Share

Rode Duivel Marouane Fellaini veroverde op woensdag 24 mei 2017 als 11de Belg in buitenlandse loondienst een Europese beker. Dat gebeurde in de Friends Arena in Solna waar hij met zijn team Manchester United, dat in de kwartfinale RSC Anderlecht uitschakelde, won tegen Ajax Amsterdam in de groepsfase eerder dit seizoen nog tegenstander van Standard!

De op zondag 22 november 1987 in Etterbeek geboren Belg van Marokkaanse afkomst die in het seizoen 2006/07 door Johan Boskamp in het eerste elftal van Standard gelanceerd werd en in 2008 de Ebbenhouten Schoen won, stond aan de aftrap van de finale van de UEFA Europa League 2017. Het duel in de Friends Arena, waarbij vooraf een minuut stilte in acht werd genomen voor de jonge slachtoffers van de aanslag van afgelopen maandag 22 mei 2017 bij het concert van Ariane Grande, was niet meteen de mooiste wedstrijd ooit maar het was wel een mijlpaal in de geschiedenis van de Rode Duivel Marouane Fellaini die op zijn aangeven Paul Pogba het openingsdoelpunt zag scoren nadat de bal in doel gedevieerd werd door de Colombiaanse verdediger Davinson Sánchez (0-1, 18de minuut). In het begin van de 2de helft lukte Henrikh Mkhitaryan een tweede doelpunt voor de Red Devils na een hoekschop van Juan Mata die doorgekopt werd door Chris Smalling (0-2, 48ste minuut). Die voorsprong hielden Manchester United en zijn coach José Mourinho vast om de club de allereerste UEFA Europa League en UEFA Cup ooit te bezorgen en meteen ook het zo fel begeerde ticket voor de UEFA Champions League voor het seizoen 2017/18! Maar ook nog een extra duel bij het begin van volgend seizoen namelijk de UEFA Super Cup tegen Juventus of Real Madrid op dinsdag 8 augustus 2017 in Skopje!

Femke Maes, vaak vergeten maar ook zij won als Belgische een Europabeker met een buitenlandse club! Foto – (c) Vrouwenteam.be / Paul Dijkmans

Marouane Fellaini is nog maar de 6de Belgische speler die een Europese beker won door ook in de finale op het veld te staan. Tot die prestatie kwamen eerder ook Thibaut Courtois (in 2012 de UEFA Europa League met Atletico Madrid), Femke Maes (in 2009 de UEFA Women’s Cup met FCR 2001 Duisburg), Marc Wilmots (in 1997 de UEFA Cup met Schalke ’04), Georges Grun (in 1993 de Beker voor Bekerwinnaars met Parma) en Eric Gerets (in 1988 de Europabeker voor landskampioenen met PSV Eindhoven).

Vijf Belgische spelers maakten deel uit van de kern van een team dat in een campagne een Europabeker won maar waarbij ze zelf in de eindstrijd niet in actie kwamen namelijk Thomas Vermaelen (in 2015 de UEFA Champions League met FC Barcelona), Daniel Van Buyten (in 2013 de UEFA Champions League met Bayern München), Eden Hazard (in 2013 de UEFA Europa League met Chelsea), Nicolas Lombaerts (in 2008 de UEFA Cup met Zenit Sint-Petersburg), Pieter Collen (in 2002 de UEFA Cup met Feyenoord Rotterdam).

Lees nog meer over Ajax – Manchester United, de finale van de UEFA Europa League 2017, via:
UEFA.com

Voor nog meer internationaal voetbal:
Vrouwenteam.be

Voor interviews met speelsters uit het Belgische en internationale voetbal:
Vrouwenteam TV

Share