Share

Belgian Sparkle Red Flame Tessa Wullaert werd op donderdag 26 mei 2016 in het Italiaanse Reggio Emilia in de kleuren van het Duitse VfL Wolfsburg de 3de Belgische vrouwelijke voetballer die een Europese finale betwistte. Voor de 7de keer werd de finale van de UEFA Women’s Champions League, sinds het seizoen 2009-10 de opvolger van de UEFA Women’s Cup, in 1 duel gespeeld en op een neutrale lokatie gespeeld.

Marijke Callebaut in het slot van haar carrière aan de bal bij het vrouwenteam van Club Brugge. Foto - Sportpix.be/David Catry

Marijke Callebaut in het slot van haar carrière aan de bal bij het vrouwenteam van Club Brugge. Foto – Sportpix.be/David Catry

Marijke Callebaut was op zondag 15 mei 2005 met haar team het Zweedse Djurgården/Älvsjö de eerste Belgische in een dubbel duel waarbij ze in het slotkwartier inviel in het eerste duel en verloor tegen Turbine Potsdam (0-2 thuis in de heenwedstrijd en 3-1 op bezoek in Duitsland) in het kader van de UEFA Women’s Cup. Femke Maes was dan weer de eerste Belgische vrouwelijke voetballer die op zaterdag 16 en vrijdag 22 mei 2009 met haar club FCR 2001 Duisburg de UEFA Women’s Cup won. Ze stond in beide duels tegen Zvezda 2005 Perm aan de aftrap en ze speelde ze ook volledig uit. In het eerste duel dat in het Russische Kazan werd gespeeld en waarbij 0-6 gewonnen werd scoorde ze zelfs twee doelpunten voor het team dat onder leiding stond van Martina Voss-Tecklenburg. De terugwedstrijd in Duisburg eindigde op 1-1!

Femke Maes met de UEFA Women's Cup in mei 2009 in Duisburg! Foto - Vrouwenteam.be/Paul Dijkmans

Femke Maes met de UEFA Women’s Cup in mei 2009 in Duisburg! Foto – Vrouwenteam.be/Paul Dijkmans

En nu op donderdag 26 mei 2016 was het in het Stadio di Reggio Emilia Città del Tricolore of ook nog Mapei Stadium genoemd de beurt aan Tessa Wullaert, die ooit begon te voetballen bij Wakken en via de jongensploegen van Ingelmunster en Harelbeke in het vrouwenvoetbal bij DVC Zuid-West-Vlaanderen, Dames Zultse VV, SV Zulte-Waregem, RSC Anderlecht en Standard terechtkwam om uiteindelijk in de zomer van 2015 te tekenen voor het Duitse VfL Wolfsburg.

Tessa Wullaert tijdens haar laatste officiële wedstrijd voor Standard in de Women's BeNeLeague tegen PSV. Foto - Sportpix.be/David Catry

Tessa Wullaert tijdens haar laatste officiële wedstrijd voor Standard in de Women’s BeNeLeague tegen PSV. Foto – Sportpix.be/David Catry

Dat ze daar kans maakte om ooit de belangrijkste Europese wedstrijd te spelen dat wist ze maar om er ook uiteindelijk te komen is nog een andere zaak. Het lukte Tessa Wullaert en VfL Wolfsburg nadat ze achtereenvolgens Spartak Subotica (Servië), Chelsea Ladies (Engeland), het Italiaanse Brescia waartegen Tessa op woensdag 23 maart 2016 vier dagen na haar 23ste verjaardag in de heenwedstrijd een schitterende goal lukte (haar enige in deze campagne) en titelverdediger 1.FFC Frankfurt (Duitsland) uitschakelden. In de finale wachtte de klepper en de beste ploeg op dit ogenblik Olympique Lyonnais.

