Share

Wie mag straks als eerste Belgische speelster een eigen voetbalschoen afgeven om die nadien te laten omtoveren tot een exemplaar van 24 karaats goud ? Dat is de vraag die iedereen zich op deze woensdag 8 februari 2017 stelt want op deze avond rond de klok van 22 uur wordt de naam van de allereerste winnares, zeker een Belgian Red Flame, bekend gemaakt.

Foto – (c) VTM

Het wordt volgens Het Laatste Nieuws van deze woensdag 8 februari 2017 een strijd tussen Aline Zeler (Standard), Janice Cayman (van het Franse Montpellier) en Tessa Wullaert (van het Duitse VfL Wolfsburg). Collega Pieter Jan Calcoen liet bondscoach Ives Serneels de winstkansen inschatten in het artikel op pagina 30 van de sportkrant onder de titel ‘Welke Red Flame schrijft geschiedenis?’

Waarom het zo lang duurde vooraleer die eerste vrouwelijke Gouden Schoen er kwam is vooral een kwestie van ouderwetse mentaliteit. Goeie Belgische vrouwelijke voetballers waren er immers al veel eerder getuige ‘het Gouden Muiltje’ dat Femke Maes in 2002 al kreeg (jaren voor ze als eerste Belgische met FCR 2001 Duisburg een Europabeker won) maar de Belgische nationale vrouwenvoetbalploeg had zich nog nooit eerder weten te plaatsen voor een groot tornooi. Het is jammer dat het daarop wachten was om het Belgische vrouwenvoetbal eindelijk die erkenning te geven.

Als je dan toch een blik op de geschiedenis wil werpen kan je vaststellen dat bij de mannen de allereerste officiële voetbalcompetitie in België gespeeld werd in het seizoen 1895/1896. Het duurde daar tot na de twee Wereldoorlogen en na het seizoen 1953/54, de 50ste competitie, vooraleer er een Gouden Schoen kwam met de legendarische Rik Coppens als eerste winnaar!

Bij de vrouwen werd er voor het eerst een officieel kampioenschap door de KBVB georganiseerd in 1971/72. De eerste vrouwelijke Gouden Schoen, die van 2016, wordt nu voor het eerst door Het Laatste Nieuws uitgereikt in 2017 of in het 46ste seizoen, dus als je zou vergelijken zelfs iets eerder dan bij de mannen …

Maar met Sparkle in 2015 was het vrouwenvoetbal zelf al begonnen met een traditie waarbij Tessa Wullaert als eerste winnares werd gekozen. Dat evenement staat later dit jaar op zondag 4 juni 2017 opnieuw op het programma in Oostende en zal ook verder blijven bestaan als eerste opvolger van het Gouden Muiltje.

De voorlopige onderscheidingen uit het Belgische vrouwenvoetbal en de winnaressen!

Het Gouden Muiltje:
2002: Femke Maes

The Sparkle:
2015: Tessa Wullaert;
2016: Aline Zeler.

Nevenklassementen:
The Sparkle – Beste Belgische belofte:
2015: Julie Biesmans;
2016: Tine De Caigny;

The Sparkle – Beste doelvrouw:
2015: Nicky Evrard;
2016: Justien Odeurs.

The Sparkle – Beste doelschutter Eerste klasse:
2016: Lucinda Michez.

Lees meer over The Sparkle via:
The Sparkle
en via:
Vrouwenteam.be
en via:
Vrouwenteam.be

Bekijk alle laureaten van The Sparkle:
The Sparkle

Bekijk de erelijst van Femke Maes:
Website Femke Maes

Voor alles over de Gouden Schoen van dit jaar kan U hier terecht:
VTM – Nieuws – Stadion

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share