Het Duitse nationale vrouwenteam heeft op vrijdag 9 augustus 2024 in Lyon onder leiding van Horst Hrubesch voor de vierde keer een bronzen medaille veroverd op het Olympisch tornooi vrouwenvoetbal. Het won dankzij een strafschopdoelpunt van captain Giulia Gwinn tegen Spanje.

Het was opnieuw bijzonder warm (meer dan 30 graden!) in Lyon voor de wedstrijd met de derde plaats als inzet tussen wereldkampioen Spanje, dat voor het eerst aan de Olympische Spelen deelnam, en Duitsland dat in 2016 onder leiding van de toen afscheid nemende Silvia Neid in het Maracanastadion van Rio de Janeiro voor het eerst Olympisch goud won in het vrouwenvoetbal. Het gevolg was dat beide teams eerst nog wat de kat uit de boom keken vooraleer het duel rond de twintigste minuut echt op gang kwam met een schot van Klara Bühl in de handen van doelvrouw Catalina Coll (18de minuut) en aan de overkant een vrije trap van Terese Abelleira met rechts dat via de bovenkant van de lat over het Duitse doel ging (21ste minuut). Het was ook duidelijk dat Spanje telkens probeerde om de bal diep te spelen richting Salma Paralluelo maar zij werd telkens afgestopt door de Duitse verdediging als ze de bal kreeg. In het slot van de eerste helft speelde Ona Batlle dan mooi samen met Aitana Bonmati maar haar poging met rechts ging ook tegen de lat waarna de terugspringende bal via Alexia Putellas in de voeten van Jennifer Hermoso sprong en haar schot nog in hoekschop gekeerd werd door Janina Minge (44ste minuut). Halfweg stond het 0-0.

Salma Paralluelo werd vaak aangespeeld maar ook zij kon niet scoren voor Spanje tegen Duitsland! Foto – (c) Sportpix.be / Adelina Cobos

Ook in de tweede helft ging de bal vaak naar Salma Paralluelo maar de in Eupen geboren Kathrin Hendrich zat er meteen na de rust goed tussen (47ste minuut) terwijl aan de andere kant een poging van Janina Minge op aangeven van Jule Brand naast het Spaanse doel ging (55ste minuut). Oihane Fernandez probeerde het dan met een schot met rechts maar Ann-Katrin Berger stond op de goeie plaats (57ste minuut) waarna Duitsland een mooie aanval creëerde. De bal ging via Brand en Popp naar de oprukkende Sarai Linder en haar voorzet werd aan de eerste paal over het doel gekopt door captain Giulia Gwinn (58ste minuut). Even later mocht Salma Paralluelo na balverlies van Brand opnieuw aanleggen maar Berger stond alweer goed opgesteld (59ste minuut) en kort daarna was het Athenea del Castillo die na een assist met een hakje van Ona Batlle de bal met rechts zowat een meter naast het Duitse doel mikte (60ste minuut).

Ann-Katrin Berger , die hier nog een strafschop redde voor Chelsea tegen Lyon in de UWCL, stopte nu ook een elfmeter van Alexia Putellas! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

En dan ging er een lange bal van Alexandra Popp richting Giulia Gwinn. De Duitse captain wilde die uit de lucht plukken maar de uitgelopen Spaanse doelvrouw Catalina Coll liep haar eigenlijk tamelijk onbehouwen tegen de grond. De Mexicaanse scheidsrechter Katia Garcia aarzelde niet en wees meteen naar de strafschopstip. Giulia Gwinn ging na wat verzorging zelf achter de bal staan en trapte met rechts naar de rechterhoek. Catalina Coll sprong in de verkeerde richting zodat Duitsland op voorsprong klom (0-1, 65ste minuut). Drie minuten later probeerde Paralluelo het opnieuw maar haar schot op aangeven van Alexia Putellas ging naast (69ste minuut) en dan speelde Alexandra Popp de bal mooi diep naar het centrum waar Lea Schüller alleen op Catalina Coll mocht afgaan maar haar poging met rechts werd nog met de voet gekeerd door de Spaanse doelvrouw. Horst Hrubesch kon het niet geloven, dit had altijd een doelpunt moeten zijn (71te minuut). De Spaanse bondscoach Montserrat Tome wilde met enkele wissels de situatie dan alsnog rechtzetten maar pogingen van Paralluelo (79ste minuut) en de ingevallen speelsters Mariona Caldentey (89ste minuut) en Lucia Garcia (90ste + 3′ minuut) kenden geen succes. In de laatste seconden van de zeven minuten toegevoegde tijd veroorzaakte Janina Minge dan nog onnodig een strafschop door iin de zestien een fout te maken op Lucia Garcia. De Mexicaanse scheidsrechter wees opnieuw meteen naar de stip en dat zorgde uiteindelijk voor een duel tussen Alexia Putellas en Ann-Katrin Berger. De eerste kon Spanje alsnog in de wedstrijd houden, de andere kon Duitsland een vierde bronzen medaille in het vrouwenvoetbal bezorgen. Alexia Putellas liep aan en trapte met links de bal gekruist richting de rechterbenedenhoek. Ann-Katrin Berger had echter goed gekozen en ze kon de strafschop knap uit haar doel houden (90ste + 9′ minuut). Duitsland mocht even later juichen want het had de bronzen medaille definitief op zak en het bezorgde zo de 73-jarige Horst Hrubesch (ex-speler van Standard) net als Silvia Neid acht jaar eerder een mooi afscheid als bondscoach! Wereldkampioen Spanje moest als debutant op het Olympisch tornooi vrouwenvoetbal met lege handen naar huis!

Bekijk een samenvatting met dank aan Eurosport:

Bekijk de slotfase met dank aan Eurosport:

***DIGEST WEDSTRIJD VOOR DE BRONZEN MEDAILLE:

Spanje – Duitsland 0-1 (rust: 0-0);

Doelpunt: 65′ Giulia Gwinn 0-1 op strafschop.

Bijzonderheid: 90′ + 9′ Alexia Putellas (Spanje) mist strafschop (gered door de Duitse Ann-Katrin Berger).