De Belgische landskampioen RSC Anderlecht heeft zich op woensdag 4 september 2024 geplaatst voor de finalewedstrijd van de eerste ronde in de UEFA Women’s Champions League 2024-25. Het won op Malta met 4-1 tegen Rode Ster Belgrado!

In het Centenary Stadium Ta’ Qali op Malta stond ZFK Crvena Zvezda, de Servische landskampioen, al na twee minuten wedstrijd met tien na een rode kaart voor captain Tijana Djordjevic na een professionele fout op de door Stefania Vatafu diep gestuurde Amélie Delabre. De vrije trap die volgde trapte de Roemeense international nog over het Servische doel maar even later profiteerde vrouwelijk paars-wit dan toch toen de Roemeense international vanop bijna dezelfde plaats met rechts raak trof op aangeven van Sarah Wijnants (6de minuut). De Belgische landskampioen kon nog voor halfweg de eerste helft de score verdubbelen. Nikki Ijzerman wierp aan de linkerkant in naar Senna Koeleman, zij ging met de bal op avontuur op links, trok de zestien binnen en speelde terug naar het centrum waar de opgekomen Laura Deloose met rechts uithaalde en de bal in de hoek van het doel verdedigd door Roksana Shahanska belandde (2-0). De score had voor de rust nog verder kunnen oplopen maar het was wachten tot kort voor het uur voor een derde doelpunt voor het team van coach Dennis Moerman. Sarah Wijnants gaf de bal voor vanop rechts en Amélie Delabre kopte onhoudbaar binnen (3-0, 58ste minuut). Iets meer dan een kwartier voor tijd werd het zelfs 4-0. Na een inworp van de ingevallen Laura Teinturier zette Nikki Ijzerman zich knap door op links. Ze gaf de bal voor naar Amélie Delabre die kort terugtike naar Luna Vanzeir en de van KRC Genk Ladies overgekomen speelster trapte met rechts zuiver in de verste hoek binnen! Rode Ster Belgrado dat ondanks de numerieke minderheid wel twee keer dicht bij een doelpunt kwam werd in de toegevoegde tijd van de wedstrijd dan toch beloond met een eerreddend doelpunt. Ivana Malijar trapte de bal hoog richting de zestien en daar won Nina Matejic, de topschutter van het voorbije EK U19 in Litiouwen, een duel met Laura Deloose om vervolgens met links binnen te trappen. Een doelpunt van een echte spits die tot op het laatste moment probeert raak te treffen (4-1). Het was voor de geschiedenisboeken want RSC Anderlecht had zich geplaatst voor de finale van de eerste ronde. Het was nu uitkijken naar de tweede wedstrijd om te weten wie de volgende tegenstander van RSC Anderlecht zou worden op weg naar Lissabon 2025.

***RSC Anderlecht – Rode Ster Belgrado 4-1 (rust: 2-0);

Doelpunten: 6′ Stefania Vatafu 1-0, 19′ Laura Deloose 2-0, 58′ Amélie Delabre 3-0, 74′ Luna Vanzeir 4-0, 90′ + 5′ Nina Matejic 5-1.

Rode kaart: 2′ Tijana Djordjevic (Rode Ster Belgrado).

Bekijk een samenvatting van dit duel met dank aan RSC Anderlecht TV / Mauve TV:

In de tweede halve finale was het uiteindelijk gastteam Birkirkara FC dat aan het langste eind trok na verlengingen tegen Breznica uit Montenegro. Birkirkara FC kwam nochtans al in de eerste helft op achterstand na een doelpunt van Marijana Jankov (17de minuut) maar meteen nadat Breznica tot tien herleid was na de rode kaart voor Aleksandra Vujosevic voor een tweede gele kaart na een nieuwe fout op Luana Vitoria (58ste minuut) maakte de recent aangeworven Japanse middenvelder Yuna Hazekawa op het uur gelijk (1-1). Dat was ook stand na het einde van de reguliere speeltijd en dus moesten verlengingen uitmaken welke van de twee ploegen het op zaterdag 7 september 2024 in de finale van de eerste ronde tegen RSC Anderlecht zou mogen opnemen. De beslissing viel pas in de tweede verlenging toen Marijana Jankov een fout beging op de ingevallen Erica Bispo. Yuna Hazekawa ging achter de bal staan en trapte het winnende doelpunt voor de thuisploeg tegen de netten (1-2).

***Breznica – Birkirkara FC 1-2 na verlengingen (rust: 1-0, na 90 minuten: 1-1);

Doelpunten: 17′ Marijana Jankov 1-0, 60′ Yuna Hazekawa 1-1, 109′ Yuna Hazekawa 1-2 op strafschop.

Rode kaart: 58′ Aleksandra Vujosevic (Rode Ster Belgrado).

***Op zaterdag spelen Rode Ster Belgrado en Breznica op Malta de wedstrijd voor de derde plaats met aftrap om 17u45. Het duel tussen Belgisch landskampioen RSC Anderlecht en gastteam Birkirkara FC is de laatste wedstrijd van de avond in deze fase van het tornooi. De aftrap is voorzien om 21u15.

In de andere halve finales van de eerste ronde vielen er twee verrassingen en die vielen allebei in het ‘Ligaspoor’. Atlético de Madrid kwam na verlengingen niet verder dan een 2-2-gelijkspel tegen het Noorse Rosenborg BK. Daarna liep het in de strafschoppenreeks mis voor het Spaanse team want het verloor met 2-3. Eintracht Frankfurt, dat vorig seizoen nog deelnam een de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League, werd in deze campagne in Ijsland uitgeschakeld. Het verloor in Kopavogur tegen Sporting Clube de Portugal beter bekend als Sporting Lissabon met 0-2. Doelpunten daar waren van Claudio Neto (14de minuut) en Ana Borgès (90ste + 4′ minuut).