Share

Op woensdag 7 augustus 2024 heeft de FIFA de Zweedse Tess Olofsson aangewezen om op zaterdag 10 augustus 2024 de Olympische finale in het vrouwenvoetbal tussen Brazilië en de Verenigde Staten in goede banen te leiden. De Mexicaanse Katia Garcia is op vrijdag 9 augustus 2024 in Lyon de scheidsrechter bij de wedstrijd voor de bronzen medaille tussen wereldkampioen Spanje en Duitsland.

Tess Olofsson, hier in Manchester met assistente Almira Spahic (links) en Franca Overtoom (rechts). U ziet ook hoe Sara Bjork Gunnarsdottir en Tessa Wullaert handjes schudden voor hun EK-kwalificatieduel! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De Zweedse Tess Olofsson is geen onbekende voor de Belgian Red Flames. Ze floot in het verleden al drie keer wedstrijden van het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam en dat gebeurde voor het laatst tijdens het EK 2022 in Engeland toen ze op zondag 10 juli 2022 in Manchester het duel tussen België en Ijsland mocht fluiten. Daarin gaf ze zowel aan Ijsland als aan België een strafschop. Nicky Evrard redde de poging van Berglind Thorvaldsdottir die later toch haar team op voorsprong kon brengen (1-0), Justine Vanhaevermaet maakte gelijk voor België (1-1). Eerder was Olofsson ook al de scheidsrechter bij Zwitserland – België op dinsdag 22 september 2020 in Thun (2-1-verlies) en bij Kroatië – België op vrijdag 8 oktober 2019 in Zapresic (1-4-winst).

Dit moment van Justine Vanhaevermaet in Manchester herinnert U zich wel nog. Dat toen Tess Olofsson de scheidsrechter was wellicht niet! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De 36-jarige Olofsson, geboren in Malmö, is ook actief in het mannenvoetbal want in Zweden mag ze op de twee hoogste niveau’s fluiten dus zowel in de Allsvenskan als in de Superettan. In het vrouwenvoetbal heeft ze nadat ze aanwezig was op het WK 2023 down under (met de duels Engeland -Denemarken 1-0 en Zambia – Japan 0-5) de voorbije maanden een flink aantal topwedstrijden mogen fluiten. Ze was op woensdag 28 februari 2024 de scheidsrechter bij de finale van de UEFA Women’s Nations League tussen Spanje en Frankrijk in Sevilla (2-0) maar ze floot ook Engeland – Nederland op vrijdag 1 december 2023 op Wembley (3-2). Voor ze naar het Olympisch tornooi afreisde was ze op vrijdag 12 juli 2024 referee in Sittard bij het duel tussen de Oranje Leeuwinnen en Italië (0-0). Ook in de UEFA Women’s Champions League 2023/24 kreeg ze flink wat aantrekkelijke affiches voorgeschoteld. Daar floot ze achtereenvolgens VfL Wolfsburg – Paris FC, Ajax – Paris Saint-Germain, Chelsea – Ajax en FC Barcelona – Chelsea. Tijdens deze Olympische Spelen had ze in de groepsfase op donderdag 25 juli 2024 in Saint-Etienne de leiding over Canada – Nieuw-Zeeland (2-1) en in de kwartfinale was ze te zien bij Verenigde Staten – Japan in het Parc des Princes. Precies een week na die kwartfinale mag ze dus opnieuw in dat stadion een wedstrijd leiden namelijk de Olympische finale tussen Brazilië en de Verenigde Staten!

Tess Olofsson is ook scheidsrechter op de hoogste niveau’s in het Zweedse mannenvoetbal! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De namen van alle speelsters en coaches van de voetballende teams Spanje, Duitsland, Braziliê en de Verenigde Staten kent U mogelijk al. We geven U hier in een overzichtje ook de namen van de personen die de 25ste en de 26ste wedstrijd op dit Olympisch tornooi vrouwenvoetbal in goede banen moeten leiden.

***Olympische Finale 2024 op zaterdag 10 augustus 2024 om 17 uur in Parijs:

De Scheidsrechter is dus Tess Olofsson (Zweden) met als assistenten: Almira Spahic (Zweden) en Francesca Di Monte (Italië). De Engelse Rebecca Welch is hier de vierde ref. terwijl de Nederlandse Franca Overtoom de job van Reserve Assistant Referee kreeg toegewezen. De Kroaat Ivan Bebek is de Video Assistant Referee en hij krijgt daarbij assistentie van Carlos Del Cerro Grande uit Spanje (Assistant Video Assistant Referee) en van Jerome Brisard uit Frankrijk als Support Video Assistant Referee.

 

 

 

***Bij de wedstrijd voor de bronzen medaille tussen Spanje en Duitsland op vrijdag 9 augustus 2024 om 15 uur in Décines-Charpieu (Lyon) is de taakverdeling als volgt: Katia Garcia uit Mexico is de scheidsrechter met als assistenten haar landgenoten Sandra Ramirez en Karen Diaz. De Amerikaanse Tori Penso is vierde ref en Brooke Mayo ook al uit de Verenigde Staten is de Reserve Assistant Referee. De Video Assistant Referee Khamis Al Marri komt uit Qatar, Diaane Muniz uit Brazilië is de Assistant Video Assistant Referee en Guillermo Pacheco uit Mexico werd aangewezen als Support Video Assistant Referee.

Voor nog meer over Tess Olofsson ga naar:

UEFA.com

Voor nog meer over het Olympisch tornooi vrouwenvoetbal kan u terecht via:

Website Olympics.com – Paris 2024 – Women Soccer

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

Share