Share

De Verenigde Staten zijn in Parijs onder leiding van bondscoach Emma Hayes voor de vijfde keer op negen edities Olympisch kampioen vrouwenvoetbal geworden. In de finale in het Parc des Princes wonnen ze tegen Brazilië dankzij een doelpunt kort voor het uur van Mallory Swanson. Brazilië haalde dus voor de derde keer zilver, Duitsland voor de vierde keer brons en de Franse Marie-Antoinette Katoto werd topschutter van het tornooi!

Omdat het Stade de France volledig werd ingenomen door de atletiek vonden de voetbalfinales op de Olympische Spelen in het Parc des Princes plaats. Op vrijdagavond 9 augustus 2024 verloor gastland Frankrijk bij de mannen na verlengingen tegen Spanje met 3-5 nadat het team van bondscoach Thierry Henry nog van een 1-3-achterstand terugkwam. Acht doelpunten in de finale! Zou dat ook mogelijk zijn in de eindstrijd bij de vrouwen op zaterdag 10 augustus 2024? Afgaande op de resultaten van de Verenigde Staten in de kwartfinale tegen Japan en in de halve finale tegen Duitsland (allebei 1-0 na verlengingen) mocht je daar al bijna zeker neen op antwoorden maar wie weet kon Brazilië misschien voor een verrassing van formaat zorgen?

Beide teams voor de aftrap! Foto – (c) FIFA.com

Veel bekende gezichten in de Parijse tribune waaronder acteur Tom Cruise, ex-coach Arsène Wenger, ex-Frans international Youri Djorkaeff (wereldkampioen in 1998 en Europees kampioen in 2000), ex-Braziliaans international Raï (ook ex-speler van PSG), maar ook ex-speelsters met voorop Megan Rapinoe en uiteraard het Duitse nationale vrouwenteam dat na de overwinning op vrijdagnamiddag in Lyon tegen Spanje (1-0) ook naar het Parc des Princes mocht afzakken niet alleen om de finale live te zien maar ook om achteraf de veroverde bronzen medaille in ontvangst te nemen. Parijs had in het verleden de Braziliaanse nationale ploeg nog niet veel geluk gebracht. Op zondag 12 juli 1998 verloor de Seleçao in het Stade de France tegen gastland Frankrijk met 3-0 (na een dubbel van Zinédine Zidane dat weet u nog wel) en vorige week zag het vrouwenteam in de slotfase van de groepswedstrijd tegen Japan in ditzelfde stadion nog de winst en een zekere kwalificatie voor de kwartfinales uit handen glippen (1-2-verlies). Niemand die toen verwacht had dat dit Brazilië op zaterdag 10 augustus 2024 in de finale bij de vrouwen zou staan. Maar kijk, het lukte nadat het team van bondscoach Arthus Elias eerst in het Stade de la Beaujoire van Nantes gastland Frankrijk versloeg (0-1 dankzij een goal van Gabi Portilho) en vervolgens in het Stade Vélodrome van Marseille ook wereldkampioen Spanje wist uit te schakelen (4-2). De wedstrijd gaf zelfs de mogelijkheid aan legende Marta om afscheid te nemen van het Braziliaanse nationale team in de absolute spotlights en al zeker op een Olympisch podium!

Foto – (c) FIFA.com

Laure Boulleau, ex-Frans international en tegenwoordig analiste bij Canal+, was dit keer het bekende gezicht dat met ‘les trois coups’, een eeuwenoud Frans gebruik voor aanvang van theaterstukken, de Olympische finale symbolisch mocht openen en nadat het volkslied van Brazilië en dat van de Verenigde Staten luid was meegezongen door speelsters en fans mochten Lindsey Horan en Adriana, de beide captains, bij de Zweedse scheidsrechter Tess Olofsson en haar assistenten langsgaan voor de toss. De Verenigde Staten mochten aftrappen maar de vraag was wie de ster zou worden in deze Olympische finale? De jarige Sophia Smith, Gabi Portilho, Trinity Rodman, Marta, Lindsey Horan, … Je kon wel enkele namen bedenken wie het zou kunnen worden maar het was uiteindelijk de Braziliaanse vleugelspits Ludmila da Silva die vanaf het begin alle aandacht opeiste met eerst een dubbelpas met Jhennifer waarna ze voor het eerste doelgevaar zorgde (2de minuut) en dan na een eerste Amerikaans schot van Sophia Smith (eenvoudig gepakt door Lorena) met een buitenspelgoal nadat ze de bal op links van Yasmim kreeg, voorbij Naomi Girma dribbelde en vervolgens met rechts voorbij doelvrouw Alyssa Naeher vuurde (16de minuut). Drie minuten later kon ze dan net niet bij een voorzet vanop rechts van Gabi Portilho (18de minuut) en nog voor haflweg de eerste helft had de Seleçao Brasileira Feminina een strafschop kunnen krijgen voor een fout van Crystal Dunn op de Braziliaanse captain Adriana Leal da Silva. De VAR (de Kroaat Ivan Bebek) checkte de spelfase wel maar besliste toch om de tik op het been van de speelster van Orlando Pride niet te bestraffen (21ste minuut).

