De Belgian Cats hebben op deze zaterdag 17 juni 2017 in Praag voor een stunt gezorgd. Ze wonnen tegen groepsfavoriet en ex-Europees Kampioen Rusland hun 2de duel op het EK 2017 in Tsjechië!

Nadat ze vorige week zaterdag 10 juni 2017 tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in Ieper brandhout maakten van Nederland (95-38) en op vrijdag 16 juni 2017 hun eerste EK-duel in groep D wonnen tegen Montenegro (66-64) was het uitkijken wat de Belgian Cats van coach Philip Mestdagh in hun mars hadden tegen Rusland in 2011 voor de 3de en laatste keer Europees Kampioen. De start van het vijftal Kim Mestdagh, Antonia Delaere, Emma Meesseman, Ann Wauters en Julie Vanloo was fantastisch! Ze speelden zonder twijfel het beste eerste kwart uit de geschiedenis van de Belgian Cats en ze liepen meteen uit tot 29-15! In het tweede kwart hadden ze met een tussenstand van 44-25 zelfs even 19 punten voorsprong op de tegenstander, een score die bij de rust door toedoen van de genaturaliseerde Amerikaanse Prince opnieuw gereduceerd was tot 14 punten: 46-32.

Na de rust verloor België het derde kwart met 17-15 maar het hield met een tussenscore van 61-49 alle hoop op een overwinning gaaf. Toch werd het in het vierde kwart na enkele missers bijzonder lastig. Rusland kwam terug en lukte in de slotminuut van de wedtrijd de korf voor de gelijkmaker en de verlengingen: 68-68.

In die 5 minuten extra scoorden Ann Wauters (6) en Emma Meesseman (2) de belangrijke punten op de ogenblikken dat België op achterstand kwam en definitief onderuit leek te gaan. De Belgian Cats hielden zich echter met vechtlust en vastberadenheid verdedigend overeind (76-75) waarna ze mochten juichen na een historische wedstrijd, die met zekerheid in de Belgische sportgeschiedenis zal bijgeschreven worden!

Met het maximum van de punten (4 op 4) na 2 groepswedstrijden spelen de Belgian Cats op maandag 19 juni 2017 om 12u30 tegen Letland voor de groepswinst en de rechtstreekse kwalificatie voor de kwartfinales op het EK 2017! Niet te missen!

Bekijk de hoogtepunten van het EK-duel België – Rusland op het EK 2017 in Praag met dank aan FIBA:

Voor alle stats van dit duel ga naar:
FIBA.com

De Belgian Cats kan U ook volgen op Facebook waar U ook een door de speelsters gehandtekend shirt kan winnen!

PS: Ook nog melden dat de Belgian Red Flames op dinsdag 11 juli 2017 hun laatste vriendschappelijke duel voor het EK 2017 in Nederland op het veld van Dender (in Denderleeuw dus) spelen tegen Rusland. De aftrap is om 15 uur! Bij de openingswedstrijd van de Confederations Cup tenslotte won Rusland in Sint-Petersburg tegen Nieuw-Zeeland met 2-0!