Op zaterdag 19 oktober 2024 verloor titelverdediger RSC Anderlecht voor het eerst dit seizoen in de Women’s Lotto Super League. Dat gebeurde in het Gemeentelijk Sportstadion van Aalter op bezoek bij bekerhouder Club YLA.

Club YLA voor hun thuisduel in Aalter tegen landskampioen RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Zag het er na de thuisoverwinning van RSC Anderlecht tegen OH Leuven Women op zaterdag 12 oktober 2024 nog naar uit dat de regerende Belgische landskampioen op weg was naar een seizoen zonder nederlaag dan is daar een week later al verandering in gekomen. Standard slaagde er op woensdag 16 oktober 2024 al bijna in om vrouwelijk paars-wit als eerste in deze competitie te verslaan maar een doelpunt van Luna Vanzeir hield de ongeslagen status van de titelverdediger nog overeind. Drie dagen later gebeurde het dan toch de eerste competitienederlaag van RSC Anderlecht, de voorbije zeven seizoenen telkens Belgisch landskampioen.

Jody Vangheluwe (Club YLA) in duel met Laurie Teinturier (RSC Anderlecht). Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

RSC Anderlecht domineerde op bezoek bij Club YLA maar het had pech in de afwerking eerst met een kopbal van Luna Vanzeir die nog van de lijn werd gehaald door Isabelle Iliano en vervolgens met een schot van in de zestien met rechts van Laura De Neve die via de lat over het Brugse doel ging. Halfweg de eerste helft kon Davinia Vanmechelen even dreigen maar haar poging werd door Aude Waldbillig met de voet uit het doel gehouden (23ste minuut). Het was uiteindelijk de voor de geblesseerde Sarah Wijnants ingevallen Maxime Bennink, die na een voorzet vanop rechts van Laurie Teinturier, vrouwelijk paars-wit op voorsprong trapte (0-1, 40ste minuut).

De Nederlandse Maxime Bennink viel in en scoorde bijna meteen voor RSC Anderlecht op bezoek bij Club YLA! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

Maar die score stond niet lang op het scorebord want Lara Kristin Pedersen, de Ijslandse die recent de overstap maakte van Fortuna Sittard, kopte Club YLA na een vrije trap van Rania Boutiebi vanop rechts via de vingertoppen van Aude Waldbillig terug op gelijke hoogte (1-1, 42ste minuut). Club YLA had zelfs nog met een voorsprong de rust kunnen ingaan maar Clementine Reynebeau zag haar poging van dichtbij nog gered door Aude Waldbillig die ook nog de rebound van Rania Boutiebi in hoekschop devieerde (43ste minuut).

Lara Kristin Pedersen kopte in haar tweede competitieduel voor Club YLA haar eerste goal tegen de netten! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

In het begin van de tweede helft mikte eerst Luna Vanzeir met links over het Brugse doel (48ste minuut) en even later was het Stefania Vatafu die op aangeven van Laurie Teinturier een geplaatste bal met rechts nipt naast het doel verdedigd door Jorijn Covent zag gaan (51ste minuut). Aan de overkant redde Aude Waldbillig vervolgens een poging van Chloé Vande Velde en even later ging een schot van Davinia Vanmechelen hoog over doel. Anderlecht dreigde nog even toen Luna Vanzeir vanop de zijlijn in duel met Amy Littel richting het Brugse doel vertrok maar haar voorzet vanop de achterlijn geen afwerker vond (69ste minuut). Kort daarna was het even later aan de andere kant van het veld wel raak. RSC Anderlecht kreeg een Brugse hoekschop niet helemaal weggewerkt en het was uiteindelijk Clementine Reynebeau die de bal met rechts als een echte spits laag in het Anderlechtse doel trapte (2-1, 71ste minuut). Het tweede doelpunt al dit seizoen van dit jonge talent.

Club YLA heeft voor een tweede keer gescoord via Clementine Reynebeau. Hier zie je ze als tweede van links naast captain Isabelle Iliano, Amy Littel en Lara Kristin Pedersen, die het eerste doelpunt lukte voor Club YLA! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

RSC Anderlecht wilde nadien nog wel terugkomen maar het kreeg geen echte kansen meer. Club YLA is zo het eerste team in deze competitie 2024/25 die de Belgische landskampioen een nederlaag toediende. Belangrijk ook voor coach Inka Grings, die na een zwakke start met 6 op 21 in de eerste ronde, nu toch op een prestigieuze overwinning kan terugkijken.

Inka Grings, de coach van Club YLA, juicht na de prestigewinst tegen titelverdediger RSC Anderlecht! Foto – (c) Sportpix.be / David Catry

***DIGEST

Women’s Lotto Super League – 8ste speeldag 2024/25;

Zaterdag 19 oktober 2024 – Gemeentelijk Sportstadion, Aalter;

Club YLA – RSC Anderlecht 2-1 (rust: 1-1);

Doelpunten: 40′ Maxime Bennink 0-1, 42′ Lara Kristin Pedersen 1-1, 71′ Clementine Reynebeau 2-1.

Bekijk een samenvatting van deze wedstrijd met dank aan Mauve TV:

Bekijk de fotoreportage van David Catry rond Club YLA – RSC Anderlecht via:

PS: In de andere duels op deze achtste speeldag in de Women’s Lotto Super League won Standard in de Elindus Arena op bezoek bij SV Zulte Waregem 0-1, noteerden we uitwinst voor KRC Genk Ladies bij KVC Westerlo Ladies 1-3 en haalde OH Leuven Women zwaar uit tegen KAA Gent Ladies 5-0!