Tessa Wullaert probeert positief te blijven voor de aftrap op de bank bij haar club VfL Wolfsburg! Foto - Sportpix.be/David Catry

Tessa Wullaert probeert positief te blijven voor de aftrap op de bank bij haar club VfL Wolfsburg! Foto – Sportpix.be/David Catry

Het begin van deze finale was voor Tessa Wullaert niet meteen aangenaam want ze moest net als bij de Duitse bekerfinale afgelopen zaterdag 21 mei 2016 in het Rhein Energie Stadion van Keulen en ook bij andere gelegenheden dit seizoen op de bank beginnen. De Hongaarse Zsanett Jakabfi kreeg in de spits de voorkeur van trainer Ralf Kellermann. Toen even voor het uur wedstrijd de Zwitserse Ramona Bachmann in de plaats van de matchwinnaar van de Duitse bekerfinale mocht invallen zag het er nog somberder uit en mocht zelfs gevreesd worden dat de Sparkle van 2015 niet in actie zou komen.

Trainer Ralf Kellermann, liet Tessa Wullaert iets voor het laatste kwartier invallen. Foto - Sportpix.be/David Catry

Trainer Ralf Kellermann, liet Tessa Wullaert iets voor het laatste kwartier invallen. Foto – Sportpix.be/David Catry

Maar de trainer zag uiteindelijk toch in dat hij een goeie spits in dit duel tegen de winnaar van de Franse dubbel nog wel kon gebruiken en dus mocht Tessa Wullaert na 73 minuten dan toch invallen voor de Zwitserse middenvelder Vanessa Bernauer.

UWCL Finale 2016 - 73ste minuut - Tessa Wullaert valt in voor Vanessa Bernauer! Foto - Sportpix.be/David Catry

UWCL Finale 2016 – 73ste minuut – Tessa Wullaert valt in voor Vanessa Bernauer! Foto – Sportpix.be/David Catry

Tessa Wullaert ging meteen de Franse international Amandine Henry even storen en de bal afnemen en ook in het vervolg van het laatste kwartier was ze gretig, speelde ze met flair en kreeg ze zelfs handgeklap vanop de goed gevulde tribunes in het stadion waar Sassuolo dit jaar met een 6de plaats in de Serie A en dankzij de bekerwinst van landskampioen Juventus tegen AC Milaan voor het eerst Europees voetbal afdwong.

Tessa Wullaert kwam ook mee verdedigen en probeert hier Amandine Henry af te stoppen. Foto - Sportpix.be/David Catry

Tessa Wullaert kwam ook mee verdedigen en probeert hier Amandine Henry af te stoppen. Foto – Sportpix.be/David Catry

Haar moment kwam er in de 88ste minuut toen ze op links bal aan de voet even mocht oprukken en met links de perfecte voorzet afleverde richting Alexandra Popp die profiteerde van het mistasten van de Franse doelvrouw Sarah Bouhaddi om de gelijkmaker tegen de netten te koppen die VfL Wolfsburg verlengingen bezorgde en Tessa Wullaert een extra halfuur op het veld in een UWCL-finale!

Alexandra Popp scoort de gelijkmaker voor VfL Wolfsburg op aangeven van Tessa Wullaert. Sarah Bouhaddi slaat naast de bal! Foto - Sportpix.be/David Catry

Alexandra Popp scoort de gelijkmaker voor VfL Wolfsburg op aangeven van Tessa Wullaert. Sarah Bouhaddi slaat naast de bal! Foto – Sportpix.be/David Catry

Tessa Wullaert ontgoochelde niet. Had ze eventueel nog een strafschop genomen en deze finale gewonnen dan was de Belgian Sparkle Red Flame mogelijk uitgeroepen tot beste speelster in dit duel. Nu ging de Japanse Saki Kumagai met die trofee lopen omdat ze ook een sterke wedstrijd speelde en uiteindelijk de beslissende strafschop, net zoals tijdens de finale van het WK 2011 in Frankfurt voor Japan tegen de Verenigde Staten, feilloos tegen de netten trapte!

De Japanse ex-wereldkampioene Saki Kumagai probeert de bal af te snoepen van Tessa Wullaert. Foto - Sportpix.be/David Catry

De Japanse ex-wereldkampioene Saki Kumagai probeert de bal af te snoepen van Tessa Wullaert. Foto – Sportpix.be/David Catry

In L’Equipe van vrijdag 27 mei 2016 kwam de bevestiging van Tessa’s sterke prestatie. Deze gerenommeerde sportkrant die ook beoordelingen geeft over speelsters in het vrouwenvoetbal gaf als hoogste cijfer voor de 27 voetballers op het veld slechts 6 keer een 7. Die notering kwam 4 keer voor bij een speelster van winnaar Lyon (voor Saki Kumagai, Pauline Bremer, Wendie Renard en Griedge M’Bock) en 2 keer bij een speelster van VfL Wolfsburg (doelvrouw Almuth Schult viel deze eer te beurt en … de ingevallen Sparkle 2015 Tessa Wullaert).

