Share

De meeste deelnemers aan de voorronde van het EK 2017 in Nederland hadden op dinsdag 27 oktober 2015 al minstens één EK-kwalificatieinterland in de benen. Dat was nog niet het geval voor Portugal en Spanje, die in groep 2 dan pas aan hun Europese kwalificatiecampagne begonnen. Dat gebeurde overigens met wisselend succes.

Portugal, in de campagne op weg naar het WK in Canada tegenstander van de Belgian Red Flames, opende voor eigen publiek in het stadion van eersteklasser Moreirense in Moreira de Conegos tegen Ierland. Het kwam even over het kwartier op voorsprong dankzij een kopbaldoelpunt van Carole Costa (1-0, 16de minuut) maar het zag de bezoekers uit Ierland zes minuten later al langszij komen via een kopbal van Louise Quinn (1-1, 22ste minuut). Nog voor de rust zou Aine O’Gorman de eindstand op het bord zetten met een goal die opnieuw gescoord werd met het hoofd (1-2, 40ste minuut). Er waren 3240 toeschouwers, een nieuw record voor het Portugese nationale vrouwenteam.

Carole Costa, hier nog met Portugal op het Kiel tegen België, kopte haar land op voorsprong in de EK-kwalificatie. Foto - Dirk Vuylsteke

Carole Costa, hier nog met Portugal op het Kiel tegen België, kopte haar land op voorsprong in de EK-kwalificatie. Foto – Dirk Vuylsteke

Spanje, het team waartegen de Belgian Red Flames begin februari van dit jaar nog met 2-1 verloren, ging in Helsinki op bezoek bij Finland waar Alexia Putellas van FC Barcelona (binnenkort tegenstander van FC Twente in de UWCL) de bezoekers al heel vroeg op voorsprong bracht met een kopbal (0-1, 4de minuut). Finland maakte even over halfweg de eerste helft gelijk via Natalia Kuikka (1-1, 25ste minuut). Maar nog voor het halfuur zette Virginia Torrecilla het team dat afgelopen zomer aanwezig was op het WK in Canada opnieuw op voorsprong (1-2, 29ste minuut). Het bleek voldoende voor de 3 punten.

Finland staat voorlopig aan de leiding met 6 punten uit 3 duels voor Spanje met 3 punten uit 1 wedstrijd. Ierland is derde met 3 punten uit 2 duels. Portugal en Montenegro sluiten de rij zonder punten uit 1 wedstrijd.

Voor nieuwjaar staan er nog 3 wedstrijden op het programma in deze groep. Op donderdag 26 november 2015 ontvangt Ierland in Dublin Spanje en speelt Portugal in Estoril tegen Montenegro. Op dinsdag 1 december 2015 staat vervolgens in Badajoz het duel tussen Spanje en Portugal op het programma.

Bekijk de doelpunten in Portugal – Ierland:
Website tvi24

Bekijk de hoogtepunten en goals in Finland – Spanje:
Website Huuhkaja TV

Lees nog meer over de EK-kwalificatie richting het EK 2017 in Nederland:

Website UEFA EK-kwalificatie 2017

Share