Share

Het Belgische voetbal verkeert in een roes. Terwijl de Belgische U17 op weg zijn naar de finale van het WK in Chili won KAA Gent op woensdag 4 november 2015 voor het eerst in de UEFA Champions League, niet zo evident als je weet dat dit niet zo vaak voorvalt. Het gebeurde immers slechts 6 keer eerder in de voorbije tien jaar.

De Buffalo’s van trainer Hein Vanhaezebrouck maakten er in de Ghelamco Arena een demonstratie van tegen Valencia, jawel een team uit de Spaanse Primera Division. De 1-0 dankzij een strafschopdoelpunt net na de rust van ‘man of the match’ Sven Kums (49ste minuut) was oververdiend en de overwinning had eigenlijk zelfs groter kunnen zijn. De collectieve prestatie en het blijvende hoge niveau van KAA Gent doet terugdenken aan het RSC Anderlecht van het seizoen 2000-01 dat toen net na de Olympische Spelen in Sydney onder leiding van Aimé Anthuenis in de UEFA Champions League en met o.a. Tomasz Radzinski en Jan Koller tussen woensdag 18 oktober en woensdag 8 november 2000 op speeldagen 4, 5 en 6 achtereenvolgens Dynamo Kiev (4-2), Manchester United (2-1) en PSV in Eindhoven (2-3) verpulverde om zich zo bij de laatste 16 van het kampioenenbal te piloteren. Titelverdediger KAA Gent heeft in de eigen competitie nog niet verloren, het staat sinds het voorbije weekend voor het eerst dit seizoen op de eerste plaats en het laat ook in Europa zien wat het waard is. Dat laatste is een schitterende vaststelling voor het Belgische voetbal nadat we dit seizoen voor de rest eigenlijk enkel met de overwinning van RSC Anderlecht tegen Tottenham Hotspur in de UEFA Europa League konden pronken (2-1 op donderdag 22 oktober 2015).

Hein Vanhaezebrouck zorgde met KAA Gent voor een historische Belgische overwinning in de UEFA Champions League! Foto - David Catry

Hein Vanhaezebrouck zorgde met KAA Gent voor een historische Belgische overwinning in de UEFA Champions League! Foto – David Catry

Op donderdag 5 november 2015 kwam daar nu nog een historisch feit bij. Het was al eerder bekend maar nu ook officieel. België staat voor de allereerste keer op nummer één in de FIFA World Ranking. Wie had dit ooit gedacht nadat ons land met zijn Rode Duivels in 2007 nog 71ste stond in dit klassement.

De Belgian Red Flames op weg naar het EK 2017 in Nederland! Foto - David Catry

De Belgian Red Flames op weg naar het EK 2017 in Nederland! Foto – David Catry

Komt er nog meer? Het is meer dan waarschijnlijk. De Belgische U17 kan onder leiding van bondscoach Bob Browaeys vanavond al in het Estadio La Portada in La Serena (Chili) voor het eerst een WK-finale halen bij de jeugd alhoewel dat tegen het sterke Mali niet evident zal zijn. De Rode Duivels van Marc Wilmots kunnen in 2016 in Frankrijk Europees kampioen worden want daarvoor is het potentieel aanwezig en de Belgian Red Flames zijn met de A-ploeg onder leiding van Ives Serneels goed op weg om zich in 2016 voor het eerst te plaatsen voor een EK-eindronde die van 2017 in Nederland terwijl de vrouwelijke jeugdteams zich verder ontwikkelen naar een steeds beter en hoger niveau.

Volg België U17 op het WK in Chili:
Website Sporza

Lees meer over KAA Gent – Valencia:
Website UEFA

Lees meer over de 1ste plaats van België op de FIFA-World Ranking:
Website FIFA

Lees meer over de Belgian Red Flames en hoe je met hen het veld kan betreden op maandag 30 november 2015 thuis tegen Servië:

Website KBVB

Share