Na een onderbreking van 97 dagen werd er opnieuw voetbal gespeeld in de Women’s Lotto Super League. Sinds die zaterdag 25 mei 2024 zijn de ploegen in de belangrijkste competitie van het Belgische vrouwenvoetbal flink vernieuwd. Het was dus uitkijken wie zich op welke vlakken verbeterd had en of dat ook al meteen op de eerste speeldag zichtbaar zou worden.

Bekijk de start van het seizoen in de Chillax Arena van Oostakker dankzij Vrouwenteam TV:

KRC Genk Ladies begon voor het derde jaar op rij het seizoen in de Women’s Lotto Super League met een uitwedstrijd. De vorige twee op bezoek bij FWS Woluwe en uit bij Sporting de Charleroi werden allebei gewonnen. Het werd telkens 1-2. Dit keer werd het een nederlaag in de Chillax Arena tegen KAA Gent Ladies, dat even over het halfuur op voorsprong klom na een strafschop van Emma Van Britsom (1-0, 33ste minuut) nadat Luna Vanhoudt in de zestien Anaïs Bey-Temsamani volgens de assistent-scheidsrechter foutief had afgestopt. KRC Genk Ladies kwam een kwartier voor tijd gelijk na een doelpunt uit een scrimmage. Gwen Duijsters trapte uiteindelijk in drie tijden binnen (1-1, 75ste minuut). Op aangeven van … trapte diezelfde Duijsters korte tijd later ook nog tegen de lat (83ste minuut). Toen iedereen zich bijna verzoend had met een logisch gelijkspel trapte Karlijn Helsen vanop afstand nog de Gentse winner tegen netten (2-1, 90ste + 2′ minuut). De vrouwelijke Buffalo’s beginnen onder leiding van hun nieuwe coach Heleen Jaques met een driepunter aan het seizoen, KRC Genk Ladies en Guido Brepoels starten dit keer zonder puntenoogst!

Club Brugge zet de schouders onder een bredere samenwerking met de VZW Think Pink die meer aandacht wil voor borstkanker. De eerste activiteit was al meteen te zien in Aalter bij het duel tussen Club YLA en OH Leuven Women! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Inka Grings, de enige andere vrouwelijke coach in de Women’s Lotto Super League, begon op zaterdag 31 augustus 2024 met haar nieuwe werkgever Club YLA met een thuiswedstrijd tegen OH Leuven Women. Behalve veel nieuwe gezichten op het veld viel er niet zo veel te beleven in het Gemeentelijk Sportstadion van Aalter. Beide teams verkozen te voetballen vanuit een goed georganiseerde verdediging en lieten de creativiteit zoveel mogelijk achterwege. In de eerste helft ging een eerste schot van Julie Biesmans naast (2de minuut), vond Angel Kerkhove bij een poging Lowiese Seynhaeve op haar weg (20ste minuut) waarna de nieuwe Leuvense doelvrouw ook nog een schot van Jade Heida ongedaan wist te maken (31ste minuut) en ze even later op de goeie plaats stond toen de jonge belofte Clementine Reynebeau Zenia Mertens voorbijging en haar probeerde te verschalken (32ste minuut).

De jonge belofte Clementine Reynebeau (Club YLA) gaat hier voorbij Zenia Mertens (OHL Women) op weg naar het Leuvense doel! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Na de rust zagen we nieuwe pogingen van Aurélie Reynders voor OHL Women (54ste minuut) en Davinia Vanmechelen voor Club YLA (58ste minuut) maar het was uiteindelijk het schot van Hannah Eurlings met rechts iets te hoog over het doel dat eigenlijk wel het beste van de namiddag was (65ste minuut). En dan viel er toch een doelpunt uit de lucht. Een kort genomen hoekschop van Hannah Eurlings werd door Jeslynn Kuijpers voor doel gebracht, Linde Veefkind kopte aan de tweede paal richting doel. Jorijn Covent kon de bal tegen de lat tikken en Julie Biesmans was goed gevolgd om de bal van dichtbij binnen te tikken (0-1, 68ste minuut). Club YLA kwam iets minder dan een kwartier voor tijd dan dicht bij de gelijkmaker nadat de ingevallen Stephanie Da Eira de ook al ingevallen Aisse Gumbs bediende en de uit Aruba afkomstige spits naast het doel van Lowiese Seynhaeve besloot (76ste minuut). Daarna kopte Stefanie Da Eira nog een door Dilja Yr Zomers afgeweerde hoekschop vanop rechts van Rania Boutiebi naast het Leuvense doel (78ste minuut) en mikte de ook al van de bank gekomen Romane Jadoulle nog over het Leuvense doel (88ste minuut). De Brugse doelvrouw Jorijn Covent hield in de toegevoegde tijd Hannah Eurlings nog van een tweede Leuvens doelpunt (90ste + 4′ minuut) maar ze kon niet meer verhinderen dat OHL Women het seizoen begon met een 0-1-overwinning tegen bekerhouder Club YLA!

Karim Didi spreekt zijn team KVC Westerlo Ladies moed in bij het debuut in de Women’s Lotto Super League tegen landskampioen RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Maarten Straetemans

Rond de klok van 15 uur 30 mocht KVC Westerlo Ladies op Camp Westel aan de Bovemansstraat in Westerlo op het hoogste niveau debuteren daar waar Lierse ooit in 2012 nog aan de Women’s BeNeLeague begon op het veld van KFC Oosterzonen tegen Beerschot! De nieuwkomer probeerde zich zo goed als mogelijk te presenteren tegen regerend landskampioen RSC Anderlecht. Dat lukte redelijk maar niemand kon verhinderen dat vrouwelijk paars-wit eerst via Sarah Wijnants op voorsprong klom (0-1, 18de minuut) en dat vervolgens Luna Vanzeir op aangeven van … haar eerste officiële doelpunt voor RSC Anderlecht lukte (0-2, 35ste minuut). Na het uur en enkele wissels volgde er nog een zuivere hattrick van de Franse Amélie Delabre die met twee kopballen en een intrappen van dichtbij (68ste, 77ste en 90ste minuut) de eindstand op 0-5 bracht.

