Op woensdag 25 september 2024 stonden de eerste vier van de twaalf terugwedstrijden in de tweede ronde van de UEFA Women’s Champions League op het programma. Het was uitkijken of de Belgische landskampioen RSC Anderlecht historie zou schrijven en zich alsnog voor de allereerste keer zou weten te plaatsen voor de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League.

Foto – (c) Valerenga Fotball Damer

De opdracht vooraf was heel duidelijk. Er moest minstens gescoord en met een doelpunt verschil gewonnen worden tegen de Noorse landskampioen Valerenga iF in Oslo om eventueel te kunnen hopen op meer. Verlengingen en wie weet strafschoppen. Niet eenvoudig als je al weet dat je in de heenwedstrijd meer dan een helft met elf tegen tien er niet in slaagde om te scoren. Maar goed in voetbal is alles mogelijk en dus moet je ook altijd geloven in de opdracht. RSC Anderlecht hield wel lang stand op bezoek bij Valerenga maar de thuisploeg ook maar enigszins bedreigen zat er niet echt in. In het derde deel van de wedstrijd ging vrouwelijk paars-wit uiteindelijk ook onderuit. Thea Bjelde zorgde voor het openingsdoelpunt (1-0, 70ste minuut), de Deense captain Janni Thomsen verdubbelde de score (2-0, 75ste minuut) en Karina Saevik profiteerde vervolgens nog optimaal van een misverstand tussen Aude Waldbillig en Silke Vanwynsberghe om de eindstand op het bord te brengen (3-0, 81ste minuut). De Belgische landskampioen moest dus uiteindelijk nog met een nederlaag met drie doelpunten verschil terug huiswaarts keren. Een zwaar verdict! Het toont aan dat er nog heel veel werk aan de winkel is op alle vlakken. Het Belgische vrouwenvoetbal heeft nog altijd geen team in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League. Het moet nog altijd die uitschieter van het seizoen 2007-08 voorleggen als topprestatie toen het bescheiden Rapide Wezemaal zonder veel middelen en met een wel bijzonder beperkte kern (Femke Maes was er zelfs niet meer bij) de kwartfinale van de UEFA Women’s Cup haalde nadat het eerst een groep met het Portugese 1 ° de Dezembro, het Kroatische Osijek en het Welshe Cardiff City Ladies met een 9 op 9 won en vervolgens in de tweede ronde ook verder kwam in een groep met de latere winnaar 1.FFC Frankfurt, het Engelse Everton Ladies en Valur Reykjavik uit Ijsland. In de kwartfinales ging het vervolgens in november 2007 wel onderuit tegen de latere verliezende finalist Umea toen nog met Hanna Ljungberg, de Braziliaanse Marta en de jonge Zwitserse Ramona Bachmann.

Valerenga IF mocht na afloop vieren met de toeschouwers! Het speelt straks voor het eerst in de groepsfase van de UWCL! Foto – (c) Valerenga Fotball Damer

Valerenga IF mag dus in oktober 2024 debuteren in de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League en dat is ook het geval voor Galatasaray, de Turkse landskampioen die dit jaar in Luxemburg debuteerde op Europees vlak. Na de 2-2 thuis tegen Slavia Praag kwam het in de Tsjechische hoofdstad even over het halfuur op achterstand na een owngoal van Eda Karataş die een voorzet van Molly McLaughlin in eigen doel devieerde (1-0, 31ste minuut) maar een kopbal van Arzu Karabulut na een voorzet van Berna Yeniçeri kort na de rust (1-1, 51ste minuut) bezorgde het team van coach Metin Ülgen een extra half uur. In die verlengingen was het Nazlican Parlak uit Azerbeidzjan die na een assist van Sağre Öztürk voor het winnende doelpunt en de kwalificatie voor Galatasaray tekende (1-2, 100ste minuut). Slavia Praag was er in de voorbije twee edities telkens bij. Dat zal in de campagne 2024/25 dus niet het geval zijn.

U kan het volledige duel herbekijken dankzij Galatasaray TV:

Ook het Zweedse Hammarby mag zich straks voor het eerst opmaken voor de groepsfase van de UEFA Women’s Champions League en dat ondanks het feit dat het thuis met 1-2 verloor tegen het Portugese Benfica, dat in het tussenseizoen zowel Francisca ‘Kika’ Nazareth (FC Barcelona) als Jéssica Silva (NJ/NY Gotham FC) zag vertrekken. Julie Blakstad zorgde even over het kwartier op aangeven van Vilde Hasund voor het openingsdoelpunt waardoor Hammarby dus terug helemaal in evenwicht stond met de Portugese landskampioen. Benfica moest dus minstens scoren wilde het voor het vierde jaar op rij in de groepsfase van de UWCL staan. Het slaagde daar echter niet in en de wedstrijd leek op verlengingen te gaan uitdraaien. Toen iedereen zich met dat extra halfuur verzoend had sloeg Hammarby ongenadig toe. Emilie Joramo zette bij de laatste aanval van Hammarby voor en Cathinka Tandberg reageerde aan de eerste paal sneller dan Carole Costa om de Duitse doelvrouw Lea Pauels te kloppen (0-2, 90ste + 5′ minuut). Hammarby vierde de kwalificatie luidruchtig met een honderdtal meegereisde fans!

Hammarby na de verrassende winst op bezoek bij Benfica! Foto – (c) Hammarby Fotboll

VfL Wolfsburg won na de heenwedstrijd op bezoek bij Fiorentina (0-7) nu ook de terugwedstrijd voor eigen publiek in het AOK Stadion met ruime cijfers. Het werd 5-0 dankzij doelpunten van de Nederlandse Fenna Kalma (1-0, 3de minuut) een dubbel van Vivien Endemann (2-0, 33ste en 3-0, 49ste minuut) en goals van Jule Brand (4-0, 77ste minuut) en de ingevallen Tabea Sellner (5-0, 89ste minuut). Nog meegeven dat Lynn Wilms na 16 minuten een strafschop tegen de lat trapte en dat Lucia Pastrenge, de spits van de bezoekers, in de toegevoegde tijd nog een tweede gele kaart en dus uitgesloten werd (90ste + 3′ minuut). VfL Wolfsburg, tweevoudig winnaar van de UWCL, is er na een jaar afwezigheid terug bij in de groepsfase van de UWCL!

Bekijk de samenvatting van dit duel met dank aan VfL Wolfsburg TV:

Op donderdag 26 september 2024 zijn er nog acht terugwedstrijden in de tweede ronde van de UEFA Women’s Champions League. Het wordt uitkijken of er daar eventueel nog meer verrassingen vallen te noteren.