Share

De Belgian Red Flames zijn bij hun tweede deelname aan de Cyprus Women’s Cup zevende geworden. Dat gebeurde na het beter omzetten van de strafschoppen in het duel tegen Oostenrijk dat na 90 minuten op een gelijkspel eindigde.

Na de zware nederlaag op de laatste speelag van de groepsfase tegen Noord-Korea (4-1) ging het team van bondscoach Ives Serneels in Larnaca op zoek naar een tweede overwinning in de Cyprus Women’s Cup in de wedstrijd met de zevende plaats als inzet tegen Oostenrijk. Het werd opnieuw niet makkelijk want Oostenrijk speelde met pressing en heel agressief wat in de toegevoegde tijd van de wedstrijd nog resulteerde in een uitsluiting voor Sophie Maierhofer na twee gele kaarten! Op dat ogenblik stond het 1-1 nadat Tessa Wullaert, met haar 30ste doelpunt ooit voor de Belgian Red Flames, op aangeven van Davinia Vanmechelen de score even over het uur had geopend toen ze de bal onder de Oostenrijkse doelvrouw Manuela Zinsberger doorschoof (63ste minuut) en Verena Aschauer de bordjes in het laatste kwartier in evenwicht had gebracht (1-1, 78ste minuut).

Op de Cyprus Women’s Cup worden geen verlengingen gespeeld en dus kwamen er strafschoppen aan te pas om te beslissen wie zevende werd op dit tornooi! In 2015 ging België in dit onderdeel nog onderuit in de wedstrijd voor de 11de plaats tegen Zuid-Korea (3-5) maar dit keer haalden de Belgian Red Flames het laken wel naar zich toe. Na een 2-0 voorsprong via Lien Mermans (1-0) en Janice Cayman (2-0) werd het eerst nog gelijk na succesvolle pogingen van Virginia Kirchberger (2-1) en Isabella Kresche (2-2). Tussendoor hadden Sarah Puntigam voor Oostenrijk en Tessa Wullaert voor België wel gefaald vanop de stip. Aline Zeler trapte de zevende strafschop in de reeks van 2 x 5 binnen en dat bleek uiteindelijk ook de winnende trap te zijn want zowel Viktoria Pinther, Maud Coutereels als Nicole Billa vonden de weg naar het net niet meer!

Bekijk de beelden met de goals in België – Oostenrijk met dank aan de KBVB:

België blijft dus als 7de Oostenrijk voor in de eindstand van de Cyprus Women’s Cup en ook teams als Nieuw Zeeland, Hongarije, Italië en Tsjechië. Nieuw-Zeeland won met 3-1 tegen Hongarije voor de 9de plaats terwijl Italië in de wedstrijd voor de 11de plaats voor een doelpuntenfestival zorgde tegen Tsjechië want het werd daarin maar liefst 6-2. Schotland, een van de volgende tegenstanders van de Belgian Red Flames begin april 2017 in Leuven, eindigde vijfde door het na een 0-0-gelijkspel tegen Wales eveneens te halen na strafschoppen (6-5). Noord-Korea, het land waartegen de Belgian Red Flames zwaar onderuit ging, eindigde 3de nadat het met 2-0 won tegen Ierland. Om 18u30 lokale tijd spelen Zwitserland en Zuid-Korea nog de finale!

Afsluitend kan je dit vrienschappelijk tornooi voor het team van bondscoach Ives Serneels als een goede voorbereiding beschouwen op het toekomende EK in Nederland. De Belgian Red Flames boekten goeie resultaten tegen teams die straks ook bij onze noorderburen in andere groepen aanwezig zijn. De 2-2 tegen Zwitserland was knap, de 4-1-winst tegen Italië overtuigend en hoopgevend en het 1-1-gelijkspel tegen Oostenrijk niet onlogisch. De Belgian Red Flames scoorden bovendien in elke wedstrijd op dit tornooi en daar waren toch ook een paar mooie doelpunten bij. Alleen jammer dat men ook de buitenwereld niet wil laten zien hoe het tegen Noord-Korea verkeerd liep. Ook daarin zal men in het Belgische vrouwenvoetbal en bij de KBVB eindelijk eens volwassen moeten worden door ook beelden te tonen als het eens wat tegenzit. Pijnlijk tenslotte zijn de blessures waarmee speelsters in Cyprus te kampen kregen en uitvielen en waardoor het EK voor bijvoorbeeld Justine Vanhaevermaet (RSC Anderlecht), die een kruisbandletsel aan de rechterknie opliep die een operatie noodzakelijk maakt, nu al voorbij is.

* Dit waren alle uitslagen van de Belgian Red Flames op de Cyprus Women’s Cup 2017:

Groepsfase:
01/03/2017: België – Zwitserland 2-2;
03/03/2017: Italië – België 1-4;
06/03/2017: Noord-Korea – België 4-1;

Wedstrijd voor de 7de plaats:
08/03/2017: België – Oostenrijk 1-1 na 90 minuten, 3-2 na strafschoppen.

België eindigde dus bij zijn 2de deelname aan de Cyprus Women’s Cup als 7de! Van de 4 duels won het er 1, speelde het 2x gelijk (waarbij 1 duel via de strafschoppen gewonnen werd), en verloor het 1 keer. Het scoorde 8 keer en het kreeg 8 doelpunten tegen.

* De volgende afspraken met de Belgian Red Flames zijn:

Op zaterdag 8 april 2017 om 15 uur spelen de Belgian Red Flames Am Kehrweg in Eupen vrienschappelijk tegen Spanje waarna op dinsdag 11 april 2017 om 20 uur dan het oefenduel op Den Dreef in Leuven volgt tegen Schotland.

Op dinsdag 25 april 2016 is er dan de loting voor de voorrondes van het WK 2019 in Frankrijk waarbij de Belgian Red Flames hun tegenstanders zullen te weten komen op weg naar het volgende grote internationale tornooi!

Op dinsdag 13 juni 2017 om 20 uur spelen de Belgian Red Flames eveneens op Den Dreef in Leuven tegen vice-wereldkampioen Japan.

In de zomer van 2017 staat vervolgens het EK in Nederland op het programma met duels in de groepsfase tegen achtereenvolgens Denemarken (op zondag 16 juli 2017 in Doetinchem), Noorwegen (op donderdag 20 juli 2017 in Breda) en Nederland (op maandag 24 juli 2017 in Tilburg). Deze wedstrijden zal U rechtstreeks kunnen bekijken op Eén en Sporza en ook op de RTBf.

Voor nog meer over België – Oostenrijk:
Vrouwenteam.be

Share