Share

De Ghelamco Arena is inmiddels de Planet Group Arena geworden maar de Belgian Red Flames hebben nog altijd geen zekerheid over een eerste deelname aan een WK-eindronde want het topevenement van 2027, de FIFA Women’s World Cup, kwam half mei in Brazilië terecht. U leest het sommige dingen veranderen, andere dan weer niet. Wat wel overeind bleef is de persconferentie van KAA Gent Ladies. Op maandag 26 augustus 2024 stond die voor het elfde jaar op rij op het programma en dan weet je dat de aftrap van de Women’s Lotto Super League nabij komt. En kijk nu vrijdag 30 augustus 2024 is het inderdaad zover met het duel in de Chillax Arena tussen KAA Gent Ladies en KRC Genk Ladies!

Dominique Reyns kijkt na een moeilijk tussenseizoen niet meer achterom maar vooruit! Foto – (c) Sportpix.be/ Stijn Audooren

Voorzitster Dominique Reyns vroeg nogal streng of de gms’s uit stonden. Ze leek nogal onstemd over het plotse vertrek van Jorn Van Ginderdeuren in het tussenseizoen. Ze had een rustige zomer verwacht tot ze plots en totaal onvoorzien op zoek moest naar een nieuwe coach en technische staf. Die vond ze uiteindelijk met ex-speelster Heleen Jaques en zo heeft ze het de vorige coach die de voorbije twee seizoenen wel goed werk leverde bij de club met twee kwalificaties voor play-off 1 toch stilaan een beetje vergeven. ‘Maar we moeten vooruitkijken’, zo zei de voorzitster die in de technische staf met  Guan De Smet (ex-Bosdam Beveren en ex-SV Zulte Waregem) en Xavier Donnay, de vroegere T1 bij de Belgian Red Flames U19, een nieuw duo mag verwelkomen.

Tom Boudeweel is de vaste presentator bij de persconferentie van KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

VRT-collega Tom Boudeweel was ook opnieuw van de partij en hij mocht als eerste Arnar Vidarsson, de sports manager of sportdirecteur van KAA Gent, even aan de tand voelen. Hem kennen we als ex-speler van Lokeren, FC Twente, De Graafschap en Cercle Brugge, maar ook als analist bij voetbalwedstrijden op Sporza en als ex-international van Ijsland en ondertussen ook enkele jaren zelf bondscoach geweest in zijn thuisland. Een ideale gesprekspartner als het op vrouwenvoetbal aankomt want Ijsland is een voorbeeld wat betreft een flink aantal zaken zoals gelijke verloning tussen vrouwen en mannen in het voetbal wat hier in België nog altijd niet van toepassing is en wie weet misschien een van de werkpunten kan worden voor hem want hij is van mening dat het belangrijk is dat er daar aandacht voor komt. Hij gaat in het komende seizoen proberen om toch nu en dan aanwezig te zijn bij de thuiswedstrijden van KAA Gent Ladies om te zien hoe deze jonge speelsters evolueren en progressie maken. In zijn nieuwe job krijgt hij inmiddels ook te maken met iets totaal nieuw voor hem en dat zijn de makelaars die inmiddels ook meer en meer rond het vrouwenvoetbal beginnen werken. De voorbije maanden was dat ook in België het geval met meer en meer transfers en buitenlandse speelsters die in ons land komen voetballen. Hij hoopt vooral dat deze figuren niet te veel invloed krijgen in het vrouwenvoetbal want dat is echt niet gezond, zo liet hij optekenen.

Arnar Vidarsson hoopt dat het vrouwenvoetbal niet de weg van het mannenvoetbal opgaat! Foto – (c) Sportpix.be /| Stijn Audooren

KAA Gent Ladies heeft het in vergelijking met de andere teams in de Women’s Lotto Super League wat transfers betreft rustig gehouden. Tom Boudeweel mocht vijf nieuwe namen aan de tand voelen maar de meesten zijn eigenlijk gewoon terug van even weggeweest.

Anaïs Bey-Temsamani is wellicht de meest opmerkelijke overgang. Zij speelde het voorbije seizoen voor Sporting de Charleroi en is blij dat ze opnieuw bij KAA Gent Ladies mag spelen: ‘Ik ben hier als puber vertrokken bij deze club en nu ben ik als vrouw teruggekomen’ zo liet Anaïs overtuigend optekenen want ze woont inmiddels al twee jaar met haar geliefde in Gent! Bij de vrouwelijke Zebra’s was ze al ambitieus en die gedrevenheid is ondertussen alleen nog maar groter geworden: ‘Ik wil hier gewoon alles geven zodat we met deze jonge groep zo ver mogelijk geraken’!

AnaÏs Bey-Temsamani, die als puber vertrok maar als vrouw terugkwam, moet meer voor dynamisch voetbal zorgen bij KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

KAA Gent Ladies heeft met Zoë Van Wijmeersch ook een nieuwe doelvrouw als back up voor Riet Maes, de enige speelster die vorig seizoen in de Women’s Lotto Super League geen minuut miste! Zoë van Wijmeersch kwam terug van Club YLA waar ze met het B-elftal in 2022/23 kampioen werd in de tweede klasse en ze weet dat ze misschien niet veel speelminuten zal krijgen maar ze vond het vooral een mooie kans om met Riet Maes te mogen samenwerken en zo als jeugdinternational bij de U19 nog meer tips & tricks aan te leren.