Twee toppers tegenover mekaar in de finale van de UWCL in Reggio Emilia: Tessa Wullaert (de Sparkle 2015) tegenover Amel Majri (winnares UNFP-trofee 2016). Foto - Sportpix.be/David Catry

Twee toppers tegenover mekaar in de finale van de UWCL in Reggio Emilia: Tessa Wullaert (de Sparkle 2015) tegenover Amel Majri (winnares UNFP-trofee 2016). Foto – Sportpix.be/David Catry

De krant kijkt overigens niet naar wat gepresteerd werd in het verleden of naar reputaties of knappe gezichten. Zij oordelen zoals het hoort volkomen neutraal. Zo kregen Ada Hegerberg, Eugénie Le Sommer en Sarah Bouhaddi van Lyon slechts een 5 op 10 terwijl bij VfL Wolfsburg 6 speelsters waaronder ook Duitse internationals Lena Goessling en Alexandra Popp zich met hetzelfde cijfer moesten tevreden stellen. Elodie Thomis, de snelle spits van Lyon, die inviel voor Pauline Bremer kreeg geen punten achter haar naam en werd bij de ‘Flops van de wedstrijd’ vernoemd. Isabel Kerschowski (4 op 10) en Zsanett Jakabfi (3 op 10) kwamen eveneens op dat negatieve podium terecht!

Tessa Wullaert probeert in het heetst van de strijd de opzittende Griedge M'Bock (Lyon) uit te schakelen. Foto - Sportpix.be/David Catry

Tessa Wullaert probeert in het heetst van de strijd de opzittende Griedge M’Bock (Lyon) uit te schakelen. Foto – Sportpix.be/David Catry

Tessa Wullaert maakte dus duidelijk indruk op het hoogste Europese toneel van het clubvoetbal! Het moet de aanzet zijn naar meer voor haarzelf op internationaal vlak met haar club en de Belgian Red Flames en voor iedereen in België die vooruit wil in het vrouwenvoetbal. Er elke dag voor werken, stap voor stap vooruitgang boeken en geloven in jezelf en in de toekomst dan wordt Impossible is nothing een toepasselijke slogan!

Luister naar de eerste reactie van Tessa Wullaert na de finale van de UWCL via Vrouwenteam TV:

PS: Voor de volledigheid moeten we ook meegeven dat de in Eupen geboren Kathrin Hendrich op 14 mei 2015 in Berlijn de UWCL-finale won met 1.FFC Frankfurt tegen Paris Saint-Germain (2-1). Kathrin Hendrich heeft een Duitse vader en een Belgische moeder en speelt al van kindsbeen af voor de Duitse nationale vrouwenteams!

Kathrin-Julia Hendrich, geboren in Eupen, won in 2015 de UWCL met 1.FFC Frankfurt! Foto - Sportpix.be/Dirk Vuylsteke

Kathrin-Julia Hendrich, geboren in Eupen, won in 2015 de UWCL met 1.FFC Frankfurt! Foto – Sportpix.be/Dirk Vuylsteke

Ook nog melden dat Tessa Wullaert op deze zaterdag 28 mei 2016 analiste is bij 2BE voor de finale van de UEFA Champions League tussen Real Madrid en Atlético Madrid. Eerder op de namiddag kan U de Rode Duivels aan het werk zien in de oefeninterland in Genève tegen Zwitserland.

Lees nog meer over de finale van de UWCL 2016:
Vrouwenteam.be

Luister naar nog meer reacties vanuit Reggio Emilia:
Vrouwenteam TV

Bekijk de fotoreportage van David Catry via:
Sportpix.be

Voor meer over Femke Maes die in 2009 de UEFA Women’s Cup won:

Website Femke Maes

Share