Share

Op woensdag 29 maart 2017 werden zowel kampioen Bayern München als VfL Wolfsburg, het team van Belgian Red Flame Tessa Wullaert, uitgeschakeld in de kwartfinales van de UWCL. Het is voor het eerst sinds het seizoen 2006/07 dat er geen enkel Duitse club in de halve finale van de Europese vrouwenclubcompetitie zal staan!

Bayern München ging zwaar onderuit in het met 13 974 toeschouwers gevulde Parc des Princes tegen PSG. De 1-0 uit de heenwedstrijd bleef slechts kort overeind want al in de 4de minuut lukte Marie-Laure Delie de openingstreffer voor de thuisploeg (1-0). De Braziliaanse Cristiane verdubbelde nog voor het kwartier de voorsprong (2-0, 12de minuut) en Shirley Cruz Trana uit Costa Rica zorgde nog voor de rust voor een geruststellende voorsprong (3-0, 43ste minuut). Onmiddellijk na de rust werd het zelfs 4-0 met een tweede doelpunt van Cristiane (52ste minuut). Dat was meteen de eindstand. Zo kreeg PSG zekerheid over de halve finale die het net als bij de mannen eerder gaat spelen tegen FC Barcelona. De Catalaanse trots haalde het na de 1-0 in de heenwedstrijd nu ook in de terugwedstrijd tegen het Zweedse Rosengard. Voor 7.350 toeschouwers in het Mini Estadi van Barcelona lukten Jennifer Hermoso (1-0, 52ste minuut) en Mariona Caldentey (90ste + 4′ minuut) de goals in de 2-0-overwinning.

FC Barcelona staat met het vrouwenvoetbalteam voor het eerst in een Europese halve finale! Foto – (c) Miguel Ruiz / FC Barcelona

Bekijk de video met de hoogtepunten van FC Barcelona – Rosengard met dank aan Barça TV:

VfL Wolfsburg voor aanvang van de terugwedstrijd in de kwartfinale van de UWCL op bezoek bij Olympique Lyonnais! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

In de slotwedstrijd van de avond kon titelverdediger Olympique Lyonnais zich ook voor 14.128 in het Parc OL plaatsen voor de halve finale plaatsen. Het Duitse VfL Wolfsburg zonder de geschorste Belgische Gouden Schoen Tessa Wullaert had aangekondigd er nog in te geloven en het zocht ook meteen de aanval met een schot van Alexandra Popp die over ging (7de minuut). Lyon beleefde een moeilijke start onder druk van de Duitse bekerwinnaar maar het bleef toch overeind en na een hoekschop van Dzsenifer Marozsan trapte Eugénie Le Sommer even over het kwartier tegen de paal (17de minuut). Het bleef een hevige fysieke strijd waarin de thuisploeg het vooral na het halfuur opnieuw moeilijk kreeg. Een voorzet van de Noorse Caroline Graham Hansen vanop rechts werd door Alexandra Popp bij de eerste paal tegen het doelhout gewerkt (35ste minuut) en een minuut later moest Sarah Bouhaddi een poging van Pernille Harder uit haar doel houden (36ste minuut). Ook na de rust moest Bouhaddi paraat zijn bij een poging van de Ijslandse Sarah Björk Gunnarsdottir (47ste minuut) waarna de Amerikaanse Alex Morgan niet wist te profiteren van een slecht uitspelen van Almuth Schult, de doelvrouw van VfL Wolfsburg (49ste minuut). De bezoekers bleven verder de druk opvoeren en dat leidde uiteindelijk tot een strafschop na een fout van de Canadese Kadeisha Buchanan op de Deense Pernille Harder. Caroline Graham Hansen zette de strafschop om met rechts door Sarah Bouhaddi tegenvoets te nemen (0-1, 82ste minuut). VfL Wolfsburg moest nog 1 keer scoren om verlengingen af te dwingen maar dat lukte niet meer. Lyon had wel nog twee mogelijkheden op de gelijkmaker via Ada Hegerberg (85ste minuut) en Dzsenifer Marozsan (86ste minuut). VfL Wolfsburg eindigde de wedstrijd nog met tien na een tweede gele kaart voor Ana Blässe (90ste + 5′ minuut).

De 11 van Olympique Lyonnais voor het duel thuis tegen VfL Wolfsburg in de kwartfinale van de UWCL! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Maya Mans

Met titelverdediger Bayern München en VfL Wolfsburg sneuvelen dus de twee Duitse vertegenwoordigers in deze editie 2016/17 van de UEFA Women’s Champions League allebei tegen een Franse club.

In het seizoen 2006/07 moesten in de kwartfinale van de toen nog UEFA Women’s Cup, de voorloper van de UWCL, zowel de Duitse kampioen Turbine Potsdam als titelverdediger 1.FFC Frankfurt in de kwartfinale respectievelijk in het Deense Bröndby IF (3-0 en 1-2) en in het Noorse Kolbotn IL (2-1 en 2-3) hun meerdere erkennen. Opmerkelijk was dat noch Bröndby IF noch Kolbotn IL toen overigens de finale haalden. Die werd destijds betwist over 2 wedstrijden tussen het Zweedse Umea IK en de eindwinnaar Arsenal Ladies FC dat het haalde dankzij een uitdoelpunt in de toegevoegde tijd van de heenwedstrijd van nu nog altijd Engels international Alex Scott!

Op donderdag 30 maart 2017 spelen Manchester City Ladies en Fortuna Hjörring de vierde kwartfinale. Manchester City Ladies begint aan het duel met een 1-0-voorsprong uit de heenwedstrijd. Als het zich plaatst mag het in het weekend van 22 en 23 april 2017 thuis de halve finale afwerken tegen titelverdediger Olympique Lyonnais. In hetzelfde weekend begint FC Barcelona thuis tegen PSG.

Volg Manchester City Ladies – Fortuna Hjörring via:
Website UEFA – UWCL 2016/17

Lees meer over PSG – Bayern München via:
Eurosport.fr

Lees meer over Olympique Lyonnais – VfL Wolfsburg via:
Eurosport.fr

Share