Lina Meeuwis is geen onbekende meer in het vrouwenvoetbal alhoewel ze sinds haar overstap van KSV Bredene naar OH Leuven Women en vervolgens naar RSC Anderlecht niet al te veel speelgelegenheid kreeg. Als jonge speelster heeft ze bij die twee topclubs veel geleerd maar het was volgens haar nu het juiste moment om naar KAA Gent Ladies te komen want de tijd is aangebroken om dat eigen potentieel te gaan benutten.

Lina Meeuwis is nieuw bij KAA Gent Ladies. Ze hoopt de ervaring opgedaan bij OH Leuven Women en RSC Anderlecht nu optimaal te benutten! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Fleur Heyman is blij dat ze als jongere na haar terugkeer van Club Brugge al mag aansluiten bij de A-kern. Binnenkort begint de school opnieuw zodat ze een drukke periode tegemoet gaat waarbij ze de juiste combinatie zal moeten vinden tussen voetbal en studie. Maar dat zal wel lukken is ze zelf heel optimistisch.

Beau Wispelaere, in het verleden voetballend voor SV Veurne en SV Zulte Waregem, speelde zich via de beloftenteams van KAA Gent Ladies naar de kern van het eerste elftal. Ze vangt de universitaire studies aan in de richting Communicatiewetenschap en ze beschikt ook over een topsportstatuut waardoor de aanpassing aan meer trainingen bij de vrouwelijke Buffalo’s vlot verloopt. Als jeugdinternational gaat ze dit jaar normaal gezien ook van de Women’s Lotto Super League mogen proeven. Bij KAA Gent Ladies is de jeugd immers de toekomst!

Nia Elyn, captain van KAA Gent Ladies maar ook een van de gezichten van de podcast ‘Buiten de Lijnen’! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Dat is ook de mening van Nia Elyn die als jongere al voor het tweede jaar op rij de captain is van de vrouwelijke Buffalo’s! Ze kon misschien al elders gaan voetballen maar voorlopig wil ze nog niet vertrekken. KAA Gent Ladies is immers een familiale club waar ze zich verder wil blijven ontwikkelen en alhoewel de Women’s Lotto Super League in aantal clubs kleiner geworden is dan mag je ook wel zeggen dat die acht teams nu wel kwalitatief sterke ploegen zullen zijn. Die vierde plaats halen zou mooi zijn. Van 6 naar 5 naar 4. Het zal stap voor stap moeten gebeuren maar het zou betekenen dat we voor het derde jaar op rij meedoen. Daar streven we in elk geval naar!

Heleen Jaques begon vorig seizoen aan haar eerste seizoen als hoofdcoach bij Club YLA. Een jaar later staat ze aan de aftrap met KAA Gent Ladies! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Heleen Jaques was vorig jaar nog de coach die KAA Gent Ladies uitschakelde in de halve finale van de Beker van België. Maar kijk in het voetbal kan het snel gaan want nauwelijks enkele maanden later mag de ex-Belgian Red Flame met 97 interlands achter haar naam al opnieuw aan de slag en wel bij de club waar ze eigenlijk haar afscheid als speelster door het COVID-verhaal niet in de Ghelamco Arena tegen RSC Anderlecht kon vieren. Ze bedankte voorzitster Dominique Reyns voor deze nieuwe kans en wie weet mogelijk wel belangrijke stap in haar trainerscarrière. Uit het verhaal bij Club YLA heeft ze lessen getrokken die haar verder op weg kunnen helpen. Ze mag met een jonge groep aan de slag wat ze ook al een beetje deed als assistente van Xavier Donnay bij de Belgian Red Flames U19 die in 2023 het EK in eigen land mochten afwerken. Bij de familiale club KAA Gent Ladies kan ze het potentieel dat er is verder ontwikkelen, zorgen dat de progressiemarge die nodig is om verder te groeien ook effectief tot stand komt. In de voorbereiding is dat voorlopig goed gelukt want KAA Gent Ladies bleef daarin ongeslagen. Wat het in de competitie wordt valt nog moeilijk in te schatten maar met een jonge groep weet je dat er hoogtes en laagtes zullen zijn is ze realistisch. De bedoeling is vooral om met dit jong en enthousiast team te proberen dynamisch voetbal op de mat te leggen. Als dat lukt dan kan het een mooi verhaal worden voor KAA Gent Ladies in 2024/25. Nieuwkomer Lina Meeuwis gaf eigenlijk eerder ook al perfect mee waarvoor KAA Gent Ladies staat. Als je als tegenstander van de vrouwelijke Buffalo’s de analyse moest maken van deze ploeg dan kwam je vaak tot de dezelfde conclusie: ‘Het zijn vechters en je bent zenuwachtig om er tegen te spelen want je mag je eigenlijk aan alles verwachten’!

Tot zover het verhaal ‘Buiten de lijnen’. Vanaf vrijdag 30 augustus 2024 gaat de Women’s Lotto Super League opnieuw verder, niet in het kasteel van voorzitter Sam Baro waar de plezante en bij momenten hilarische teambuilding plaatsvond (er zou daar toch wel een en ander over te vertellen vallen …), maar wel op het veld van de Chillax Arena waar KRC Genk Ladies als eerste op bezoek komt. De aftrap is om 20 uur 30. U komt toch ook?

Bekijk de volledige fotoreportage rond de persconferentie van KAA Gent Ladies via:

Sportpix.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:

Vrouwenteam TV

Luister naar Marie Degroote (KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Anaïs Bey-Temsamani (KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Nia Elyn (KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Heleen Jaques (coach KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Luister naar Arnar Vidarsson (sports manager KAA Gent) dankzij Vrouwenteam TV:

 

Share