Kwalificatietornooien in de UEFA Women’s Champions League vonden al in vele Europese landen plaats maar dat was nog nooit eerder het geval in Luxemburg. Racing Union, de kampioen van het groothertogdom Luxemburg, zorgde op woensdag 4 september 2024 voor de primeur en op die manier ook voor een nieuwe mijlpaal in het vrouwenvoetbal in Luxemburg!

Kampioen Racing Union Luxemburg voor hun duel in de UEFA Women’s Champions League op eigen veld tegen Galatasaray! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Vier teams kwamen aan de start in het Stade Achilles Hammerel aan de rue Auguste Lumière in de wijk Bonnevoie-Nord / Verlorenkost op wandelafstand van het centraal station van Luxemburg. WFC BIIK Shymkent uit Kazachstan en in het verleden al eens tegenstander van RSC Anderlecht, FC NSA Sofia uit Bulgarije, Galatasaray uit Turkije en uiteraard het gastteam Racing Union Luxembourg FC.

Bekijk het opwandelen van FC NSA Sofia en WFC BIIK Shymkent dankzij Vrouwenteam TV:

Het eerste duel tussen de kampioen van Bulgarije en de kampioen van Kazachstan was best een boeiende wedstrijd waarin NSA Sofia, dat om 13 uur ‘s middags mocht aftrappen via Preslava Yordanova, lang stand wist te houden dankzij enkele goeie reflexen van doelvrouw Viktoria Dimova. BIIK Shymkent had ook pech toen Justice Tweneboaa uit Ghana met een voorzet vanop rechts de verste paal trof (10de minuut). In de toegevoegde tijd van de eerste helft kwam de kampioen van Kazachstan dan toch op voorsprong via de Georgische Gulnara Gabelia (0-1, 45ste + 1′ minuut).

Justice Tweneboaa (WFC BIIK Shymkent) probeert hier Bianka Demirova (FC NSA Sofia) uit te spelen! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

FC NSA Sofia probeerde vervolgens wel terug te slaan maar het was WFC BIIK Shymkent dat eerst verder uitliep dankzij het tweede doelpunt van Gulnara Gabelia (0-2, 59ste minuut). Kort daarna kopte de pas ingevallen Maria-Frances Serrant, die later ook nog de paal trof, de eindstand op het bord (0-3, 66ste minuut). WFC BIIK Shymkent plaatste zich dus meteen voor de finalewedsrijd van zaterdag 7 september 2024. FC NSA Sofia was uitgeschakeld voor het vervolg van de weg naar Lissabon.

Luister naar Marie-Frances Serrant (WFC BIIK Shymkent) dankzij Vrouwenteam TV:

De avondwedstrijd ging tussen het lokale team Racing Union en Galatasaray, dat zich recent versterkte met enkele Turkse en internationale speelsters zoals Andrea Staskova (AC Milan), Catalina Usme (recent nog met Colombia op de Olympische Spelen) en Yazmin Wardlow, een Amerikaanse centrale verdediger die het voorbije seizoen in Australië bij de Central Coast Mariners speelde.

De captains Emine Esen (Galatasaray), en Julie Wodyla (Racing Union) bij de toss met referee Anastasia Mylopoulou in een groene omgeving! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Om 19 uur mocht de Tsjechische centrumspits Andrea Staskova, die in de EK-kwalficitie vanwege een blessure ontbrak tegen de Belgian Red Flames, de wedstrijd onder leiding van de Griekse scheidsrechter Anastasia Mylopoulou op gang trappen. Racing Union was de underdog maar het liet zich meteen opmerken. Lise Michalak (ex-Sporting de Charleroi) onderschepte een pas van Ecem Cümert (pas overgekomen van Fenerbahçe) en Sophie Quatrana mikte het eerste schot van de wedstrijd naast (5de minuut). Op het kwartier zag scheidsrechter Anastasia Mylopoulou een handspel in de zestien van Eva Fernandes en ze gaf meteen strafschop (15de minuut). Ebru Topçu zette zich achter de bal en trapte Galatasaray op voorsprong (0-1, 16de minuut). Even over het halfuur verdubbelde Galatasaray de score toen Andrea Staskova van dichtbij met links kon binnentrappen op aangeven van Kristina Bakarandze (0-2, 32ste minuut) en nog voor de rust werd het 0-3 dankzij een doelpunt in de toegevoegde tijd van Arzu Karabulut na een assist van Ebru Topçu (45ste + 5′ minuut).

Andrea Staskova gaat aan de haal met de bal. Racing Union moet in de achtervolging met links Julie Wojdyla en Marwa El Mrizak. Rechts op de grond ziet U ook Kimberley Dos Santos. Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Galatasaray was dus al bij de rust zo goed als zeker om op zaterdag 7 september 2024 de finale te mogen spelen tegen WFC BIIK Shymkent maar toch wilde Racing Union zich nog niet zomaar gewonnen geven. Het streed voor wat het waard was en kende even over het uur succes toen Sophie Quatrana een voorzet van Sabrina Deda vanop rechts tegen de netten kopte (1-3, 61ste minuut). Daarna gingen beide teams nog op zoek naar meer doelpunten. Kimberley Dos Santos beging twintig minuten voor tijd een fout op de ingevallen Hapsatou Malado Diallo. De nieuwe Senegalese spits van Galatasaray ging zelf achter de bal staan maar ze zag haar inzet met rechts naar de rechterkant van het doel gered door de lokale doelvrouw Andrea Burtin (80ste minuut). Het zou uiteindelijk nog 1-4 worden in de toegevoegde tijd toen Catalina Usme ook haar eerste officiële doelpunt lukte voor haar nieuwe club met een schot met links van net binnen de zestien op aangeven van Hapsatou Malado Diallo (90ste + 1′ minuut).