Op zaterdag 31 augustus 2024 ging in Colombia de elfde editie van de FIFA U-20 Women’s World Cup 2024 van start. De voorbije dagen stond dus de groepsfase op het programma en inmiddels zijn ook de laatste acht teams bekend die gaan strijden voor deze wereldtitel in het vrouwelijke jeugdvoetbal.

Alle Europese landen die vorig jaar aanwezig waren op het EK Vrouwenvoetbal U19 in België plaatsten zich voor de achtste finales. Spanje, de regerende wereldkampioen, en Duitsland werden eerste in hun groep. Frankrijk, Oostenrijk en Nederland gingen via de tweede plaats verder. Zij moesten dus niet beginnen rekenen om als een van de vier beste derdes verder te gaan. Dat was wel het geval voor Canada, Kameroen, Argentinië en Zuid-Korea die hier met 4 punten beter deden dan Ghana en Paraguay, de twee landen die op de derde plaats eindigden met 3 punten. Vijf teams kwamen door de eerste ronde met het maximum van 9 punten op 9 en dat waren gastland Colombia, titelverdediger Spanje, Brazilië, Noord-Korea en Japan.

Het Franse nationale vrouwenteam U20 stond in de achtste finales tegenover Nederland! Foto – (c) FIFA.com

In de achtste finales stond er met Frankrijk – Nederland in Medellin één Europees duel op het programma en die wedstrijd draaide uit op verlengingen. Noch Frankrijk noch Nederland kwamen met hun best mogelijke team aan de start want voor beide landen stonden er bij Paris FC, FC Twente en Ajax wedsrijden op het programma in de eerste ronde van de UEFA Women’s Champions League. Zij die wel in Colombia waren maakten er in elk geval een boeiend duel van dat uiteindelijk uitdraaide op verlengingen. Juliette Mossard bracht Frankrijk even over het halfuur op voorsprong met een knap schot met rechts (1-0, 33ste minuut) maar de bij de rust ingevallen Jet van Beijeren (SC Heerenveen) zorgde even voor het uur voor de gelijkmaker toen een schot van Fleur Stoit (PSV Eindhoven) nog gered werd door de Franse doelvrouw Feerine Belhadj en zij op de goeie plaats stond om met links binnen te trappen (1-1, 59ste minuut). Nederland had geluk toen in het begin van de 4 minuten toegevoegde tijd van de reguliere speeltijd Liana Joseph, de beloftevollespits van Lyon die eerder op het tornooi al in één wedstrijd vier keer scoorde tegen Fiji, met een schot met rechts van net buiten de zestien de paal trof (90ste + 1′ minuut). Net over halfweg de eerste verlenging was het opnieuw Liana Joseph die nu met een schot met links de Nederlandse doelvrouw Femke Liefting (AZ) tot een parade dwong (97ste minuut). Zes minuten later viel het verdict. Jet van Beijeren stuurde Fleur Stoit door het centrum op het Franse doel af en de speelster van PSV zorgde met rechts voor het winnende Nederlandse doelpunt en dus ook het doelpunt van de kwalificatie voor de volgende ronde (1-2, 103de minuut).

Jet Van Beijeren van SC Heerenveen lukte de gelijkmaker voor Oranje WU20! Foto – (c) FIFA.com

Bekijk de goals uit deze wedstrijd met dank aan FIFA TV:

FIFA TV

De jonge meiden van Oranje moeten het nu in de kwartfinale op zondag 15 september 2024 om 23 uur 30 Nederlandse tijd opnemen tegen gastland Colombia, dat in de achtste finale met 1-0 won tegen Zuid-Korea dankzij een doelpunt van Linda Caicedo na 64 minuten wedstrijd.

Linda Caicedo lukte het doelpunt dat het thuisland naar de kwartfinales bracht! Foto – (c) FIFA.com

De andere kwartfinales zijn Japan – Spanje, een heruitgave van de vorige twee finales op het WK U20 in Costa Rica en in Frankrijk, Verenigde Staten – Duitsland of een duel tussen twee landen die al 3 keer dit WK hebben gewonnen en tot slot Brazilië – Noord-Korea of een duel tussen een land dat al twee keer op de derde plaats eindigde en een land dat al twee keer het tornooi gewonnnen heeft.

Het volledige schema richting de finale van het WK U20 in Colombia! Foto – (c) FIFA.com