Ludmila da Silva, die recent de overstap maakte van Atlético de Madrid naar Chicago Red Stars, was de figuur van het wedstrijdbegin! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Na 26 minuten wedstrijd ging Mallory Swanson dan op snelheid aan de haal op links. Ze liep van bij de zijlijn weg van haar rechtstreekse tegenstander Lauren richting het Braziliaanse doel maar zag haar poging met rechts nog met de voet gekeerd door een alweer attent keepende Lorena. Twee minuten later kon eerst Yasmim een Braziliaanse aanval niet afwerken en het was vervolgens opnieuw Ludmila da Silva die maar net niet bij een voorzet van Duda Sampaio kon (28ste minuut). Nadat Lindsey Horan de scheidsrechter erop gewezen had dat er met een platte bal gespeeld werd kwam de cooling break eraan. Het was immers opnieuw bijzonder warm in Parijs en voetballen in deze felle zon was niet meteen ideaal. Na de korte verfrissing bleef Brazilië het spektakel domineren en een voorzet van Gabi Portilho werd nog voor Ludmila da Silva gevaarlijk kon zijn in hoekschop gekopt door Emily Fox (40ste minuut). Even later mikte opnieuw Ludmila da Silva van buiten de zestien naast (41ste minuut). De Verenigde Staten bleven de wedstrijd ondergaan en in het slot van de toegevoegde tijd was er nog een knappe redding nodig van Alyssa Naeher om een poging van dichtbij met rechts van Gabi Portilho op voorzet van Adriana ongedaan te maken (45ste + 7′ minuut). Halfweg stond het op het scorebord in Parijs nog 0-0!

 

Alyssa Naeher, de Amerikaanse doelvrouw, zorgde voor enkele knappe maar ook belangrijke reddingen! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

‘Allumez le feu’, het lied van Johnny Hallyday, schalde door de boxen van het Parc des Princes voor de aftrap van de tweede helft met Jhennifer aan de bal. Maar die oproep was eigenlijk vooral voor de Verenigde Staten bedoeld want het team van Emma Hayes had in de eerste helft niet echt veel getoond. Maar in het voetbal gaat het om doelpunten maken. Balbezit, mooi voetbal, afgedwongen kansen, afgelegde kilometers, het ontwikkelen van topsnelheid per speelster, … het is allemaal van geen tel als je niet weet te scoren en ook Brazilië kreeg nog voor het uur deze belangrijke voetballes te verwerken. Het team van bondscoach Arthur Elias leed verloor dan de bal toen Lauren de bal wegtrapte in de richting van Duda Sampaio. Korbin Albert onderschepte en speelde bijna meteen de bal diep naar Mallory Swanson, die op het Braziliaanse doel afging en de bal met rechts eenvoudig naast Lorena in doel trapte (0-1, 57ste minuut). Sophia Smith stond bij de assist van Albert buitenspel maar dat was niet het geval voor Mallory Swanson, de speelster van Chicago Red Stars die tot eind 2022 beter bekend was als Mallory Pugh vooraleer ze in het huwelijk trad met baseball player Dansby Swanson.

