Share

Abby Wambach, de FIFA Women’s World Player van 2012, zal op woensdag 16 december in New Orleans afscheid nemen als voetbalster in de oefenwedstrijd met de Verenigde Staten tegen China. De 35-jarige spits maakte dat bekend op het Witte Huis waar het Amerikaanse nationale vrouwenteam door president Barack Obama een eerbetoon kreeg voor de op zondag 5 juli 2015 in het Canadese Vancouver veroverde wereldtitel.

Abby Wambach is de speelster die met 184 goals in 252 wedstrijden het meest interlanddoelpunten achter haar naam heeft staan in de wereld. Er is zelfs geen mannelijke voetballer die beter doet.

Abby Wambach heeft verder op de erelijst nog een flink aantal prijzen staan. Ze speelde vier WK-eindrondes waarin ze twee keer derde werd (in 2003 in de VS en in 2007 in China), één keer tweede eindigde (in Frankfurt in 2011) en meest recent de wereldtitel won (in Vancouver in 2015). In die vier eindtornooien lukte ze 14 goals, ééntje minder dan de Braziliaanse Marta, topscorer aller tijden met 15 WK-doelpunten. Daarnaast behaalde Wambach twee gouden medailles op de Olympische Spelen in 2004 in Athene en in 2012 in Londen. In 2008 moest ze verstek geven voor de Spelen vanwege een gebroken been.

“Na veel gesprekken met vrienden, familie, ploeggenoten en technische staf heb ik besloten om mijn voetbalcarrière stop te zetten”, zo liet Wambach in een officiële verklaring weten. “Het was een fantastisch avontuur de rit die ik in het vrouwenvoetbal heb afgelegd. Ik kijk met verlangen uit wat het volgende hoofdstuk in mijn leven zal brengen.”

Lees nog meer over het nakende afscheid van Abby Wambach:

Website FIFA
en via:
Website New York Post
en via:
Website The Guardian

Bekijk de resterende data van de Victory Tour in december 2015 van wereldkampioen Verenigde Staten:
Website US Soccer WNT

Share