Het was een drukke voetbaldag in Tubeke waar niet alleen de plaatselijke AFC het op zondagnamiddag 12 februari 2017 in de Proximus League 1B opnam tegen KSV Roeselare maar waar ook de allereerste oefeninterland van dit kalenderjaar voor de Belgian Red Flames U17 op het programma stond tegen de leeftijdsgenoten uit Denemarken. Daarvoor moest je op het Nationaal Voetbalcentrum zijn waar dezer dagen ook het Russische Zenit Sint-Petersburg in het Martin’s Red Hotel verblijft en het oefenveld van de Rode Duivels (waar afgelopen vrijdag nog de vrouwelijke classico RSC Anderlecht-Standard werd gespeeld) huurt!

De toeschouwers zoeken hun plaatsje in de kleine tribune! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Dat was overigens de reden waarom de Belgian Red Flames U17 op het door de wind ijzig koude middelste veld in Tubeke moesten spelen waar voor de toeschouwers slechts een kleine tribune aanwezig is. Nadat Denemarken had afgetrapt duurde het even voor er een eerste doelkans viel maar de bedrijvige Dajan Hashemi mikte naast (6de minuut). Net voor het kwartier kwam Inara Bouker voor België opzetten maar via de Deense doelvrouw Katrine Kleven ging de bal in hoekschop! Even voor het halfuur probeerde de jarige Lisa Petry het maar haar schot werd ook gekeerd door de Deense doelvrouw. En daarna probeerde Denemarken het nog eens maar het schot van Janni Thomsen was te zwak om Hazel Engelen te bedreigen (30ste minuut). Na 40 minuten wedstrijd, halfweg dus stond het nog 0-0.

Het Deense nationale vrouwenvoetbalteam U17. Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Ook in de tweede helft bleven beide teams aan elkaar gewaagd met nu eerst een poging van captain Karlijn Knapen op de Deense doelvrouw (45ste minuut) gevolgd door een solo over links en een schot van de Deense Maria Herdel Pedersen dat over het Belgische doel ging (49ste minuut). Net voor het kwartier was er dan een vrije trap voor Denemarken maar de poging van Caroline Pleidrup werd eenvoudig uit doel gehouden door Hazel Engelen! En dan viel er plots een Belgisch doelpunt. De bal belandde op links via de ingevallen Laurine Van Tieghem en Lisa Petry bij de ook al ingevallen Morgane Aelen. De speelster van het beloftenteam van Standard gaf de bal vervolgens perfect af richting de aanstormende Eva De Baets en haar schot met rechts ging knap hoog in doel binnen (1-0, 56ste minuut). België nam het heft in handen en het kon bijna de voorsprong verdubbelen toen Lisa Petry de bal mooi aannam en in de draai maar nipt naast schoot (60ste minuut). Denemarken gaf echter niet op en het kwam na de pauze tot flink wat hoekschoppen. Het zou België zuur opbreken want na een geharrewar waarbij de bal door de Belgische verdediging eerst nog gekeerd werd kon de ingevallen Malaika Hashmi eerst voor de gelijkmaker zorgen (1-1, 67ste minuut) en drie minuten later stond Malaika Hashmi opnieuw op de goede plaats om dit keer een hoekschop vanop links rechtstreeks in doel te trappen (1-2, 70ste minuut). De Belgian Red Flames U17 wilden daarna nog wel het gelijkspel afdwingen maar dat lukte helaas niet meer. Nu dinsdag 14 februari 2017 spelen beide teams opnieuw tegen elkaar op het Nationaal Voetbalcentrum in Tubeke. De aftrap is dan om 11 uur ‘s ochtends!

De Belgian Red Flames U17 voor hun oefenduel tegen Denemarken! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Ook nog melden dat even verderop in het Stade Leburton van Tubeke het duel tussen AFC Tubeke en KSV Roeselare, de winnaar van de eerste periode in de Proximus League, op 3-1 eindigde. Daar stond het bij de rust 1-1 en vielen in het slot nog twee doelpunten waardoor Tubeke uiteindelijk met 3-1 won. Met nog 2 wedstrijden in de 2de periode en 6 punten achterstand op Lierse, dat zaterdagavond met 0-2 won op R. Antwerp FC, zijn we dus in de Proximus League op weg naar een promotieduel na de competitie tussen KSV Roeselare en Lierse.

