Share

Tussen leugen en werkelijkheid het is een brandend aktueel onderwerp na de inauguratie van Donald Trump als president van de Verenigde Staten waarbij hij zijn woordvoerder ‘s avonds nog doodleuk liet verklaren dat dit gebeurde voor het grootst aantal toeschouwers ooit. Punt aan de lijn! Terwijl alle foto’s het tegendeel bewezen en alle aanwezigen met eigen ogen konden vaststellen dat dit duidelijk niet het geval was en dat de inauguratie van Barack Obama in 2009 veel meer mensen naar Washington lokte.

De start van de Women’s BeNeLeague! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Het brengt ons tot het verhaal over het einde van de Women’s BeNeLeague, het project van de grensoverschrijdende competitie in het vrouwenvoetbal dat door de UEFA goedgekeurd werd voor 3 jaar. Telkens weer en vorige week donderdag 19 januari 2017 nog door de ex-manager in het programma ‘De Bende van Annemie’ op Radio 1 moeten we horen dat dit de schuld van de KNVB was. Het is bijzonder vreemd dat dit telkens wordt herhaald maar als je geloofd wil worden dan moet je blijven liegen, zo stelden meerdere commentatoren in de media naar aanleiding van de praktijken van Donald Trump nog.

De 16 deelnemende ploegen bij de start van de Women’s BeNeLeague in 2012! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Laten we kort even enkele duidelijke feiten rond het verhaal van de Women’s BeNeLeague opsommen zodat U vervolgens zelf het besluit kan maken.

1) Allereerst kregen de Nederlandse clubs van bij het begin van de WBNL in 2012 elk 75.000 euro terwijl de Belgische clubs het met 1/10 van dat bedrag (7.500 euro) moesten doen. Terwijl de Nederlandse clubs ook de volgende jaren veel geld bleven ontvangen van de KNVB kregen de Belgische clubs van de KBVB over 3 jaar gespreid nog niet 1/3 van het oorspronkelijke bedrag voor de Nederlandse clubs wat zoals U wel kunt begrijpen voor enorm veel wrevel bij de deelnemende Belgische clubs zorgde en dat leidde er ook toe dat bepaalde clubs al na één seizoen met de deelname stopten.

Het BeNe League Magazine verkocht gewoon niet! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

2) Terwijl alle week- en maandbladen in België met een sterke terugval van verkoop te kampen kregen riep de Stichting WBNL doodleuk een nieuw magazine ‘Het BeNe League Magazine’ in het leven en het sloot een contract af voor een langere periode waardoor de kost meteen enorm hoog en bovendien onhaalbaar was, zo bleek al heel snel korte tijd later. Het gevolg was een juridische strijd tussen de KNVB en de KBVB over wie voor de geleden schade zou opdraaien.

3) Er werd in het kader van de WBNL ook oneindig vele malen vergaderd. Er werden onkostennota’s binnengebracht, er werd gereisd naar EK’s, WK’s en UWCL-finales op kosten van zonder dat dit veel uitwerking had op het vrouwenvoetbal zelf.

Foto – (c) UEFA / KNVB

We kunnen nog wel enkele opmerkelijke zaken meegeven maar het is niet de bedoeling om hier een boek te schrijven over het einde van de Women’s BeNeLeague, een competitie die het Belgische vrouwenvoetbal op sportief vlak wel beter maakte. We willen alleen nog meedelen dat de KNVB in die periode wel degelijk met de toekomst van het vrouwenvoetbal bezig was. Het had immers het EK 2017 in Nederland voor ogen, een topevenement dat er binnenkort in de zomer van dit jaar zelfs aankomt. In België was en is men nog altijd aan het denken dat er iets voor het vrouwenvoetbal moe(s)t gedaan worden maar het initiatief werd niet genomen. Nochtans was het in die periode 2012-2015 mogelijk maar dan hadden wel andere beslissingen moeten genomen worden en had men niet steeds de schuld moeten afschuiven op de Nederlanders en de KNVB.

Luister naar Ingrid Vanherle vorige week op Radio 1 in ‘De Bende van Annemie’:

Radio 1 – De Bende van Annemie

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Share