Share

Weet U nog wanneer er de laatste keer een wedstrijd van het kampioenenbal in het internationale vrouwenvoetbal in België plaatsvond? Vorig seizoen? Twee seizoenen geleden misschien of moeten we nog verder terug? Geen eenvoudige vraag want een wedstrijd in de UEFA Women’s Champions League in België. Dat is op zich redelijk uniek. Vandaar dat U op woensdagavond 18 september 2024 misschien toch best naar het Koning Boudewijnstadion trekt voor de heenwedstrijd in de tweede ronde tussen RSC Anderlecht en het Noorse Valerenga IF met als inzet een plaatsje in de voorlopig nog groepsfase van deze competitie in het seizoen 2024/25.

Charlotte Tison wordt gefeliciteerd door Silke Leynen na het openingsdoelpunt voor RSC Anderlecht tegen Benfica (55ste minuut). Foto – (c) Sportpix.be / Sevil Oktem

Precies 3 jaar en 10 maanden, 200 weken of 1400 dagen zolang is het geleden dat er nog eens een wedstrijd in de UEFA Women’s Champions League in België gespeeld werd. Destijds op woensdag 18 november 2020 kreeg RSC Anderlecht in het Lotto Park het bezoek van Benfica, een duel dat vanwege Covid en de vele reisbeperkingen in één wedstrijd en voor lege tribunes moest gespeeld worden. Wie er die avond bij was weet nog dat er toen één speelster van zich liet spreken door de twee doelpunten voor de bezoekers te scoren nadat Charlotte Tison vrouwelijk paars-wit op voorsprong had gebracht. De Braziliaanse Nicole Raysla zorgde in de 78ste minuut, nadat ze de bal op rechts had gekregen van Carole Costa en Silke Leynen op het verkeerde been zette, vooral met haar tweede goal voor een Europees topmoment in het Lotto Park.

Bekijk de dubbel van de Braziliaanse Nicole Raysla voor Benfica op bezoek bij RSC Anderlecht op woensdag 18 november 2020 dankzij Vrouwenteam TV:

Benfica werd nadien in de 1/32ste finales uitgeschakeld door Chelsea, dat in dat seizoen 2020/21 telkens na heen- en terugwedstrijden met rechtstreekse uitschakeling (de groepsfase bestond zelfs nog niet) voor het eerst de finale zou halen en in Göteborg verloor tegen FC Barcelona (0-4), dat voor het eerst deze Europabeker won.

Een vrije trap voor Benfica op bezoek bij RSC Anderlecht op woensdag 18 november 2020 met van links naar rechts de Nigeriaanse Christy Ucheibe, de Braziliaansen Ana Vitoria Kliemaschwsk Araujo en Nycole Raysla Silva Sobrinho en de Portugese Carole Costa. Foto – (c) Sportpix.be / Dirk Vuylsteke

Sindsdien speelde vrouwelijk RSC Anderlecht nog wel Europees maar dat gebeurde telkens buitenshuis. In het seizoen 2021/22 in het Kroatische Osijek waar eerst gewonnen werd tegen Hayasa, de kampioen van Armenië (3-0), om vervolgens onder leiding van Johan Walem uitgeschakeld te worden door NK Osijek (0-1). In 2022/23 moest RSC Anderlecht naar Polen waar het in Lodz onder leiding van Dave Mattheus eerst UKS SMS Lodz opzij zette 2-3-winst om vervolgens na strafschoppen uitgeschakeld te worden door het Finse KuPS Kuopio (2-2 na verlengingen en 4-3 na strafschoppen). Vorig seizoen dan ging vrouwelijk paars-wit opnieuw naar Polen waar eerst overtuigend gewonnen werd tegen GKS Katowice (5-0) maar in de beslissende wedstrijd tegen het Noorse SK Brann ging vrouwelijk paars-wit onderuit (3-0). Dit seizoen wist de Belgische landskampioen onder leiding van coach Dennis Moerman wel door te stoten naar de tweede ronde waardoor het voor het eerst uitzicht krijgt op deelname aan de lucratieve groepsfase van de UEFA Women’s Champions League. Nadat RSC Anderlecht op Malta overtuigend won tegen Rode Ster Belgrado (4-1) wist het ook Birkirkara FC, de kampioen van Malta, opzij te zetten (5-0).

U kan er deze woensdagavond 18 september 2024 nog bij zijn in het Koning Boudewijnstadion. Tickets zijn te verkrijgen via de website van RSC Anderlecht en kosten 10 euro.

Website RSC Anderlecht – Ticketing

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

 

Share