Een beeld van AFC Tubeke – KSV Roeselare in het Stade Leburton van Tubeke! Foto – (c) Vrouwenteam.be / MaMPict

Uitslagen op zondag 12 februari 2017:

* Oefeninterland nationale jeugdteams:

België U17 – Denemarken U17 1-2 (rust: 0-0);

Doelpunten: 56′ Eva De Baets 1-0, 67′ Malaika Hashmi 1-1, 70′ Malaika Hashmi 1-2.

* Oefenduel in Zweden:

Kristianstads DFF – Asarums IF FK 7-0 (rust: 3-0)
Belgian Red Flame Tine Schryvers scoorde 2 keer (de 3-0 en de 7-0) waarvan 1 na een assist van Lorca Van De Putte, de Belgian Red Flame die afgelopen woensdag 8ste eindigde in de eerste vrouwelijke Gouden Schoen! Die assist kwam er bij het laatste doelpunt van Kristianstads DFF!

* Duitse vrouwelijke Bundesliga – Inhaalwedstrijd 11de speeldag:
FF USV Jena – VfL Wolfsburg 1-2.
Doelpunten: 47′ Lucie Vonkova 1-0, 61′ Nilla Fischer 1-1, 65′ Nilla Fischer 1-2.
Gouden Schoen Tessa Wullaert speelde 87 minuten vooraleer vervangen te worden door Anna Blässe.

* Frankrijk – D1 Féminine – 14de speeldag:

Bordeaux – Montpellier 1-2 (rust: 1-0);

Doelpunten: 45′ Sarah Cambot 1-0, 52′ Sandie Toletti 1-1, 64′ Janice Cayman 1-2.

Janice Cayman, afgelopen woensdag 2de bij de verkiezing van de eerste vrouwelijke Gouden Schoen scoorde het winnende doelpunt op bezoek bij Bordeaux in de rebound. Ze was goed gevolgd nadat een schot van Sandie Toletti door de lokale doelvrouw Launay werd gekeerd!

In de stand bovenaan verandert er weinig want zowel Lyon als PSG wonnen eveneens hun wedstrijd. Lyon – Juvisy werd 5-2 (de Amerikaanse Alex Morgan begon op de bank en mocht na de rust Ada Hegerberg vervangen, scoren deed ze nog altijd niet voor Lyon!) en PSG – Saint-Etienne 4-0. Marseille – Albi werd 3-1 maar Belgian Red Flame Sara Yüceil was er vanwege een blessure niet bij. In de stand is Lyon leider met 36 punten uit 13 duels, PSG heeft 35 punten uit 14 duels en Montpellier 34 punten uit 14 wedstrijden.

* D2 Féminine – 14de speeldag:
Lille OSC – Lorient 4-0 (rust: 0-0);
Doelpunten: 15′ Ludivine Butel 1-0, 32 ‘Marine Dafeur 2-0, 34′ Jana Coryn 3-0, 45′ + 1′ Silke Demeyere 4-0.

Rijsel blijft leider met 33 punten uit 14 duels, 5 meer dan Arras, dat op de 14de speeldag niet verder kwam dan 0-0 bij Saint-Malo!

* Proximus League – 1B:

Tubeke – KSV Roeselare 3-1 (rust: 1-1);

Doelpunten: 6′ Megan Laurent 1-0, 16′ Samy Kehli 1-1, 88′ Megan Laurent 2-1, 90′ + 1′ Jordan Henri 3-1.

* Jupiler Pro League – 1A:
RSC Anderlecht – SV Zulte Waregem 4-2;
Doelpunten: 2′ Mbaye Leye 0-1, 22′ Sofiane Hanni 1-1, 42′ Massimo Bruno 2-1, 46′ Youri Tielemans 3-1, 53′ Mbaye Leye 3-2, 90′ Alexandru Chipciu 4-2.

Lokeren – Club Brugge 1-0 (rust: 1-0).
Doelpunt: 27′ Tom De Sutter 1-0.
Kersvers Gouden Schoen José Izquierdo kreeg in de 86ste minuut een gele kaart!