De Belgische landskampioen RSC Anderlecht heeft zich op zaterdag 7 september 2024 geplaatst voor de tweede ronde in de UEFA Women’s Champions League 2024-25. Het won op Malta met 5-0 tegen gastteam Birkirkara FC en mag zich op die manier opmaken voor de play-offs van de UEFA Women’s Champions League!

Na Rode Ster Belgrado in de halve finale omzeilde vrouwelijk paars-wit nu dus ook de tweede klip op weg naar een mogelijk eerste deelname aan de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League. Tegen het gastteam Birkirkara FC, de landskampioen van Malta, leidde het in het Centenary Stadium Ta’Qali aan de rust met 1-0 dankzij een doelpunt even over het kwartier van Amélie Delabre na een assist van Sarah Wijnants die de bal mooi diep gespeeld kreeg van Stefania Vatafu (1-0, 16de minuut). De Belgische landskampioen domineerde het duel maar kon pas In het begin van de tweede helft op korte tijd definitief het verschil maken met goals van Marie Minnaert (2-0, 51ste minuut) en Luna Vanzeir (3-0, 53ste minuut). Marie Minnaert scoorde met links van dichtbij en via de paal na een voorzet van Nikki Ijzerman die door Luna Vanzeir doorgekopt werd. Luna Vanzeir trapte binnen met links nadat Stefania Vatafu op aangeven van Sarah Wijnants de zestien binnengedrongen was en niet voor eigen succes ging maar rustig afspeelde naar het nieuwe nummer 30 van vrouwelijk Anderlecht die zo voorlopig in alle officiële wedstrijden van haar nieuwe club wist te scoren! Aude Waldbillig moest iets minder dan een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd wel nog een schot van de Japanse Yuna Hazekawa in hoekschop duwen (77ste minuut) maar verder maltees gevaar kwam er niet! RSC Anderlecht hield de controle en het wist in de toegevoegde tijd de score nog verder op te drijven met opnieuw twee doelpunten kort na elkaar via twee speelsters die invielen. Eerst dikte de Nederlandse Maxime Bennink aan tot 4-0 na een assist van Sarah Wijnants (90ste + 3′ minuut) en vervolgens zette de van Guingamp overgekomen Laurie Teinturier met een kopbal na opnieuw een voorzet vanop rechts van Sarah Wijnants de 5-0-eindstand op het bord (90ste + 5′ minuut).

***RSC Anderlecht – Birkirkara FC 5-0 (rust: 1-0);

Doelpunten: 16′ Amélie Delabre 3-0, 51′ Marie Minnaert 2-0, 53′ Luna Vanzeir 3-0, 90′ + 3′ Maxime Bennink 4-0, 90′ + 5′ Laurie Teinturier 5-0.

Bekijk een samenvatting van dit duel met dank aan RSC Anderlecht TV / Mauve TV:

RSC Anderlecht mag nu uitkijken naar de play-offs van de UEFA Women’s Champions League met de heenwedstrijd op woensdag 18 of donderdag 19 september 2024 en de terugwedstrijd een week later op woensdag 25 of donderdag 26 september 2024. De mogelijke tegenstanders bij de loting op maandag 9 september 2024 om 13 uur in het Zwitserse Nyon zijn Benfica, Slavia Praag, Sankt Pölten, AS Roma, FC Twente, Valerenga uit Noorwegen en Vorskla Poltava uit Oekraïne.

***Bekijk hieronder alle uitslagen van de wedstrijden in het ‘Kampioenenspoor’.

BIIK Shymkent (Kazachstan), Apollon Ladies ondanks een doelpunt van Celien Guns (Cyprus) en Gintra (Litouwen) werden uitgeschakeld door een ploeg met een mindere coëfficiënt namelijk door het Turkse Galatasaray, het Sloveense Mura en het Schotse Celtic.

Wedstrijden voor de derde plaats:

***Hier kan U alle uitslagen vinden van de wedstrijden in het ‘Ligaspoor’.

Het Nederlandse Ajax, dat vorig jaar de kwartfinales haalde in de UEFA Women’s Champions League, is uitgeschakeld door het Italiaanse Fiorentina, dat een mindere coëfficiënt had. Ook Breidablik ging onderuit tegen een op papier mindere tegenstander. Sporting CP had eveneens een mindere coëfficiênt.