Share

Na het Olympisch tornooi vrouwenvoetbal heeft de wereldvoetbalbond FIFA op vrijdag 16 augustus 2024 de nieuwe wereldranglijst gepubliceerd. Olympisch kampioen Verenigde Staten staat een jaar nadat het de leidersplaats verloor aan Spanje opnieuw helemaal bovenaan! De Belgian Red Flames moeten net als wereldkampioen Spanje twee plaatsen prijsgeven. Opvallend is ook de flinke terugval van Frankrijk!

De verwachte finale bij het Olympisch tornooi vrouwenvoetbal was een duel tussen de Verenigde Staten en wereldkampioen Spanje maar het draaide anders uit want het verrassende Brazilië werd op zaterdag 10 augustus 2024 de tegenstander van het team van de nieuwe bondscoach Emma Hayes. Dit alles zorgt ervoor dat de FIFA-wereldranglijst opnieuw een flinke wijziging onderging. Wereldkampioen Spanje is niet langer de nummer één. Het valt twee plaatsen terug want het moet naast Olympisch kampioen Verenigde Staten ook Engeland, dat van de derde naar de tweede plaats omhoog klom, boven zich dulden. Duitsland, dat de bronzen medaille behaalde in Frankrijk, blijft op de vierde plaats terwijl Zweden terug in de top 5 te vinden is want zij klommen een plaatsje omhoog. In de top 10 vinden we verder ook nog Canada, dat klom van 8 naar 6, Japan dat zevende blijft en Brazilië, dat dankzij de zilveren medaille in Frankrijk nu van de 9de naar de 8ste plaats klom. Noord-Korea klimt dan weer van plaats 10 naar plaats 9 en Frankrijk, het land dat de Olympische Spelen organiseerde moet afrekenen met een flinke terugval. Het verloor het meeste punten van alle teams en het viel terug van plaats 2 naar plaats 10. Dat heeft niet alleen te maken met de uitschakeling in de kwartfinales door Brazilië maar ook door het verrassende verlies in de laatste wedstrijd van de EK-kwalificatie richting Zwitserland 2025 op bezoek bij Ierland (3-1)!

Nederland is voorlopig 11de op de FIFA-wereldranglijst! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

In de top 20 zijn er vijf landen die een plaatsje omhoog gingen en dat zijn Denemarken (van 13 naar 12), Ijsland (van 14 naar 13), Italië (van 15 naar 14), China (van 19 naar 18) en Zuid-Korea (van 20 naar 19). Nederland (11de), Noorwegen (16de) en Oostenrijk (17de) behielden hun plaats. De Belgian Red Flames zakten 2 plaatsen (van 18 naar 20) maar Australië, dat aan het Olympische tornooi vrouwenvoetbal deelnam, deed nog slechter want het zakte maar liefst 3 plaatsen (van 12 naar 15). Daaronder wisselden Colombia (nu 21ste) en Portugal (nu 22ste) van plaats, bleef Schotland op ranking 23 hangen terwijl Ierland (nu 24ste) en Zwitserland, de organisator van het komende EK Vrouwenvoetbal in 2025 (nu 25ste) ook van plaats wisselden.

De Belgian Red Flames voor het eerst sinds december 2022 opnieuw op de 20ste plaats! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

De FIFA-wereldranglijst zegt uiteraard niet alles maar voor de Belgian Red Flames, die in maart 2019 voor het eerst op de 20ste plaats stonden, was het van eind 2022 geleden dat ze nog zo laag op deze ranking genoteerd stonden. Is dat een teken aan de wand dat het Belgische nationale vrouwenvoetbalteam in een mindere periode zit en/of achteruitgang boekt? U mag en kan daar zelf over oordelen. Hoe dan ook de volgende tegenstanders van de Belgian Red Flames op weg naar het EK 2025 in Zwitserland zijn op papier haalbare kaarten want zij staan nog een flink stuk lager genoteerd. De allereerste tegenstander Griekenland staat pas op de 61ste plaats en de mogelijk daaropvolgende tegenstanders Turkije of Oekraïne staan met hun respectievelijk 58ste en 35ste plaats ook ver onder het team van bondscoach Ives Serneels.

Spanje, dat wereldkampioen werd en de allereerste UEFA Women’s Nations League won, viel terug van plaats 1 naar plaats 3! Foto – (c) Sportpix.be / Adelina Cobos

Dit is de top 25 op vrijdag 16/08/2024:

1. Verenigde Staten (+3), 2. Engeland (+1), 3. Spanje (-2), 4. Duitsland (=), 5. Zweden (+1), 6. Canada (+2), 7. Japan (=), 8. Brazilië (+1), 9. Noord-Korea (+1), 10. Frankrijk (-8), 11. Nederland (=), 12. Denemarken (+1), 13. Ijsland (+1), 14. Italië (+1), 15. Australië (-3), 16. Noorwegen (=), 17. Oostenrijk (=), 18. China (+1), 19. Zuid-Korea (+1), 20. België (-2), 21. Colombia (+1), 22. Portugal (-1), 23. Schotland (=), 24. Ierland (+1), 25. Zwitserland (-1).

Lees nog meer via:

Website FIFA – wereldranglijst vrouwenvoetbal

Bekijk hieronder de volledige FIFA-wereldranglijst (FIFA Women’s World Ranking) via:

Website FIFA – wereldranglijst vrouwenvoetbal

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

 

 

 

Share