Mallory Swanson, hier nog tijdens het WK 2019 toen ze onder haar eigen naam Pugh speelde! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Arthur Elias, de bondscoach van Brazilië, die in het begin van de tweede helft de geblesseerde Vitoria Yaya moest vervangen door Ana Vitoria (50ste minuut), reageerde met drie wisssels waaronder die van Marta die de tot dan toe meest opvallende Braziliaanse Ludmila da Silva mocht komen aflossen (61ste minuut). De vraag was uiteraard of zij deze achterstand nog kon omdraaien. De Verenigde Staten kwam weer opzetten eerst met een schot van Trinity Rodman naast (64ste minuut) en even later trok Sophia Smith naar binnen maar ook zij mikte de bal met rechts gekruist naast het Braziliaanse doel (66ste minuut). Dan was het tot na de cooling break van de tweede helft wachten vooraleer er opnieuw een doelpoging te noteren viel. Na een afgeweerde hoekschop van Marta mikte Yasmim hoog over het Amerikaanse doel (79ste minuut). Aan de overkant kreeg de VS een vrije trap na een fout van Tarciane op Sophia Smith. Tarciane kreeg tot haar verbazing de gele kaart. De centrale verdediger die in april van dit jaar de overstap maakte van Corinthians naar Houston Dash vond immers dat enkele seconden eerder de bal over de zijlijn was gegaan en dat Braziliê een inworp had moeten krijgen (81ste minuut). Tess Olofsson bleef bij haar beslissing. Lindsey Horan mikte de vrije trap eerst in de muur en vervolgens ver naast het Braziliaanse doel (82ste minuut). Ook thuisspeelster Korbin Albert probeerde het daarna met een schot dat maar nipt naast het doel van Lorena ging (83ste minuut). Na een dubbele wissel bij de VS en een fout van Samantha Coffey op Adriana kreeg Brazilië dan een vrije trap op de rand van de zestien. Een ideale plek voor de linkervoet van Yasmim, een specialiste op dit vlak, maar Marta wou het bij haar afscheid zelf proberen en trapte de poging over het Amerikaanse doel (89ste minuut). De tijd begon te dringen, maar er kwamen alsnog tien minuten extra in deze negende Olympische finale ooit zo gaf de Engelse vierde ref Rebecca Welch vanop de zijlijn aan. Het gaf Brazilië nog een kans om langszij te komen toen Adriana in de zestien een voorzet van Angelina naar doel kopte maar Alyssa Naeher pakte voor de tweede keer op deze warme zaterdag met een geweldige redding uit (90ste + 4′ minuut). Zij hield de Verenigde Staten overeind waarna het volledige Amerikaanse team onder leiding van de nog maar recent aangesteld bondscoach Emma Hayes de eindoverwinning mocht vieren!

Een half uur na afloop van de wedstrijd kwamen alle speelsters in hun nationale trainingsoutfit wandelend terug in de arena om aan de rechterkant van de hoofdtribune de medailles in ontvangst te nemen. De namen van alle speelsters van Duitsland, Brazilië en de Verenigde Staten werden afgeroepen vooraleer ze hun persoonlijk eremetaal en een extra geschenk overhandigd kregen. Zij staan vanaf nu allemaal voor eeuwig en altijd op de lijst van medaillewinnaars van de Olympische Spelen Paris 2024!

Bekijk een korte samenvatting met dank aan Eurosport:

***DIGEST:

OLYMPISCHE SPELEN PARIS 2024 – Finale – Zaterdag 10 augustus 2024 – Parc des Princes, Parijs;

Brazilië – Verenigde Staten 0-1 (rust: 0-0);

Doelpunt: 57′ Mallory Swanson 0-1.

Brazilië speelde met: 1. Lorena; 21. Lauren (84′ 4. Rafaelle), 3. Tarciane, 15. Tjaos Ferreira; 9. Adriana da Silva (captain), 8. Vitoria Yaya (50′ 17. Ana Vitoria), 5. Duda Sampaio (61′ 20. Angelina), 13. Yasmim; 18. Gabi Portilho, 11. Jhennifer (61′ 19. Priscila), 14. Ludmila da Silva (61′ 10. Marta).

Bondscoach: Arthur Elias.

Kwamen niet in actie: 12. Taina, 16. Gabi Nunes.

Verenigde Staten speelde met: 1. Alyssa Naeher; 2. Emily Fox, 4. Naomi Girma, 12. Tienra Davidson (74′ Emily Sonnett), 7. Crystal Dunn; 3. Korbin Albert, 17. Samantha Coffey, 10. Lindsay Horan (captain); 5. Trinity Rodman, 11. Sophia Smith (84′ Lynn Williams), 9. Mallory Swanson (90′ + 5′ 6. Casey Krueger).

Bondscoach: Emma Hayes.

Kwamen niet in actie: 18. Casey Murphy, 13. Jenna Nighswonger, 15. Jaedyn Shaw, 16. Rose Lavelle.

Gele kaarten: 81′ Tarciane (Braziliê).

Scheidsrechter: Tess Olofsson (Zweden);

Assistent-scheidsrechters: Almira Spahic (Zweden) en Francesca di Monte (Italië);

Vierde ref: Rebecca Welch (Engeland / Groot-Brittanië);

Reserve Assistent-scheidsrechter: Franca Overtoom (Nederland);

VAR: Ivan Bebek (Kroatië);

Assistant VAR: Carlos Del Cerro Grande (Spanje);

Support VAR (SVAR): Jérome Brisard (Frankrijk);

Match Director: Jessie Chin Dai (China);

Toeschouwers: 43.713.

Alle winnaars van het vrouwenvoetbal op de Olympische Spelen! Foto – (c) FIFA

Lees ook nog over de finale via:

Webiste OS 2024 – Portugees

En via:

Website US Soccer

Lees over de wedstrijd voor de bronzen medaille via:

Vrouwenteam.be

Voor nog meer over het Olympisch tornooi vrouwenvoetbal kan u terecht via:

Website Olympics.com – Paris 2024 – Women Soccer

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

 

 

 

 

Share