Share

Op maandag 9 september 2024 vond in het Zwitserse Nyon de loting plaats voor de tweede ronde van de UEFA Women’s Champions League. De Belgische landskampioen RSC Anderlecht was erbij en mocht dus uitkijken tegen wie het zou spelen in de play-offs op weg naar wie weet de allereerste deelname aan de groepsfase van deze competitie.

Aangezien RSC Anderlecht bij deze loting net geen reekshoofd was konden ze in principe sterkere tegenstanders loten zoals ploegen die al aan die groepsfase hadden deelgenomen met Benfica, Slavia Praag, het Oostenrijkse SKN Sankt Pölten of zelfs het Italiaanse AS Roma. Anderzijds kon het met FC Twente, het Noorse Valerenga en Vorskla Poltava uit Oekraïne mogelijk ook een op papier sterkere tegenstander worden. Het was lang wachten vooraleer RSC Anderlecht uit de bus kwam en het leek er zelfs even op dat het op misschien wel de meest gewenste tegenstander zou vallen namelijk Vorskla Poltava. Maar Anne Vonnez, de UEFA Senior Women’s Football Competitions Expert, haalde vrouwelijk paars-wit als zesde team uit de trommel van de niet-reekshoofden en David Gough, die de lotingsceremonie leidde had langs de andere kant het Noorse Valerenga getrokken in plaats van het team uit Oekraïne. RSC Anderlecht werd vervolgens geloot om het eerste duel op woensdag 18 of donderdag 19 september 2024 thuis te spelen vooraleer het de week nadien naar Oslo mag afreizen voor de terugwedstrijd.

Janni Thomsen speelde op vrijdag 12 juli 2024 nog met Denemarken in Sint-Truiden tegen de Belgian Red Flames! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Valerenga haalde net als RSC Anderlecht nog nooit de groepsfase van deze competitie en het moest in de eerste ronde slechts één wedstrijd afwerken om de tweede ronde te halen. Het team van coach Nils Lexerod zat immers in groep 11 van de mini-tornooien namelijk die groep die slechts met 3 teams werd gespeeld. Valerenga moest het dus in het Central Stadium Hagi Academy van Ovidiu opnemen tegen de Roemeense landskampioen Farul Constanta, dat in het eerste duel FK Mitrovica uit Kosovo opzij zette (4-1). Tegen de ploeg van ex-RSCA-spits Laura Rus kwam Valerenga vroeg op achterstand na een doelpunt van Antonia Bratu (0-1, 15de minuut). De situatie zag er op het halfuur nog slechter uit voor de Noorsen want ze kwamen met tien te staan na de uitsluiting van linksachter Selma Pettersen (30ste minuut). Ze gaven echter niet op en in numerieke minderheid wisten ze op wilskracht en mentaliteit het verlies om te zetten in winst. Oudgediende Elise Thorsnes maakte in de toegevoegde tijd van de eerste helft gelijk (1-1, 45ste + 3′ minuut). De Deense captain Janni Thomsen zorgde vroeg in de tweede helft voor de voorsprong (2-1, 48ste minuut) en op minder dan een kwartier voor het einde van de reguliere speeltijd zette centrumspits Karina Saevik de 3-1-eindstand op het bord.

Elise Thorsnes was er in augustus 2019 al bij toen RSC Anderlecht, hier met Laura Deloose, in het Lotto Park speelde tegen LSK Kvinner! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

RSC Anderlecht speelde twee keer eerder Europees vrouwenvoetbal tegen Noorse teams. Het kwalificeerde zich enerzijds in augustus 2019 voor de volgende ronde na o.a. een van de drie groepswedstrijden thuis te winnen tegen LSK Kvinner (3-2) in een groep met verder ook PAOK Saloniki en Linfield. Vorig seizoen liep het in de finalewedstrijd van de eerste ronde in Katowice echter mis tegen SK Brann (0-3-verlies). Daarbij mogen we ook niet vergeten dat SK Brann vorig seizoen tot in de kwartfinale raakte en zelfs een gelijkspel wist af te dwingen in een groepswedstrijd thuis tegen de latere finalist Olympique Lyonnais (2-2).

Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

***Dit is de volledige loting voor de tweede ronde van de UEFA Women’s Champions League.

*In het Kampioenenspoor (Champions Path):

Sankt Pölten (Oostenrijk) – Mura (Slovenië);

Benfica (Portugal) – Hammarby (Zweden);

Osijek (Kroatië) – FC Twente (Nederland);

Galatasaray (Turkije) – Slavia Praha (Tsjechië);

Andrea Staskova, hier in duel met Celia Rigaud van Racing Union Luxemburg, mag het in de tweede ronde van de UWCL 2024/25 met haar nieuwe club Galatasaray opnemen tegen Slavia Praag, een club uit het land waar ze geboren is! Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

AS Roma (Italië) – Servette (Zwitserland);

RSC Anderlecht (België) – Valerenga (Noorwegen);

Vorskla Poltava (Oekraïne) – Celtic Glasgow (Schotland);

*In het Ligaspoor (League Path):

Sporting CP (Portugal) – Real Madrid (Spanje);

Juventus (Italië) – Paris Saint-Germain (Frankrijk);

Paris FC (Frankrijk) – Manchester City (Engeland);

Fiorentina (Italië) – VfL Wolfsburg (Duitsland);

BK Häcken (Zweden) – Arsenal (Engeland);

Heenwedstrijden: Woensdag 18/Donderdag 19 september 2024;

Terugwedstrijden: Woensdag 25/Donderdag 26 september 2024;

De finale van de UWCL 2024/25 zal plaatsvinden in het stadion van Sporting Clube de Portugal! Foto – (c) Sporting CP

De 12 winnaars van deze duels plaatsen zich samen met titelverdediger FC Barcelona, Lyon, Bayern München en Chelsea voor de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League 2024/25 waarvan de loting op vrijdag 27 september 2024 zal plaatsvinden. Nog meegeven dat de finale eind mei volgend jaar zal plaatsvinden in Lissabon en dit in het Estádio José Alvalade, de thuishaven van Sporting Clube de Portugal!

Lees nog meer hierover via:

Website UEFA – UEFA Women’s Champions League 2024/25

Lees ook nog:

Website UEFA – UWCL Records all-time

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

 

Share