordeaux (0-2-verlies) opnieuw mocht opnemen tegen regerend wereldkampioen Spanje. Brazilië moest het in Marseille doen zonder sterspeelster Marta, die ondanks een ultiem beroep voor het Arbitragehof voor de Sport (TAS) geschorst bleef voor dit duel. Daarnaast had Braziliê ook een resem geblesseerden en dat vooral in de verdediging want zowel Tamires, Rafaelle als Antonia konden niet aantreden in deze halve finale terwijl invallersdoelvrouw Taina vervangen werd in de groep door Luciana. Bij wereldkampioen Spanje bleef Alexia Putellas op de bank en stond Alba Redondo, die nog inviel in de kwartfinale tegen Colombia, niet op het wedstrijdblad. Spanje was niettemin favoriet om zich te plaatsen voor de eindstrijd en de verwachting was dan ook dat dit probleemloos zou gebeuren. Maar dat was zonder Brazilië gerekend want al in het begin van de wedstrijd ging Spanje onnodig in de fout. Laia Codina speelde de bal terug naar doelvrouw Catalina Coll. Zij zag Priscila op haar afkomen en onder druk trapte ze de bal met rechts via de Braziliaanse tegen Irene Paredes waarna die in het Spaanse doel verdween! Een owngoal, jawel en meteen 1-0 voor Brazilië (6de minuut). Het was het begin van een Braziliaanse eerste helft waarbij de kansen zich opstapelden. Gabi Portilho mikte op de keeper (9de minuut), een voorzet van Ludmila op rechts werd nog gekeerd door Catalina Coll waarna Gabi Portilho van dichtbij over trapte (10de minuut). Dan toch even Aitana Bonmati voor Spanje met een schot dat naast het Braziliaanse doel ging (19de minuut) maar vervolgens weer Brazilië met een uitbraak van Ludmila na een diepe bal van Tarciane en een schot op Catalina Coll en even later opnieuw de Seleçao Brasileira maar Gabi Portilho wachtte net iets te lang om af te drukken waardoor Olga Carmona haar nog de bal wist te ontfutselen (22ste minuut). Net voor het halfuur toch weer even Spanje met een schot van Jennifer Hermoso maar nu lag doelvrouw Lorena in de weg (29ste minuut). In het derde kwartier ging Brazilië verder met gevaarlijk zijn. Ludmila speelde diep maar zag dat Laia Codina net sneller was dan Jhennifer om de bal terug te spelen naar de doelvrouw (33ste minuut). Dan volgde een diepe bal van Vitoria Yaya waardoor Priscila alleen voor het Spaanse doel kwam maar de topschutster van de Copa Libertadores Feminina 2023 en speelster van Internacional Porto Alegre  besloot met rechts naast (37ste minuut). De toegevoegde tijd van de eerste helft was al bijna afgelopen toen er een voorzet vanop links van Yasmim vertrok richting de strafschopstip tot bij Gabi Portilho. De speelster van Corinthians trapte de bal meteen met binnenkant rechts naar doel en Catalina Coll had het nakijken. Brazilië ging na wellicht de best gespeelde helft op dit tornooi verrassend rusten met 2-0 (45ste + 4′ minuut), een mooie voorsprong die veel groter had kunnen zijn!