Amelie Delabre doet een high five met Sarah Wijnants na het vierde doelpunt van RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / Maarten Straetemans

Voor de laatste wedstrijd van de eerste speeldag van de Women’s Lotto Super League 2024/25 moest je op Sclessin zijn. Standard, vorig seizoen tweede in de eindstand ontving SV Zulte Waregem dat naast een nieuwe coach Bert Dhont ook een flink aantal nieuwe speelsters in de rangen had. Standard zelf miste voor de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen doelvrouw Lise Musique en ook Mariam Abdulai Toloba en Amber Barrett, twee smaakmakers van de voorbije campagne! De bezoekers kwamen dit keer zelfs op voorsprong in Luik na een strafschopdoelpunt van Amber Maximus (0-1, 34ste minuut) na een fout van Justine Blave op Francesca Lueya (ex-Sporting de Charleroi). Meteen haar eerste doelpunt voor haar nieuwe club! Standard had even later pech toen Caroline Jorge Magalhaes uit een vrije trap de lat trof. SV Zulte Waregem mocht dus tegen alle verwachtingen in met een voorsprong gaan rusten in het verre Luik.

Amber Maximus bij de aftrap scoorde op Sclessin meteen het eerste competitiedoelpunt van het nieuwe seizoen voor het SV Zulte Waregem van Bert Dhont! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

Maar in de tweede helft wisten de vrouwelijke Rouches de verliezende situatie echter om te draaien in een overwinning dankzij twee succesvol genomen strafschoppen van de ingevallen Noémie Gelders. Eerst maake Pauline Windels volgens scheidsrechter Caroline Lanssens een fout in de zestien op Lola Wajnblum en enkele ogenblikken later deed Heike Maelfait net hetzelfde opnieuw met Lola Wajnblum als slachtoffer. Noémie Gelders mikte haar eerste strafschop rechts van doelvrouw Yana Lissens (1-1, 72ste minuut). Bij haar tweede strafschop wisselde ze van kant en trapte ze links van de bezoekende doelvrouw (2-1, 78ste minuut).

Noemie Gelders ging met twee succesvol genomen strafschoppen niet alleen met de bal maar ook met de overwinning lopen! Foto – (c) Sportpix.be / Stijn Audooren

***Women’s Lotto Super League – 1ste speeldag:

Vrijdagavond gespeeld:

KAA Gent Ladies – KRC Genk Ladies 2-1 (rust: 1-0);

Doelpunten: 33′ Emma Van Britsom 1-0 op strafschop, 75′ Gwen Duijsters 1-1, 90′ + 2′ Karlijn Helsen 2-1.

Bekijk het winnende doelpunt van Karlijn Helsen (KAA Gent Ladies) dankzij Vrouwenteam TV:

Zaterdag gespeeld:

Club YLA – OH Leuven Women 0-1 (rust: 0-0);

Doelpunt: 68′ Julie Biesmans 0-1.

KVC Westerlo Ladies – RSC Anderlecht 0-5 (rust: 0-2);

Doelpunten: 18′ Sarah Wijnants 0-1, 35′ Luna Vanzeir 0-2, 68′ Amélie Delabre 0-3, 77′ Amélie Delabre 0-4, 90′ Amélie Delabre 0-5,

Standard – SV Zulte Waregem 2-1 (rust: 0-1);

Doelpunten: 34′ Amber Maximus 0-1 op strafschop, 72′ Noémie Gelders 1-1 op strafschop, 78′ Noémie Gelders 2-1 op strafschop.

Amélie Delabre (RSC Anderlecht);

Amelie Delabre begon aan het nieuwe seizoen met een zuivere hattrick! Ze staat meteen aan de leiding bij de topschutters! Foto – (c) Sportpix.be / Maarten Straetemans

2 goals:

Noémie Gelders (Standard);

1 goal:

Emma Van Britsom (KAA Gent Ladies), Gwen Duijsters (KRC Genk Ladies), Karlijn Helsen (KAA Gent Ladies), Julie Biesmans (OH Leuven Women), Sarah Wijnants (RSC Anderlecht), Luna Vanzeir (RSC Anderlecht), Amber Maximus (SV Zulte Waregem).

Julie Biesmans zorgde voor het eerste doelpunt van OH Leuven Women in deze nieuwe campagne! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

***Dit is het programma voor de 2de speeldag op vrijdag 6 september 2024:

KRC Genk Ladies – KVC Westerlo Ladies (20u30, Gouverneur Alex Galopinlaan 13, Genk);

***Op zaterdag 7 september 2024:

OH Leuven Women – Standard (13u30 op DAZN, Banqup Academy Oud-Heverlee);

Lees over de gratis toegang voor kinderen tot 12 jaar en abonneehouders!

Website OH Leuven

Bekijk nog meer over de eerste thuiswedstrijd van OH Leuven dit seizoen via ROB TV:

Website ROB TV

SV Zulte Waregem – KAA Gent Ladies (16u);

Op The Farm kan U zaterdag zowel een duel in de Women’s Lotto Super League als een duel in de eerste klasse bekijken. The Futures ontmoeten immers om 18u30 DV Bilzen United! Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

RSC Anderlecht – Club YLA uitgesteld naar een latere datum aangezien de Belgische landskampioen in actie komt in de eerste ronde van de UWCL op Malta! In de finale tegen Birkirkara FC uit Malta op zaterdag 7 september 2024 om 21u15.