Foto – Fb RFEF Selección Española Femenina de Fútbol

Spanje kwam met een dubbele wissel uit de kleedkamers (Athenea del Castillo en Oihane Hernandez kwamen in de plaats van respectievelijk Eva Navarro en Olga Carmona) maar dat zorgde er niet voor dat de Braziliaanse honger gestild was. Priscila mikte naast (50ste minuut), een poging van Ludmila ging via de keeper in hoekschop (52ste minuut) en na die hoekschop kwam er een kopbal van Vitoria Yaya die net niet in doel kon verlengd worden door Jhennifer (53ste minuut). Aan de overkant toch weer even Spanje met eerst een schot van Salma Paralluelo dat gelost werd door de keeper en vervolgens een kopbal over doel van opnieuw Paralluelo na een Spaanse hoekschop (55ste minuut). Net voor het uur had de ingevallen Duda Sampaio voor Brazilië kunnen scoren maar nadat ze de bal onderschept had ging haar poging naast (59ste minuut). Iets meer dan twintig minuten voor tijd probeerde Jennifer Hermoso het dan nog eens maar zij vond opnieuw Lorena op haar weg (70ste minuut). En dan speelde Aitana Bonmati in de opbouw de bal in de voeten van Vitoria Yaya. De voor Corinthians uitkomende middenvelder speelde meteen diep richting Priscila. Zij liep eenvoudig en doordacht verder richting het Spaanse doel waarna ze de bal zuiver in de loop van de mee opgerukte Adriana Leal da Silva speelde. De spits van Orlando Pride trapte met rechts tegen de bovenkant van de lat, de bal ging de hoogte in en sprong terug het veld in waarna Gabi Portilho die naar Adriana terugkopte en zij zorgde met het hoofd voor het derde Braziliaanse doelpunt in deze wedstrijd (3-0, 71ste minuut). Spanje bleef ook in het slotkwartier proberen maar het raakte niet meteen voorbij doelvrouw Lorena tot een hoekschop vanop links van Alexia Putellas doorgekopt werd door Jennifer Hermoso en Salma Parelluelo de bal verder richting het doel kopte en die via het lichaam van Duda Sampaio ook in de verste hoek binnenging (3-1, 85ste minuut). Kon Spanje ook nu nog terugkomen was de vraag. Een minuut later was het bijna zover. Aitana Bonmati speelde de bal naar Alexia Putellas en haar krulbal werd door Lorena nog tegen de lat getikt waarna een schot van diezelfde Alexia nog nipt naast ging (86ste minuut). Gabi Portilho liep vervolgens nog tegen een onnodige gele kaart aan toen ze doelvrouw Coll probeerde af te houden bij het uittrappen. Maar eventjes later was het dan toch helemaal voorbij. De ingevallen Oihane Fernandez wilde een uittrap van Catalina Coll verder verlengen maar die werd geblokt door de opzittende Kerolin die meteen uit de startblokken schoot en achter de bal aanging. Coll aarzelde om uit te komen wat Kerolin de tijd gaf om de bal te controleren en die vervolgens met rechts perfect tussen de benen van de Spaanse doelvrouw te mikken (4-1, 90ste + 1′ minuut). Tot verbazing van velen volgden dan toch nog eens minstens 15 minuten toegevoegde tijd en dat werden er uiteindelijk zelfs 18 waarin Spanje wel nog kon milderen tot 4-2 na een hoekschop vanop links van Jennifer Hermoso dit keer, doorgekopt door Alexia Putellas en in twee tijden binnengetrapt met links door Salma Parelluelo (90ste + 12′ minuut). Brazilië deed dus wat niemand voor mogelijk hield. Het won de halve finale tegen wereldkampioen Spanje en bereikte zo voor de derde keer een Olympische finale. Het verzekerde zich zo ook al van minstens een zilveren medaille en het geeft levende legende Marta de mogelijkheid om afscheid te nemen van het Braziliaanse nationale vrouwenvoetbalteam op het grote podium met een finale tegen zoals in 2004 en in 2008 alweer de Verenigde Staten.

***DIGEST HALVE FINALES:

Verenigde Staten – Duitsland 1-0 na verlengingen (rust: 0-0, 0-0);

Doelpunt: 95′ Sophia Smith 1-0.

Scheidsrechter: Bouchra Karboubi (Marokko).

Toeschouwers: 11.716 toeschouwers.

Brazilië – Spanje 4-2 (rust: 2-0);

Doelpunten: 6′ Irene Paredes 1-0 owngoal, 45′ + 4′ Gabi Portilho 2-0, 71′ Adriana 3-0, 85′ Salma Paralluelo 3-1, 90′ + 1′ Kerolin 4-1, 90′ + 12′ Salma Paralluelo 4-2.

Scheidsrechter: Rebecca Welch (Engeland);

Toeschouwers: 14.201